Περιοδεια Ευρωβουλευτων της Αριστερας στις δομες φιλοξενιας προσφυγων & μεταναστων στον βορειο Εβρο

Αρβανίτης: «Σε μία ακόμη επίσκεψη σε προσφυγικές δομές διαπιστώσαμε πως το νέο Σύμφωνο δεν αλλάζει, δεν βελτιώνεται, μπορεί μόνο να αποσυρθεί και να έρθει μια νέα διαφορετική πρόταση για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην ΕΕ»

Αποκαλυπτική σε πολλαπλά επίπεδα ήταν η επίσκεψη – αυτοψία που πραγματοποίησαν στη χώρα μας οι Ευρωβουλεύτριες Cornelia Ernst από το Die Linke της Γερμανίας και Sira Rego από την Izquierda Unida της Ισπανίας σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστα Αρβανίτη.

Οι τρεις Ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left επισκέφτηκαν προσεκτικά επιλεγμένα σημεία στην Ελληνική Επικράτεια, κρίσιμα για να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την σκληρή πραγματικότητα του προσφυγικού στη χώρα μας, πέρα από τις ωραιοποιήσεις, τα ψέματα και την υποκρισία της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή το πρωί στο camp της Ριτσώνας όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις συνθήκες αποκλεισμού που δημιουργεί και να ακούσουν από πρώτο χέρι μαρτυρίες τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης όσο και για τα σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών.

Το Σάββατο η αυτοψία συνεχίστηκε στον Έβρο με επισκέψεις στο ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, με την παρουσία και της Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Έβρο Αναστασίας Γκαρά. Όπως σημείωσαν, «οι εικόνες ανθρώπων πίσω από πανύψηλα συρματοπλέγματα και μέσα σε κελιά αποτέλεσαν μια σκληρή υπενθύμιση για το μέλλον που προδιαγράφει για τις περιοχές στις χώρες πρώτης υποδοχής που βρίσκονται κοντά στα σύνορα το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ: ένα μέλλον με ανθρώπους φυλακισμένους σε χώρες – φυλακές, μέσα σε Γκρίζες Ζώνες Δικαίου».

Τελευταίος σταθμός το camp στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μαζί με την Κυριακή Μάλαμα, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Χαλκιδική.

Αποκάλυψη για περιστατικά βίαιης απώθησης προσφύγων/μεταναστών από τις Βουλγαρικές αρχές προς τη χώρα μας

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική όμως ήταν και η συνάντηση με τα στελέχη της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα. Πέρα από τις διαφωτιστικές τεχνικές λεπτομέρειες της συνεργασίας με τις δυνάμεις της FRONTEX, διαπιστώθηκε πως περιστατικά βίαιης απώθησης προσφύγων/μεταναστών από τις Βουλγαρικές αρχές προς τη χώρα μας συμβαίνουν κατ’ επανάληψη και φανερώνουν μια μάλλον εμπεδωμένη τακτική από πλευράς της γειτονικής χώρας που μόνο ως «μεμονωμένα περιστατικά» δεν μπορεί να περιγραφεί, μια τακτική απαράδεκτη για κράτος – μέλος της ΕΕ.

Χρήσιμη και ουσιαστική χαρακτηρίστηκε η συνάντηση με το Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη.  Παρά την πολιτική του προέλευση μακριά από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφορετική του αντίληψη συνολικά για το προσφυγικό, άκουσε με πολλή προσοχή τους τρεις Ευρωβουλευτές να εξηγούν την αρνητική στάση της Αριστεράς απέναντι στο νέο Σύμφωνο, ενώ συμμερίστηκε αρκετές από τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στις τοπικές κοινωνίες ειδικά στις περιοχές που θα γειτνιάζουν με τα ευρωπαϊκά «Γκουαντάναμο» που θα φέρει το νέο pact, δήλωσε προβληματισμένος για προβλέψεις του νέου συμφώνου που δεν έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας, και συμφώνησε με τη θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για πραγματική Αλληλεγγύη με ισότιμες αναλογικές υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε σταθμό της πολυήμερης περιοδείας των τριών Ευρωβουλευτών το παρών έδωσαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στελέχη & μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τις κατά τόπους νομαρχιακές Επιτροπές και Οργανώσεις που στήριξαν έμπρακτα και ουσιαστικά την υλοποίησή της.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό οι τρεις Ευρωβουλευτές της Αριστεράς / The Left περιγράφουν τί αποκόμισαν αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους.

