Πεντε συντομα συμπερασματα απο τις καλπες του ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Μαραντζίδης καταγράφει πέντε συμπεράσματα από την εκλογική διαδικασία

Ο Νίκος Μαραντζίδης καταγράφει πέντε συμπεράσματα από την εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής.

  1. Πανδημία, ξε-πανδημία, οι 270 χιλιάδες στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ δείχνουν πως οι Έλληνες ψοφάμε για εκλογές, κάθε είδους εκλογές. Μπορεί να υστερούμε σημαντικά σε συμμετοχή σε  συλλογικές δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά οι εκλογές αποτελούν ένα δημοκρατικό πανηγύρι που δεν μας αρέσει να το χάνουμε. Ψήφισαν τόσοι άνθρωποι και πολλοί άλλοι που δεν ψήφισαν το σκέφτονταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Μόνο εγώ στο κύκλο μου είχα καμιά δεκαριά ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που αυτό-συγκρατήθηκαν τελικά.
  2. Η μεγάλη συμμετοχή ενισχύει τη νομιμοποιητική βάση του νέου προέδρου, όποιος κι αν είναι αυτός. Θα του επιτρέψει για λίγο καιρό να σχεδιάσει απερίσπαστος την στρατηγική του για το μέλλον του κόμματος. Όμως ως γνωστόν ο καιρός περνάει γρήγορα, και στη ζωή των κομμάτων γρηγορότερα.
  3. Η μεγάλη συμμετοχή ενισχύει τη συνοχή του κόμματος για λίγο καιρό. Καθώς όλοι βλέπουν πως το ΚΙΝΑΛ ξαναμπήκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως η συνεκτική ουσία μεταξύ στελεχών και ομάδων και θα προσφέρει κάποια γαλήνη στη νέα ηγεσία. Εντούτοις, οι αναταράξεις αποτελούν συνηθισμένη κατάσταση για τα κόμματα. Εφόσον, μετά από κάποιο διάστημα οι αριθμοί δεν ξεκολλήσουν προς τα πάνω, οι εντάσεις που σκεπάζει η μεγάλη συμμετοχή θα επανέλθουν.
  4. Η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί μάθημα για τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας θα είχα σκάσει από τη ζήλεια μου: Ένα μικρό κόμμα μαζεύει 270 χιλιάδες κόσμο μέσα σε συνθήκες πανδημίας και εγώ «μιζερεύω» με συνέδρια που ακόμη και πολλοί σύνεδροι βαριούνται να παρακολουθήσουν. Το μάθημα που έδωσε το ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το κόμμα να είναι ένα φρούριο απέναντι στην κοινωνία. Πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του.
  5. Αν ο Παπανδρέου δεν εκλεγεί την Κυριακή μια πολιτική οικογένεια-δυναστεία κλείνει τον κύκλο της. Δεν θα είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας. Αυτός ο τελευταίος Παπανδρέου όμως, να μην το ξεχνάμε, ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε αυτή τη διαδικασία της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην εκλογή των ηγεσιών των κομμάτων. Αν δεν το έκανε τότε αυτός, είναι πολύ αβέβαιο αν κανείς άλλος θα είχε την τόλμη να το κάνει στη συνέχεια. Λοιδορήθηκε τότε γιατί ήταν ο μόνος υποψήφιος και η διαδικασία έδειχνε σόου και επικοινωνία, όμως έθεσε τα θεμέλια για μια βαθύτατα αναζωογονητική λειτουργία για το κομματικό σύστημα. Επέτρεψε στους πολίτες να αισθάνονται ότι μπορούν να αποφασίζουν για τις ηγεσίες τους, ιδιαίτερα μετά από κρίσεις και επώδυνες ήττες.

* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.