Περιοδεια του ΚΚΕ στα Γενικα Αρχεια Κρατους στην Αλεξανδρουπολη

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα αρχείων

Κλιμάκιο της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Τρέλλη, μέλος της και Περιφερειακό Σύμβουλο ΑΜΘ εκλεγμένο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, επισκέφτηκε τα Γενικά Αρχεία Κράτους στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αρχείων.

Στη συνάντηση με την προϊσταμένη του Τμήματος ΓΑΚ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη Βλισίδου Ευδοκία αλλά και με τους εργαζόμενους στην υπηρεσία το κλιμάκιο του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αξία των αρχείων και της υπηρεσίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, τα αρχεία αποτελούν ανεκτίμητο πλούτο που πρέπει να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί και συνεχάρη τους εργαζόμενους για τις προσπάθειές τους στην διαφύλαξη και την προβολή των αρχείων στο λαό της περιοχής με διάφορους τρόπους και δράσεις, όπως με την έκθεση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες με αρχειακό υλικό στο χώρο του Νομαρχείου στην Αλεξανδρούπολη. Αναφέρθηκε επίσης στην τιτάνια προσπάθεια του ΚΚΕ  για τη διάσωση, τη συντήρηση και αποκατάσταση του κομματικού Αρχείου, καθώς και στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», όπου έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή χιλιάδες ντοκουμέντα του Αρχείου του ΚΚΕ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα στους ερευνητές, στους φοιτητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Τεράστια τα προβλήματα

Από τη συνάντηση αναδείχτηκαν και τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην υπηρεσία, μιας και τα τελευταία χρόνια δεν δίνονται καθόλου πιστώσεις σχεδόν για το σύνολο των δαπανών. Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρχε πίστωση για πετρέλαιο θέρμανσης όλο το χειμώνα, ότι ακόμα και για τα υλικά της έκθεσης πλήρωσαν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν πιστώσεις ούτε καν για χαρτί φωτοτυπίας, ακόμα και το ρεύμα θα είχε κοπεί αν δεν ήταν δημόσια υπηρεσία!

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Τμήματος ΓΑΚ Έβρου αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται παρά τα εμπόδια, ανέφερε ότι το αρχείο που υπάρχει στην υπηρεσία είναι της τάξης των 410 γραμμικών μέτρων, αποτελείται από 5.000 ταξινομικά κουτιά που το καθένα περιέχει περίπου 500 σελίδες αρχείου. Με την προσπάθεια των εργαζομένων με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 120.000 σελίδες αρχείου, δηλαδή περίπου το 5%. Σχολίασε επίσης την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στον τομέα της ψηφιοποίησης αντί της στήριξης με μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό των υπηρεσιών των ΓΑΚ. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη η υπηρεσία να αποκτήσει τον δικό της χώρο στέγασης ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διατήρησης του υλικού.

Ο Χ. Τρέλλης τόνισε ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι συνθήκες και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες τόσο στη τοπική διοίκηση όσο και στη Βουλή για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με τις πιστώσεις, που δείχνει ότι η υπηρεσία έχει αφεθεί στο έλεος. Στήριξε το αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, που έχουν να γίνουν από το 2009, καταδεικνύοντας την διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Επίσης ότι το ΚΚΕ θα πιέσει ώστε να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της στέγασης της υπηρεσίας σε κατάλληλο χώρο, γιατί πραγματικά τα αρχεία αποτελούν την ιστορία, τον πολιτισμό μας, είναι η ζωντανή μνήμη του λαού μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.