Πεθανε ο Δημαρχος Ιωαννινων Μωυσης Ελισαφ

Ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέχτηκε στην Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Δήμος Ιωαννίνων είχε γνωστοποιήσει πως ο κ. Ελισάφ αντιμετώπιζε κάποιο «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού» και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής, που εκλέχτηκε στην Ελλάδα.

Ποιός ήταν ο Μωυσής Ελισάφ

Πολιτικός, παθολόγος και πανεπιστημιακός, ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα.

Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη συγκέντρωση κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Υπήρξε ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, ενώ διετέλεσε κατ’ επανάληψη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και μέλος του Δ.Σ.

Διετέλεσε επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών από το 2011 έως το 2014. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων στις δημοτικές εκλογές του 2019. Αυτή, ήταν η πρώτη εκλογή δημάρχου εβραϊκής καταγωγής στην Ελλάδα.

Είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.