Περιμενοντας την αναπτυξη στην Θρακη

Ιδέες και προτάσεις ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην περιοχή μας από την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Θράκη, καθώς και οι επιλογές που έχει μέσα σε ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Η Θράκη έχει επιλογή… Προοπτικές και προκλήσεις μέσω της αξιοποίησης των πυλώνων ανάπτυξης», το απόγευμα του Σαββάτου 18 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο πρώην υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, μεταξύ άλλων.
 

Νεκτάριος Καλατζής «Ήρθαμε στην Κομοτηνή για να δούμε για τη Θράκη» 

Την ανάγκη να προτείνονται λύσεις, πέρα από τη διαπίστωση των προβλημάτων, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας κ. Νεκτάριος Καλατζής, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.
 
Όπως τόνισε, η Ένωση εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώνει νέους, όχι μόνο σε ηλικία αλλά και σε ιδέες, αυτοδιοικητικούς από όλη την Ελλάδα, από το Καστελόριζο μέχρι την Κομοτηνή και από την Κέρκυρα μέχρι τη Μάνη, ανεξαρτήτου ιδεολογίας, με συνδετικό κρίκο την αγάπη τους για την αυτοδιοίκηση.
 
«Ήρθαμε στην Κομοτηνή για να δούμε για την Θράκη», σημείωσε, τονίζοντας πως η προσέγγισή τους διαφέρει από αυτή των κλασικών πολιτικών, που έρχονται, δηλώνουν πως εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, και την θυμούνται ξανά μόνο προεκλογικά.
 
«Αγαπάμε τη Θράκη, έχουμε σημαντικές παρουσίες όπως η κ. Καζάκου στην Κομοτηνή και η κ. Γκιλτζίκη στην Ξάνθη, και  πιστεύουμε ότι έχει όντως συγκριτικά πλεονεκτήματα» τόνισε, σημειώνοντας πως παρόλο που δεν μπορούν να νομοθετήσουν, μπορούν να κάνουν προτάσεις, μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή του Σαββάτου στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο.
 
Αυτή μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Καλατζής δεν θα είναι η τελευταία από τις δράσεις που σχεδιάζουν στη Θράκη, και εξέφρασε την ελπίδα πως την επόμενη φορά που θα την επισκεφτούν, θα έχει υπάρξει πρόοδος επάνω στις γραμμές που χάραξαν κατά την ομιλία. «Δεν πάμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά να βάλουμε σε κάθε περιοχή ένα λιθαράκι προτάσεων» κατέληξε.
 

 

Φελίνα Καζάκου «Πιστεύουμε πραγματικά ότι η Θράκη έχει τεράστιες δυνατότητες και τεράστιες προοπτικές» 

Τους προσκεκλημένους αλλά και τους ακροατές, που γέμισαν την αίθουσα, καλωσόρισε η κ. Φελίνα Καζάκου, επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κομοτηνής και μέλος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, σημειώνοντας πως αφορμή για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, είναι η εικόνα της Θράκης, όπως μεταφέρεται από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ. «Όταν ασχολούνται με τη Θράκη, κυρίως ασχολούνται με αφορμή αρνητικά γεγονότα, όμως εμείς πιστεύουμε πραγματικά ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και τεράστιες προοπτικές» σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι της δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει το θέμα της εκδήλωσης, με στόχο να αναδειχθεί η Θράκη.
 
«Θέλουμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα συνεργασίας και ενότητας των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης Πρώτου και δευτέρου βαθμού, προκειμένου να αναδείξουμε τη Θράκη μέσα από μια άλλη οπτική» σημείωσε, εξαίροντας την ανταπόκριση όλων των ομιλητών, μέσα από τους οποίους καλυπτόταν ένα μεγάλο φάσμα των πυλώνων ανάπτυξης της περιοχής.
 
 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Η εκδήλωση αυτή είναι κάτι πρωτοποριακό για την πόλη και την περιοχή»

 
Τη σημασία και τον ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης επισήμανε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους βοήθησε και μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξή της.
 
Ο Πρύτανης εξέφρασε τη χαρά του για την πρόσκληση στην εκδήλωση αυτή των νέων αυτοδιοικητικών, «κάτι πρωτοποριακό για την πόλη και την περιοχή μέσα από την οποία δημιουργείται ένα καινούριο πλαίσιο».
 
Εξέθεσε δε το όραμα της διοίκησης για το πανεπιστήμιο, τόσο για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν εντός του ιδρύματος, όσο και τα μεσοπρόθεσμα σχέδια του.
 
«Θέλω να δείξω τι έχουμε πετύχει μέχρι αυτή τη στιγμή, και πόσο έχει συνεισφέρει με όλες τις δυσκολίες στη Θράκη, αλλά και τι ελπίζουμε να καταφέρουμε από εδώ και πέρα» σημείωσε, τονίζοντας πως η προσφορά του Πανεπιστημίου δεν σταματά στην εισροή φοιτητών.
 
 

Ρόδη Κράτσα «Είναι ώρα η Θράκη να βρει το βηματισμό της»

 
Τους σχεδιασμούς που πρέπει να γίνουν και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τη Θράκη σε ένα κόσμο που αλλάζει παρουσίασε η κ. Ρόδη Κράτσα, τ. Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Η Θράκη, τόνισε, έχει ιδιαίτερα χαρίσματα και προσόντα, για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει αυτή η συζήτηση για το πού πάει, πώς οργανώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι και οι οικονομικοί φορείς, καθώς και το ρόλο που θα παίξουν οι επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο πραγματικά αποτελεσματικό.
 
