Περιπου 150 Ελληνες εγκλωβισμενοι στο Σουδαν

Σταθερή η κατάσταση των δύο Ελλήνων τραυματιών

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμό.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί, αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Χθες, οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. πραγματοποίησαν σύσκεψη σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούμε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος. Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε o υφυπουργός.

Πάντως, αν κριθεί απαραίτητο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό τους μπορούν να προχωρήσουν σε εκκενώσεις από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.

Παράλληλα, ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε ότι το υπουργείο μπορεί να κινηθεί μόνο «κεντρικά, ευρωπαϊκά», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Σουδάν. Ετσι, η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού είναι η Αίγυπτος, με τις ελληνικές αρχές να είναι σε στενή συνεργασία με το Κάιρο.

Επιπροσθέτως, το ΥΠΕΞ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο πρόξενό μας εκεί και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Ελληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία, όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας», είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Για τους δύο Έλληνες τραυματίες, σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.

Επισημαίνεται πως 15 ορθόδοξοι – ανάμεσα τους Έλληνες και δύο παιδιά  – είναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, στο Χαρτούμ. Τα εφόδια, όπως λένε στην ΕΡΤ, αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη, ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

Τέλος, με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε., μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.