«Πεδιο μαχης» το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜ-Θ

Αποχώρησε η «Κοινωνική Συμμαχία», διαμαρτυρόμενη για «φίμωση» από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου - «Ακολουθήθηκαν τα όσα ορίζει ρητά ο κανονισμός» η απάντηση της Περιφέρειας

 
Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης της Περιφέρειας και της παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ, που οδήγησε στην ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» και στην αποχώρηση σύσσωμης της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.
 
Αφορμή για την έντονη αυτή αντιπαράθεση, η οποία έληξε με την αποχώρηση του επικεφαλής και των υπολοίπων στελεχών από την αίθουσα, με τον κ. Καραλίδη απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστα Αντωνιάδη να κάνει λόγο για «νοοτροπία νεοφασισμού», ήταν η άρνηση του κ. Αντωνιάδη να τεθούν σε συζήτηση οι ερωτήσεις που είχε καταθέσει προ ημερών  η παράταξη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» σχετικά με την  διακοπείσα συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου για τα θέματα  Υγείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τις ασφαλτοστρώσεις του οδικού δικτύου Π.Ε Ξάνθης έτους 2014, τον αναδασμό Σουνίου Ξάνθης και την εκπροσώπηση της Περιφέρειας ΑΜΘ σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες από τον γιό του  κ. Πατακάκη, υπό την λογική ότι οι ερωτήσεις αυτές απαντήθηκαν γραπτώς από τη διοίκηση της Περιφέρειας και όπως ορίζει ο κανονισμός δεν δύναται να συζητηθούν εκ νέου στη συνεδρίαση.
 
 
Το γεγονός αυτό  έφερε την άμεση και έντονη αντίδραση του επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτη Καραλίδη, ο οποίος και απεχώρησε  από τη συνεδρίαση μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης.
 
 

Φώτης Καραλίδης
 
«Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου σε διατεταγμένη υπηρεσία θέλησε να φιμώσει με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο την παρουσίαση των θεμάτων που έθεσε η μείζων αντιπολίτευση»

 
Σε δηλώσεις του οι οποίες ακολούθησαν ο κ. Καραλίδης έκανε λόγο για μία «νεόφερτη αντίληψη» από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου τον οποίο και κατηγόρησε πως «σε διατεταγμένη υπηρεσία θέλησε να φιμώσει με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο την παρουσίαση των θεμάτων και κυρίως των ερωτημάτων που έθεσε η μείζων αντιπολίτευση προς το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως προς τον περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες». «Στη λογική ότι δημοσιοποιήθηκαν τα θέματα πριν την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στον τύπο αρκέστηκαν να απαντήσουν δια του τύπου, ήταν η απάντηση του Πρόεδρου» επεσήμανε ο ίδιος  και συνέχισε «εμείς του λέμε, δεν μπορείς κύριε πρόεδρε να έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όλες οι παρατάξεις έχουν το δικαίωμα και του λόγου και της δημοσιοποίησης των απόψεών τους. Κάποιοι όμως φοβούνται τον διάλογο και τη δημοσιοποίηση των θεμάτων και αρκούνται σε μία προσωπική αλληλογραφία. Αυτά είναι λογικές της μυστικοπάθειας και των θεμάτων που έχουν να αποκρύψουν.  Έτσι λοιπόν, αποχωρήσαμε ως παράταξη από το συμβούλιο αντιδρώντας σε λογικές που θυμίζουν αλήστου μνήμης εποχές όπου κανείς στον δημόσιο λόγο δεν είχε το δικαίωμα λόγου αν δεν είχε την άδεια της ανωτέρας αρχής, έτσι λοιπόν με την αλαζονεία της εξουσίας, η σημερινή διοίκηση και μάλιστα λέγοντας δημόσια πως “εμείς κριθήκαμε από τον λαό και θα κριθούμε μετά από πέντε χρόνια” έχουμε το δικαίωμα να αυθαιρετούμε». «Κανένας νόμος, κανένας κανονισμός δεν απαγορεύει την δημοσιοποίηση των θεμάτων» τόνισε και  ο ίδιος και κάλεσε τον κ. Αντωνιάδη «να συνετιστεί και να λογικευτεί διότι θα εκτρέψει τη δημοκρατική λειτουργία του συμβουλίου».
 
