Περιμενει τα αποτελεσματα των δειγματοληψιων απο την πτωση του Andonov η ΠΑΜΘ

Ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφέρειας μετά την πτώση του αεροσκάφους από τον Περιφερειάρχη Χ. Μέτιο

Για τις ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ μέχρι τώρα μετά την πτώση του αεροσκάφους Andonov στην Καβάλα, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Ιουλίου.

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε και σε ζητήματα που επεσήμαναν περιφερειακοί σύμβουλοι για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στην αποκλεισμένη περιοχή, τι έχει γίνει με τα υλικά που έχουν διασπαρθεί και αν έχουν γίνει δειγματοληψίες για τον κίνδυνο μόλυνσης του εδάφους αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα.

Η κατάσταση ήταν δύσκολη από την πρώτη στιγμή, και ακόμα είναι δύσκολη, σημείωσε ο κ. Μέτιος, και αρχικά ήταν μεγάλη η αγωνία να γίνουν οι έλεγχοι για χημικά και τοξικές ουσίες, όμως ο κίνδυνος που δημιουργούσε η παρουσία πολεμικού υλικού, δεν επέτρεψε άμεση προσέγγιση για δειγματοληψίες.

Τελικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανοίγουν ένα στενό διάδρομο προς τα συντρίμμια του αεροπλάνου, ώστε να μπορούν να έρθουν όσο πιο κοντά και το ειδικό τμήμα του στρατού που θα ήλεγχε αν υπάρχουν τοξικά, και στη συνέχεια η ΕΜΑΚ για την περισυλλογή νεκρών.

Τις μετρήσεις θα κάνουν η Διεύθυνση Υγείας, για το νερό, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος για τον αέρα, και η διεύθυνση Αγροτικής Aνάπτυξης τις παρακείμενες καλλιέργειες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μπόρεσαν να φτάσουν στο σημείο της συντριβής, από όπου πήραν δείγματα από το έδαφος και από φυτά, τα αποτελέσματα για τα οποία περιμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μιας και βρίσκεται στο επίκεντρο των εκρήξεων, τα δείγματα αυτά θα δείξουν τι ουσίες μπορεί να διασκορπίστηκαν, και τι μέτρα πρέπει, αν χρειαστεί, να παρθούν.

Όσο για την πρόσβαση στην αποκλεισμένη περιοχή, σημείωσε πως περιμένουν άδεια από τον στρατό, ενώ υπεύθυνη για τον συντονισμό και την ενημέρωση είναι η Πολιτική Προστασία της ΠΑΜΘ.

Όσο για το αν θα χρειαστούν αποζημιώσεις, είτε λόγω της καταστροφής από την πτώση είτε λόγω του αποκλεισμού της περιοχής που δεν επιτρέπει πότισμα και θερισμό, βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Χάρτης επικινδυνότητας από το ΚΕΔΙΑΚ

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας Κεφαλαίου (ΚΕΔΙΑΚ) ΠΑΜΘ, λίγες ώρες μετά την συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου 16-7-2022, ενεργοποίησε την ομάδα Αέριας Ρύπανσης – Μετεωρολογίας και μέλη άλλων ομάδων για τη μελέτη της διασποράς των ατμοσφαιρικών ρύπων που εκλύθηκαν από το ατύχημα.

Ενδεικτικά παρουσίασε χάρτη επικινδυνότητας που δημιουργήθηκε με χρήση του λογισμικού ALOHA και μετεωρολογικά δεδομένα από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Περισσότερες αναλύσεις διεξάγονται με χρήση των λογισμικών ADMS-5 και ALOHA. Όλες οι ερευνητικές ομάδες του ΚΕΔΙΑΚ παραμένουν σε επιφυλακή και πάντα σε στενή συνεργασία με τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.