«Περασε» εν μεσω αντιδρασεων το νομοσχεδιο για τον ΕΦΚΑ

Υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους υπέρ έναντι 141 «Όχι» και 1 «παρών»

Υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους το νομοσχέδιο με την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «πιλότος» για την ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας διοίκησης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, πλην της Μαριέττας Γιαννάκου, που απουσίαζε για λόγους υγείας καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου δήλωσε «παρών».

Προηγήθηκε σφυροκόπημα στη Βουλή, αλλά και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, συνδικάτων και φορέων που διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση golden boys σε διευθυντικές θέσεις αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ που περνάει πια σε μια ανώνυμη εταιρεία, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και λογοδοσία. Ένα άλλο σημείο αιχμής είναι τα πειθαρχικά συμβούλια. 

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε απ’ το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο άνοιξε «την κερκόπορτα για την επέλαση των ιδιωτών στο δημόσιο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε «γαλάζια golden boys» που έχουν καταλάβει θέσεις του Δημοσίου με «υπέρογκους μισθούς», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ότι θέλουν «λιγότερο κράτος για τον πολίτη και περισσότερο για τα κομματικά στελέχη». «Θέλετε το κράτος τσιφλίκι σας. Θέλετε το κράτος να σας σιτίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «γιαλαντζί εκδοχή φιλελευθερισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε πως έχει γεμίσει το Δημόσιο «με μετακλητούς και γαλάζια ρουσφέτια», τονίζοντας πως δεν είναι μόνο ο ΕΦΚΑ, αλλά «τα ίδια» γίνονται και στη ΔΕΗ. Επίσης, τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το «διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι του γαλάζιου κομματικού στρατού και των κρατικοδίαιτων ελίτ». Ακόμα, αναφέρθηκε στις εκκρεμείς συντάξεις, υποστηρίζοντας πως ενώ προεκλογικά η κυβέρνηση υποσχόταν ότι «θα βγαίνει η σύνταξη σε μία μέρα», τελικά από 107.000 εκκρεμείς συντάξεις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μειωμένες κατά 70% σε σχέση με όσες παρέλαβε, έφτασαν και πάλι στις 350.000.

Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης τον κατηγόρησε για «επιχειρήματα καφενείου» «ατέλειωτη υποκρισία», «πολιτικό θράσος» και «εθισμό στο ψέμα». «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για «τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ και τα «golden boys».  Και συνέχισε σε ανάλογο ύφος: «Μίλησε ο κ. Τσίπρας για τις αδικίες αυτής της κυβέρνησης απέναντι στους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους, για φιάσκο, και αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με το ασφαλιστικό. Να σας θυμίσω ότι ο νόμος Κατρούγκαλος κηρύχτηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός; Στο σπίτι του κρεμασμένου λοιπόν δεν μιλάνε για σχοινί. Και να σας θυμίσω ότι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν 17 διαφορετικές περικοπές συντάξεων; Σε αυτά θα απαντήσετε;». Ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι είναι μια επιβεβλημένη και αναγκαία τομή, διότι «είναι μακράν ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου».

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου έκανε λόγο για «νόμο έκτρωμα που κομματικοποιεί και διαλύει τον ΕΦΚΑ», ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης, υποστήριξε ότι «μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα διασφαλίσει την εξυπηρέτηση ημετέρων με απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς προσλήψεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα ταχύτερο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος και την εργοδοσία από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Επιφυλάξεις, ειδικά όσον αφορά στην πρόσληψη golden boys, εξέφρασε και η βουλευτής της Ν.Δ. Άννα Ευθυμίου, η οποία τόνισε την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα δυνατά περιθώρια για να διασφαλιστούν αυστηρά κριτήρια στην επιλογή και τοποθέτηση στον ΕΦΚΑ γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και να αξιοποιηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση και τη βαθμολογική εξέλιξη των έμπειρων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.