Περαιτερω απαξιωση στον ρολο των Κοινοτικων Συμβουλιων, αντι ενισχυσης βλεπει ο Ηλιας Μπουκας

«Οι άνθρωποι των κοινοτήτων είναι τα ενεργά κύτταρα, οι άνθρωποι της γειτονιάς, οι πρώτοι που αφουγκράζονται και αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα του τόπους τους»

Τις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο και αφορά στις Κοινότητες, σχολίασε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου κ. Ηλίας Μπούκας.
 
Να υπενθυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε προηγηθεί ανακοίνωση του κ. Μπούκα στην οποία ο ίδιος υπογράμμιζε πως «οι Πρόεδροι και τα συμβούλια των Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση», τονίζοντας πως οι προωθούμενες αλλαγές και δη η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τις Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων θα επηρεάσει το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, εκτός του Ληνού και της Κερασιάς.
 
Αναπτύσσοντας περισσότερο τον συλλογισμό του ο κ. Μπούκας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση στον ρόλο των Κοινοτήτων, που όπως επεσήμανε διαχρονικά υπήρχαν, ωστόσο «κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους διότι υπήρχαν στο τέλος των ψηφοδελτίων των υποψηφίων δημάρχων, με αποτέλεσμα να εκλέγονται κοινοτικοί σύμβουλοι δια μέσου της επιλογής δημάρχου.
 
Η προηγούμενη κυβέρνηση σύμφωνα με τον ίδιο προσπάθησε να διορθώσει τις στρεβλώσεις αυτές του εκλογικού νόμου, δίνοντας τη δυνατότητα να εκλέξει ανεξάρτητους κοινοτικούς συμβούλους, προσφέροντας κυρίως την αφορμή σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ στο μυαλό τους να πολιτευτούν, αλλά επιθυμούσαν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα τους και των συμπολιτών τους, να ανακατευτούν για πρώτη φορά με την πολιτική στην πράξη και όχι υπό την έννοια της εξουσίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου το πρόβλημα κυβερνησιμότητας που ανέκυψε από τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο σε όλη την Ελλάδα, οδήγησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από τις πρώτες της ημέρες να αφαιρέσει από τις αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων την δυνατότητα να αποφασίζει για τα έργα και τις δράσεις που θα εκτελούνται με πόρους από την κεντρική διοίκηση, δίνοντάς τους ρόλο εισηγητικό.

Από το «αποφασίζει» στο «εισηγείται» 

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο ίδιος «η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι πριν αναλάβουμε τις θέσεις μας, έκανε μια σημαντική αλλαγή. Ενώ στις αρμοδιότητες του συμβουλίου της κοινότητας υπήρχε η διάταξη η οποία έλεγε ότι το συμβούλιο αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων, η κυβέρνηση, φοβούμενη μια τέταρτη εξουσία και ένα αλαλούμ, άλλαξε τη λέξη “αποφασίζει” με την λέξη “εισηγείται”, με αποτέλεσμα όπως καταλαβαίνεται το κοινοτικό συμβούλιο να χάνει τον αποφασιστικό του ρόλο και να επιστρέφει στην γνωμοδοτικό ρόλο του συμβουλίου των κοινοτήτων».

Οι «γκρινιάρηδες» στους Δήμους 

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, όπως εξήγησε ο ίδιος «δυστυχώς η πλειοψηφία των κοινοτικών συμβουλίων στην Ελλάδα έχουν ρόλο διακοσμητικό. Έχουν φτάσει να είναι οι “γκρινιάρηδες” στους δήμους,  με ρόλο υποβαθμισμένο και στις περιπτώσεις εκείνες που οι πρόεδροι δεν πρόσκεινται στην παράταξη του δημάρχου, οι προτάσεις τους πέφτουν στο κενό». «Κάνουν έναν αγώνα να παίξουν έναν ρόλο, αλλά δυστυχώς το ίδιο το νομοσχέδιο δεν τον δίνει» συμπλήρωσε ο ίδιος.
 
«Οι άνθρωποι των κοινοτήτων είναι τα ενεργά κύτταρα, είναι οι άνθρωποι της γειτονιάς. Είναι αυτοί που αφουγκράζονται και αντιμετωπίζουν πρώτοι τα όποια προβλήματα και οι πρώτοι που έχουν ανησυχίες για τον τόπο τους, είτε για τη διευκόλυνση των πολιτών τους στην καθημερινότητά τους, είτε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που μπορεί να έχει ο τόπος τους» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως πολλοί από όσους ασχολήθηκαν με τα κοινοτικά συμβούλια δεν θα επιθυμούσαν να μπουν στην διαδικασία «συνύπαρξης» ως υποψήφιοι σε ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων.

«Ήταν και είναι στη διακριτική ευχέρεια στων εκάστοτε δημάρχων να αξιοποιήσουν και να εργαλειοποιήσουν τους προέδρους και τους συμβούλους των κοινοτήτων» 

«Δεν προσωποποιούμε τις καταστάσεις, δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι δήμαρχος, εμείς κατεβήκαμε να συνεργαστούμε με τον  οποιονδήποτε δήμαρχο. Ήταν και είναι στη διακριτική ευχέρεια των εκάστοτε δημάρχων να αξιοποιήσουν και να εργαλειοποιήσουν τους προέδρους και τους συμβούλους των κοινοτήτων» ανέφερε επισημαίνοντας πως μία λύση θα αποτελούσε η δυνατότητα ανεξάρτητης των δημάρχων ψήφου στα κοινοτικά συμβούλια, ενδεχομένως και σε ένα κοινό γι’ αυτές τις υποψηφιότητες ψηφοδέλτιο.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγησε, εργάζεται το Συντονιστικό όργανο του δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος που έχει ήδη κοινοποιήσει τις απόψεις τους στο αρμόδιο υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως αν το νομοσχέδιο προχωρήσει ως έχει, στην περίπτωση των τοπικών κοινοτήτων θα ισοδυναμεί «με υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών, και ειδικότερα των χωριών».
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους ο κ. Μπούκας εξήγησε πως «σε πρώτη φάση όλοι μας προσπαθούμε να περάσουμε ψηφίσματα από τις κοινότητες μας, να τα πάμε στο δημοτικό συμβούλιο, να υπερψηφιστούν από κει έτσι το υπουργείο να λάβει μια γροθιά ενωμένη από όλη την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Από κει και πέρα είναι στην ευχέρεια του κάθε δημάρχου να αξιοποιήσει και να αξιοποιήσει τους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.