«Αυτά που είδαμε στην αποστολή μας είναι σχεδόν απερίγραπτα», σημειώνει η Κορνήλια Ερνστ από το γερμανικό Die Linke, και συνεχίζει: « Άνθρωποι να κρατούνται σε κλουβιά, σαν ζώα, σε κλειστά κέντρα κράτησης. Άνθρωποι να περιμένουν τη συνέντευξή τους στις δομές για 3 χρόνια, εγκλωβισμένοι, να μην μπορούν να κάνουν τίποτα, να μην μπορούν να πάν στο σχολείο. Συζητώντας με τους ανθρώπους στις δομές, μπορούσαμε να αισθανθούμε την απόγνωσή τους – η ψυχική τους υγεία επιδεινώνεται συνεχώς. Το Νέο Σύμφωνο που προτείνει η Κομισιόν δεν θα αλλάξει τίποτα από αυτά -αντίθετα θα χειροτερέψει την κατάσταση- καθώς επικεντρώνεται στην κράτηση και την απέλαση των ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό, είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση αυτού του συμφώνου η διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ της Αριστεράς στην Ευρώπη. Το “Die Linke” και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει μία πολύχρονη φιλία και συνεργασία και πρέπει μαζί, αλληλέγγυα, να δώσουμε τη μάχη για ένα ανθρώπινο σύστημα ασύλου στην Ευρώπη».

«Στη διαδρομή μας κατά μήκος των Ελληνο-Τουρκικών συνόρων και στη Βόρεια Ελλάδα, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε το μοντέλο μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ», σημειώνει η Sira Rego από την «Ενωμένη Αριστερά» της Ισπανίας. Και συνεχίζει: «Ένα μοντέλο που καταπατά τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων αλλά και εξαναγκάζει τις χώρες εισόδου να μπλοκάρουν εκ των πραγμάτων την πρόσβαση στο άσυλο που συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

Συνηγορούμε υπέρ μιας μεταναστευτικής πολιτικής που βασίζεται στην υποδοχή και την αλληλεγγύη. Αυτό συνεπάγεται μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε όλα τα Κράτη-Μέλη. Μια πολιτική βασισμένη στην υποδοχή και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιπροσθέτως η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στις παραμεθόριες περιοχές και τους πληθυσμούς που ζούνε μόνιμα εκεί. Να επενδύσει σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, σε ευκαιρίες και σε ενίσχυση της απασχόλησης.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα σύνορά μας να παραμένουν ένα σημείο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σε αναστολή».

Αρβανίτης: «Για το προσφυγικό δεν νοείται συζήτηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών που επωμίζονται την ευθύνη»

«Πέρα από την καθαυτό αυτοψία στις εγκαταστάσεις και τα όσα συγκλονιστικά είδαμε εκεί, εικόνες που για μας στην Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς πρωτόγνωρες, μεγάλης σημασίας ήταν και οι συναντήσεις μας με τους Αυτοδιοικητικούς», υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης. «Για το προσφυγικό δεν νοείται συζήτηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών που επωμίζονται την ευθύνη της υποδοχής και φύλαξης. Κι εκείνο που διαπιστώσαμε είναι η κοροϊδία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και της Δεξιάς ηγεσίας της ΕΕ προς τους ανθρώπους αυτούς, και ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης για τα όσα καταστροφικά για τις περιοχές τους θα φέρει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αν τελικά υιοθετηθεί και αποτελέσει την επίσημη πολιτική της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό που στις συναντήσεις αυτές και σε αντίστοιχες παλαιότερα, πέρα από τις διαφωνίες μας, μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης την κοινή αγωνία για το μέλλον, βρίσκουμε κοινά σημεία προβληματισμού, σπάμε το έλλειμμα ενημέρωσης που τεχνητά καλλιεργείται για όλα τα γκρίζα και σκοτεινά σημεία του νέου pact και διαλύουμε την προπαγάνδα της ψευτο-αλληλεγγύης που δήθεν αυτό θεσπίζει. Για μια ακόμη φορά, σε μία ακόμη επίσκεψη σε προσφυγικές δομές διαπιστώσαμε πως το νέο Σύμφωνο δεν αλλάζει, δεν βελτιώνεται, μπορεί μόνο να αποσυρθεί και να έρθει μια νέα διαφορετική πρόταση για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στην ΕΕ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.