Περασε απο τη βουλη η συμφωνια Δημοσιου «Ελληνικος Χρυσος»

Λάβρος ο Δ. Χαρίτου: «Τέτοιες συμβάσεις μετατρέπουν τη χώρα σε μπανανία»

Εγκρίθηκε με 180 υπέρ και 119 κατά από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, ένα αίτημα που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου και το ΚΚΕ επί της αρχής.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι πρόκειται «για μια σημαντική συμφωνία, εθνικής αναπτυξιακής σημασίας, με την οποία η Ελλάδα στέλνει ένα σαφές σήμα ότι είναι φιλική στις μεγάλες επενδύσεις», ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Από την άλλη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία», «ετεροβαρή» και «ληστρική» και υποστήριξε ότι «όλα τα δικαιώματα του δημοσίου παραχωρούνται υπέρ της εταιρείας ενώ ταυτόχρονα την απαλλάσσει από δεσμεύσεις και αξιώσεις».

Δ. Χαρίτου: «Με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα όπως αυτή της Χαλκιδικής δεν δημιουργείτε επενδυτικό κλίμα στην χώρα»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον λόγο έλαβε και ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ασκώντας σκληρή κριτική. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανησυχία για επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας και στη Θράκη τονίζοντας πως «η σύμβαση που θα ψηφίσετε στη βουλή θα πρέπει να διδάσκεται στις Νομικές με αντικείμενο τις δημόσιες συμβάσεις ως παράδειγμα για το πώς υπονομεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, πώς θωρακίζονται τα κέρδη των εταιρειών και πώς παράλληλα δένονται για δεκαετίες τα χέρια μιας χώρας. Προφανώς ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Έχετε προκαλέσει την έντονη αλλά δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της Θράκης. Όχι τυχαία! Επανήλθαν οι συνειρμοί από τις αναφορές του σημερινού πρωθυπουργού στη ομιλία του στη ΔΕΘ το 2019 όταν έλεγε “προχωράμε την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική και ταυτόχρονα συζητούμε με την Ελντοράντο την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στη Θράκη”.

Επειδή κ. υπουργέ τη σύμβαση που σήμερα συζητούμε την διαπραγματευτήκατε εν κρυπτώ με την εταιρεία και ερήμην της τοπικής κοινωνίας θα ήθελα μια πολύ καθαρή απάντηση.

Έχουν προχωρήσει ή όχι οι συζητήσεις όπως είπε ο πρωθυπουργός με την Ελντοράντο για την Θράκη;

Διαπραγματεύεστε ναι ή όχι νέα σύμβαση παραχώρησης για το Πέραμα στον Έβρο και για τις Σάπες στη Ροδόπη; 

Δικαιούνται να το γνωρίζουν οι πολίτες στη Θράκη. Το οφείλετε όχι σε εμένα αλλά να δώσετε σε αυτούς μια καθαρή απάντηση».

«Υπογράψατε ό,τι σας υπαγόρευσαν, δεσμεύοντας για δεκαετίες τα συμφέροντα της χώρας»

Ο βουλευτής αναφερόμενος στα σκανδαλώδη σημεία της σύμβασης τόνισε: «Νομίζετε κύριοι της πλειοψηφίας ότι με τέτοιες  συμβάσεις αποικιακού τύπου θα δημιουργήσετε κλίμα επενδύσεων για την χώρα; Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Με συμβάσεις, που μετατρέπουν στην πραγματικότητα τη χώρα μας σε μπανανία, που ικανοποιούν κάθε επιθυμία των εταιρειών παραχωρώντας τους  γη και ύδωρ, απευθύνεστε δυστυχώς μόνο στα πιο επιθετικά ξένα οικονομικά συμφέροντα.

Τι άλλο μπορούν να σηματοδοτούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της σύμβασης προς την εταιρεία; Δεν θέλει μεταλλουργία; «Καλώς» της λέτε. «Ας το παραπέμψουμε στο μέλλον». Αν πάλι υποχρεωθεί η εταιρεία σε μεταλλουργία «εδώ είμαστε» τους λέτε, δίνοντας λευκή επιταγή ακόμα και για μεταλλουργία με την μέθοδο της κυάνωσης. Που ας μη κρυβόμαστε είναι η μόνη κερδοφόρα για την εταιρεία, αλλά επιβλαβής για το φυσικό περιβάλλον και για τις ζωές των ανθρώπων.