«Πρέπει να διερωτηθούμε, πέρασαν κοινοτικά πλαίσια στήριξης, αναπτυξιακοί νόμοι και η Θράκη δεν μπόρεσε να βρει τον βηματισμό της, είναι ώρα λοιπόν αυτό να γίνει» υπογράμμισε η ίδια για να επισημάνει ότι το μεγαλύτερο, κατά την άποψή της, πρόβλημα ήταν ότι παρά τα όσα ανακοινώνονταν και παρά τις επιτροπές και προτάσεις που οργανώνονταν, δεν υπήρξε ποτέ ένα οργανωμένο σχέδιο μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, και συγκεκριμένης στόχευσης ως προς τον χαρακτήρα της ανάπτυξης που θα έπρεπε να πάρει η Θράκη. «Όλα αυτά έλειψαν. Δεν ήταν αποδοτικοί πιθανόν οι αναπτυξιακοί νόμοι, δεν έγινε καλή διαχείριση των κοινοτικών πόρων» σημείωσε, τονίζοντας πως σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης.
 

Παρόλα αυτά πιστεύει πως η Θράκη θα πρέπει να προετοιμαστεί  για ένα άλμα, σήμερα που αλλάζει ο κόσμος  και η Ευρώπη, με τις ευκαιρίες να έχουν μεγάλες απαιτήσεις και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Θράκη στο πλαίσιο του καλού συντονισμού και του καλού σχεδιασμού. Αυτό όμως προϋποθέτει να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό περιβάλλον στη χώρα μας, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται, με κίνητρα και ευκαιρίες, το οποίο θα αξιοποιήσει η περιοχή. 

Σταμάτης Κουρούδης «Θα πρέπει να πάρουμε όλοι τις πρωτοβουλίες και το κομμάτι που αναλογεί στον καθένα» 

Την άποψη πως η αναστροφή της όλης κατάστασης δεν είναι μόνο θέμα Θράκης, αλλά αφορά όλη τη χώρα τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, Επίτιμος Πρόξενος Γερμανίας και επιχειρηματίας. Ο κ. Κουρούδης σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση, στην οποία πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, όμως δυστυχώς δεν έχει ακόμα ανοίξει η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει για να έρθει η ανάπτυξη. «Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και προς της σωστή κατεύθυνση την εκδήλωση αυτή» σημείωσε, αναφέροντας πως οι επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίες για να χτυπηθεί το κατεξοχήν πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, η ανεργία.
 
Αυτό, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν είναι μόνο θέμα Θράκης, αλλά της χώρας γενικότερα, μιας και βρίσκεται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση αποεπένδυσης, η οποία θα πρέπει να ανατραπεί με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένες κινήσεις. Βέβαια η Θράκη αντιμετωπίζει και το επιπλέον πρόβλημα ότι έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα, για αυτό και τον βρίσκουν σύμφωνο οι άξονες που επέλεξε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών για την περιοχή.
 
Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει στην Ελλάδα να ληφθούν αποφάσεις ανάπτυξης. Επιπλέον ο κ. Κουρούδης θεωρεί πως όλοι έχουν κατανοήσει ότι είχαμε μια οικονομία που δεν πατούσε στα πόδια της, κατανάλωνε πολύ περισσότερα από όσα παρήγαγε μέσα σε μια μη ανταγωνιστική οικονομία. «Θα πρέπει να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, το πώς θα το κάνουμε δυστυχώς μετά από 7 χρόνια κρίσης είναι το μόνο που δεν κουβεντιάζουμε» σημείωσε, για αυτό θεωρεί πως είναι θετικό που κάτι τέτοιο γίνεται επιτέλους και στην περιοχή και στην χώρα.
 

Ο κ. Κουρούδης έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη να γίνουν επιτέλους διακριτοί οι ρόλοι κράτους, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει. «Αν για παράδειγμα, το κράτος θέλει να έχει υπό ομηρία την οικονομία για να διατηρήσει το λεγόμενο κομματικό κράτος», υποστήριξε, «τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανταγωνιστικότητα». Αν πάλι  η τοπική αυτοδιοίκηση δεν γίνει πυλώνας ανάπτυξης όπως είναι σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε «τότε πάλι θα υπάρξει πρόβλημα στις επιμέρους περιοχές. Και αν τέλος οι επιχειρηματίες περιμένουν μόνο από τις επιδοτήσεις και το κράτος, τότε πάλι δεν θα δούμε την ανάπτυξη».
 
«Θα πρέπει να πάρουμε όλοι τις πρωτοβουλίες και το κομμάτι που αναλογεί στον καθένα» κατέληξε, τονίζοντας πως πέρα από τις άμεσες δράσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η λύση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις τα επόμενα δύο χρόνια σε όλους τους τομείς, όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη, το φορολογικό.
 
Να σημειωθεί πως στην ημερίδα μίλησαν και ο κ. Χρήστος Δούκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως, που μίλησε για τη συμβολή του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στις συνδυασμένες μεταφορές και την ανάπτυξη, καθώς και ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Σύμβουλος Ενέργειας, π. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλων ΑΔΜΗΕ, που αναφέρθηκε στην ενέργεια ως κύριο αναπτυξιακό πυλώνα της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.