Ο κ. Καραλίδης επεσήμανε πως εν αντιθέσει με τις ερωτήσεις της «Κοινωνικής Συμμαχίας» η ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συζητήθηκε στο συμβούλιο και αναφερόμενος στην περίπτωση της διακοπής του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την Υγεία, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη προ μηνών, διακόπηκε και δεν έχει επαναληφθεί, έκανε λόγο για «θεαματικά επεισόδια που στήνονται για τη δημόσια κατανάλωση και όχι για την αντιμετώπιση της ουσίας των θεμάτων που συζητούνται», ενώ επαναφέροντας το ζήτημα της εκπροσώπησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τον γιό του κ. Πατακάκη, επεσήμανε πως τα λεγόμενα της Περιφέρειας διαψεύδει «το επίσημο δελτίο τύπου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της κ. Σπυράκη».  Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των αναδασμών έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των υπευθύνων καθώς 13 μήνες μετά τη δημοπράτηση του έργου δεν έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές, τονίζοντας πως «αν μία διοίκηση θέλει για να βγάλει ένα διαγωνιστικό αποτέλεσμα 13 μήνες, τότε για την υλοποίηση θα θέλει αιώνες».  «Στις λογικές αυτές ήρθαμε για να στηλιτεύσουμε και θα στηλιτεύουμε συνεχώς την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα και θα δημοσιοποιούμε με παρρησία και θάρρος τις απόψεις μας διότι θεωρούμε ότι είναι απόψεις καθαρού λόγου, σκέψης και είναι υπέρ των συμφερόντων των συμπολιτών μας» κατέληξε υπογραμμίζοντας πως « εμάς οι συμπολίτες μας, μας έκριναν ως διοίκηση, θα έρθει έτσι η στιγμή να κριθούν και όσοι από αυτούς θα ξανά είναι υποψήφιοι την επόμενη φορά».
 
 

Γιώργος Παυλίδης
 
«Το θέμα των ερωτήσεων και των επερωτήσεων ρυθμίζεται ρητά από τον κανονισμό»

 
Ερωτηθείς για τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου και την αποχώρηση της «Κοινωνικής Συμμαχίας» ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης δήλωσε πως «υπήρξε μία διελκυστίνδα μεταξύ μέρους της αντιπολίτευσης για το θέμα των ερωτήσεων και των επερωτήσεων» ξεκαθαρίζοντας πως  το θέμα των ερωτήσεων ρυθμίζεται ρητά από τον κανονισμό. «Οι μεν επερωτήσεις συζητούνται υποχρεωτικά εφόσον κατατεθούν ως επερωτήσεις στο συμβούλιο, οι δε ερωτήσεις απατώνται είτε γραπτά σε 15 μέρες είτε προφορικά στο συμβούλιο. Αν απαντηθούν γραπτά δεν ξανασυζητούνται, το λέει ρητά, κατηγορηματικά και απερίφραστα ο κανονισμός» τόνισε και κατέληξε πως « για να επιβάλλουν την άποψη ότι παρότι πήραν γραπτή απάντηση πρέπει το θέμα να ξανασυζητηθεί τα στελέχη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» απεχώρησαν. Είναι το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τη δημοκρατία».
 

Οι απαντήσεις του περιφερειάρχη στις ερωτήσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας

 
Για την καταγραφή να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στις ερωτήσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης προς το περιφερειακό συμβούλιο έχουν ως εξής:
 
«Διακοπείσα συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου για τα θέματα  Υγείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ»
 
Όπως γνωρίζετε η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν πρωτοβουλία της παρούσας Διοίκησης και ιδιαιτέρως του Περιφερειάρχη και διακόπηκε από λόγους ανωτέρας βίας και ειδικά από τη θραύση των αναχωμάτων την ίδια ημερομηνία και λόγω του κινδύνου να πλημμυρίσει ο οικισμός του Ορμένιου, ο οποίος και οδήγησε στην απουσία του Περιφερειάρχη.
Στη συνέχεια μεσολάβησε η προκήρυξη  των εκλογών, το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για τον ορισμό νέων διοικήσεων στις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (Διοικητές ΠΕΣΥ), έτσι ώστε να υπάρχει αξιόπιστη εκπροσώπηση της Κυβέρνησης, η οποία εξάλλου  έχει το σύνολο σχεδόν των σχετικών αρμοδιοτήτων. Ο ορισμός αυτός έγινε μόλις προ ημερών. Κατόπιν αυτού και σε χρόνο που θα το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις μας, η συγκεκριμένη συνεδρίαση  θα συνεχιστεί και πάλι στην Αλεξανδρούπολη.