Για ποια μεταλλευτικά δικαιώματα της χώρας γίνεται λόγος; Θα ζήλευαν οι ανάλογες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Αφρικής. Ή μήπως δεν είναι προκλητική η ρύθμιση που επιτρέπει στην εταιρεία να εξάγει τα κέρδη από την εξόρυξη αφορολόγητα στο εξωτερικό; Σκαστή φοροαποφυγή λέγεται. Κατά το κοινώς λεγόμενο «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε». Ενοχλεί την εταιρεία ο έλεγχος των μελετών της μεταλλουργίας από το  Δημόσιο ως μια ελάχιστη εγγύηση. Κι εσείς τι κάνετε; Την καταργείτε δίνοντας τον έλεγχο σε Επιτροπή όπου την πλειοψηφία έχει η εταιρεία! Είναι ενοχλητικοί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που ελέγχουν την εταιρεία; Να τους περιορίσουμε. Να μην ενοχλούν. Τους δίνετε τα πάντα και δεν δεσμεύονται στη πραγματικότητα ούτε για τις θέσεις εργασίας, ούτε για την εντοπιότητα των εργαζομένων.

Αυτήν τη σύμβαση κύριοι διαπραγματευόσασταν τόσο καιρό από τον Σεπτέμβριο του 2019 που δεσμεύτηκε στην ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ ο πρωθυπουργός; Διαπραγμάτευση γίνεται όταν κάθεσαι από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Εσείς δυστυχώς καθίσατε από την ίδια πλευρά και υπογράψατε ό,τι σας υπαγόρευσαν, δεσμεύοντας για δεκαετίες τα συμφέροντα της χώρας αφού αυξήσατε τον χρόνο παραχώρησης των μεταλλείων από τα 18 στα 25 χρόνια και με δυνατότητα παράτασης για άλλα τόσα. Δεσμεύετε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις σε τέτοιο βαθμό που αν επιχειρήσουν να τροποποιήσουν τους όρους της σύμβασης είτε δεν θα μπορούν, είτε θα υποχρεώνονται σε τεράστιες αποζημιώσεις στην εταιρεία.

«Μη σκεφτείτε να αιφνιδιάσετε με τον χρυσό τους Θρακιώτες, θα βρείτε τείχος απέναντί σας»

Ο βουλευτής μιλώντας για την ανησυχία που υπάρχει στη Θράκη για επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας ανέφερε «αν τέτοια διαπραγμάτευση κάνετε, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και για τις συμβάσεις παραχώρησης στην Θράκη τότε είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία μας.

Αυτό είναι κύριοι το όραμα και το σχέδιο που έχετε για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας;  Να την μετατρέψετε σε ένα απέραντο Ελντοράντο από την Βόρεια Χαλκιδική έως την Θράκη; Γι’ αυτό στρώνετε το δρόμο με τις ρυθμίσεις που ψηφίσατε στο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του χωροταξικού, ώστε να υπερισχύουν τα ειδικά χωροταξικά των στρατηγικών επενδύσεων έναντι των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων; Όταν γνωρίζετε ότι αυτό της ΑΜΘ, που έγινε νόμος το 2018, αποτρέπει την εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού στη περιοχή;

Οφείλετε κύριοι να γνωρίζετε ότι οι τοπικές κοινωνίες στη Θράκη έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την εξορυκτική δραστηριότητα, γιατί αυτή υπονομεύει όλα τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή στον πρωτογενή τομέα, στην τουριστική ανάπτυξη, στη γνώση και στην έρευνα. Δεν δικαιούται κανείς να υποβαθμίζει περαιτέρω μια ακριτική περιοχή  όπως είναι η Θράκη. Γιατί η προώθηση τέτοιων σχεδίων της εξόρυξης χρυσού θα αποδυναμώσει την ήδη αδύναμη τοπική οικονομία, θα συρρικνώσει την παραγωγική της δραστηριότητα και θα δημιουργήσει κλίμα εγκατάλειψης και ερημοποίησης της περιοχής.

Μη σκεφτείτε να αιφνιδιάσετε γιατί θα προκαλέσετε τους Θρακιώτες. Να γνωρίζετε ότι θα βρείτε τείχος απέναντί σας από όλες τις κοινωνικές, πολιτικές δυνάμεις, τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες του τόπου. Πάνω σε αυτό το τείχος κατέρρευσε τον Μάρτη του 2013 η υπογραφή από την κυβέρνηση Σαμαρά της συμφωνίας με την Ελντοράντο για το Πέραμα στον Έβρο. Μην κάνετε το λάθος να το επαναλάβετε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.