Περιορισμενες οι δυνατοτητες παρεμβασης της ΠΑΜΘ για τα λιμανια Ξανθης και Ροδοπης

Αγκάθι για την ενίσχυση των υπηρεσιών η δυσπραγία του Λιμενικού Ταμείου

Λίγες φαίνεται να είναι οι δυνατότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ να ενισχύσει άμεσα το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων, και μέσω αυτού της υποδομής των Λιμένων της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Αυτό τονίστηκε κατά την συζήτησή της επερώτησης του επικεφαλής της παράταξης της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστα Κατσιμίγα, στην οποία έθιξε το θέμα της ανταποδοτικότητας των ιδιαιτέρως αυξημένων τελών ελλιμενισμού που καλούνται να πληρώσουν αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής στα λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων, τα οποία δεν είναι αντίστοιχα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, σημείωσε πως τα λιμάνια και λιμενικά καταφύγια αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στις εκ της κατασκευής αντοχές τους, ενώ είναι βρώμικα, αφώτιστα και απεριποίητα. Ταυτόχρονα δεν παρέχουν καμία σοβαρή υπηρεσία (Pillars για παροχή ύδατος, ρεύματος, wi-fi, αλλά και χώρων υγιεινής, δυνατότητα τροφοδοσίας με καύσιμα κλπ), τόσο προς τους αλιείς, όσο και προς τα όποια τουριστικά σκάφη μπορεί να προσελκύσει η περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε πως οι δυνατότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ να χρηματοδοτήσει εργασίες στις συγκεκριμένες περιοχές είναι περιορισμένες, όπως για παράδειγμα οι μελέτες που γίνονται για το Λιμάνι Ιμέρου, η εφαρμογή των οποίων όμως εξαρτάται από χρηματοδότηση που πρέπει να ανευρεθεί από το Λιμενικό ταμείο.

Το Λιμενικό Ταμείο είναι μικρό, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κουρτίδης, και έτσι αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας, και έχει χαμηλά εισοδήματά.

Παρόλα αυτά υπάρχει σχεδιασμός που επικεντρώνεται στην τουριστική ανάπτυξη του λιμένα του Πόρτο Λάγους, που όμως χρειάζεται αρκετό διάστημα για να υλοποιηθεί.

Ο κ. Κατσιμίγας τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές πιέσεις για να δοθούν πόροι για την αναβάθμιση όλων των λιμένων, που έχουν τουριστικές δυνατότητες όπως το Λιμάνι Φαναρίου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως όλα τα Λιμάνια χρειάζονται βασικές υποδομές, και μετέφερε την πρόθεση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει μελέτες, αλλά και στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, να μελετήσει  ποιες υποδομές μπορούν να ενισχύσουν  σε συνεργασία με το ταμείο Αβδήρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.