 
«Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου Π.Ε Ξάνθης έτους 2014»
 
Σας γνωρίζουμε ότι για το έργο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δημοπράτησης και πρόκειται να συμβασιοποιηθεί εντός του Ιουλίου, αμέσως μόλις ληφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η απάντηση επί του προσυμβατικού ελέγχου του φακέλου του διαγωνισμού. Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός έξι(6) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Όσον αφορά το εκπτωτικό προϊόν και επιπλέον 200.000 ευρώ από διμήνου δόθηκε εντολή και από τα μέσα Μαΐου 2015 με την αριθμ.68379/994/27-5-2015 απόφαση του Περιφερειάρχη έχει ήδη διατεθεί σε δύο έργα:
α) Τακτική συντήρηση Οδικού Δικτύου Π.Ε Ξάνθης έτους 2015. (600.000)
β) Συντήρηση  Η/Μ εγκαταστάσεων Οδικού Δικτύου Π.Ε Ξάνθης έτους 2015.  (400.000)                                                                                                          
Ανάλογη είναι η στάση της Διοίκησης σε όλα τα σημεία της Περιφέρειας, όπου υπάρχει ανάγκη. Ειδικά για τη συντήρηση της οδοποιίας ο Περιφερειάρχης συγκάλεσε ειδική συνάντηση εργασίας με όλους  τους Διευθυντές των Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και από κοινού προέβησαν στον προγραμματισμό με προτεραιότητες μέσα στα στενά οικονομικά όρια της χρονικής περιόδου που διανύουμε. Ανάλογα έργα εκτελούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

 
 
«Αναδασμός Σουνίου Ξάνθης»
 
Χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον σας, αλλά σας θυμίζουμε ότι  στην 4ετία 2011-2014, κατά την οποία η παράταξή σας διοικούσε, δεν παραδόθηκε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο έργων αναδασμού σε αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης από τη συνολική αγροτική της έκταση των 450.000 στρεμμάτων. Επί της διαδικασίας του αναδασμού, σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 29-6-2015 ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές και αναδεικνύεται ο ανάδοχος. Μετά τον έλεγχο του φακέλου από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα υπογραφεί η σχετική Σύμβαση.

Πιστεύουμε  στην αναδιανομή των κτημάτων και στους αναδασμούς αφού με το σημερινό πολυτεμαχισμό, μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της ατομικής αγροτικής οικονομίας. Για μας ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Στόχος μας είναι να επανέλθουμε σε υγιείς ροές παράδοσης αναδασμών και όχι σε 2.250 στρέμματα ετησίως, όπως επί διοικήσεως της παράταξής σας συνέβαινε, (σε σύνολο 4.500.000 στρεμμάτων της Περιφέρειας) με ρυθμό δηλαδή περαίωσης  των αναδασμών που απαιτεί 2.000 χρόνια.
 

«Εκπροσώπηση της Περιφέρειας ΑΜΘ σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες»
 
Ουδέποτε εκπροσώπησε την Περιφέρεια στις Βρυξέλλες ο κ.Αντώνης Πατακάκης και καμιά θεσμική ιδιότητα δεν έχει στην Περιφέρεια. Οτιδήποτε άλλο δεν αφορά την Διοίκησή μας. Τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη εκπροσώπησε ο υπάλληλος της  Διεύθυνσης  Ανάπτυξης κ. Ζήσης Παπαδόπουλος.
 


Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση
 
«Ο κ. Αντωνιάδης υπερέβη των καθηκόντων του»

 
                Ανακοίνωση για τα όσα έλαβαν χώρα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έβγαλε και η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης στην οποία υποστηρίζουν πως ο κ. Αντωνιάδης «υπερέβη των καθηκόντων του, προβαίνοντας σε   παραινέσεις και απαγορεύσεις στον τρόπο λειτουργίας των παρατάξεων και επιδεικνύοντας εχθρική συμπεριφορά ιδιαίτερα απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση». «Βεβαίως είναι δικαίωμα του Περιφερειάρχη να απαντά γραπτώς σε ερωτήσεις που η αντιπολίτευση του θέτει, αλλά αυτό ως διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται ούτε εκδικητικά, ούτε επιλεκτικά» καταλήγει η ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.