Παυλος Γερουλανος: Να μεταφερουμε πλουτο και εξουσια στις τοπικες κοινωνιες

Σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη βρέθηκε ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» και πρώην Υπουργός Πολιτισμός και Τουρισμού

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ήταν ο πρώτος και τελευταίος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» και πρώην Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στην Κομοτηνή, το πρωί της Τρίτης.

Ο πρώην Υπουργός βρέθηκε στην Θράκη την Δευτέρα προκειμένου να συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με θέμα την ανάπτυξη και την οικονομία της Θράκης, ενώ κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Κομοτηνή, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Κομοτηνής, όπου είχε συζήτηση με τον κ. Γκαράνη, για αναπτυξιακά όπως εξήγησε ο ίδιος θέματα της περιοχής. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής καλωσόρισε τον κ.Γερουλάνο κάνοντας λόγο για έναν αξιόλογο πολιτικό με γνώση των ανοιχτών για την περιοχή ζητημάτων, ως αποτέλεσμα άλλωστε της συνεργασίας τους που μετρά χρόνια. Ο κ. Γκαράνης ευχήθηκε στον πρώην Υπουργό καλή συνέχεια στην περιοδεία του για να εκφράσει την σιγουριά του πως θα σταθεί αρωγός για την περιοχή μας.

Με την σειρά του οκ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στους λόγους της επίσκεψής του, επισημαίνοντας ωστόσο πως για να ξεκινήσουμε να μιλάμε σοβαρά για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, θα πρέπει να γίνει το βήμα της αποκέντρωσης της εξουσίας και της μεταφοράς αναπτυξιακών εργαλείων στις τοπικές κοινωνίες. «Η Κομοτηνή, όπως και άλλες περιοχές, θα μπορούσαν να κάνουν πολλά για την ανάπτυξή της περιοχής ευρύτερα, αν δεν έπρεπε να περιμένει τα εργαλεία που κρατάει το κεντρικό κράτος στα χέρια του και αποτελούν το μεγάλο αγκάθι που κρατάει πίσω την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο κ. Γερουλάνος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δίνοντας το στίγμα της επίσκεψής του αλλά και μεταφέροντας εκ νέου την «πίστη» του στις δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παύλος Γερουλάνος όμως…

«Ας δώσουμε την επάρκεια στις τοπικές κοινωνίες να κάνουν σοβαρές μελέτες για το μέλλον τους και ας τους κρίνουμε για αυτά που θα κάνουν»

ΠτΘ: κ.Γερουλάνε, βρεθήκατε στην Αλεξανδρούπολη, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για την ανάπτυξη και την οικονομία της Θράκης που διοργάνωσε ο Δήμος.  Εσείς έχετε ρίζες από τον Έβρο και βρεθήκατε και στην Βίσσα.

Π.Γ.: Βρέθηκε στη Βίσσα, γιατί από ‘κει κατάγεται ένας προπάππος μου Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν και μεγάλος διπλωμάτης και ο γιος του ο μεγάλος μαθηματικός. Ήταν η πρώτη φορά που είδα το Μουσείο Καραθεοδωρή, που το ήθελα πολύ. Στην Αλεξανδρούπολη  βρέθηκα γιατί πιστεύω ότι η Θράκη έχει τεράστιο πλούτο, όπως και οι περισσότερες γωνιές της Ελλάδας, ο οποίος όμως σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος. Πλούτο τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην κάθε περιοχή, και ο οποίος μπορεί κάτω από τις σωστές συνθήκες να δημιουργήσει συνθήκες για πολλές  γενιές ακόμα.

«Από τον Καλλικράτη και μετά δεν έχει γίνει κανένα νομοσχέδιο που να δίνει πραγματικές δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση»

ΠτΘ: Γράψατε προσφάτως για το νέο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, όπου όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά είναι ένας τρόπος υποχώρησης της δημοκρατίας, ως ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά και δεν εμπεριέχει τους πολίτες. Αυτό είναι και το λάθος που εσείς εντοπίζετε υπηρετώντας πλέον και την τοπική αυτοδιοίκηση;

Π.Γ.: Είναι το τρίτο νομοσχέδιο το οποίο ασχολείται με το πώς θα εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. Από τον Καλλικράτη και πέρα δεν έχει γίνει ένα νομοσχέδιο το οποίο να δίνει πραγματικά δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες. Προσφάτως βρέθηκα σε ένα συνέδριο γενικών γραμματέων στην Κόρινθο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο υπουργός δήλωσε με στόμφο ότι «εμείς για να μπορέσετε να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση θα σας δώσουμε τεχνική βοήθεια». Και διερωτώμαι «γιατί να μας δώσεις τεχνική βοήθεια και όχι τεχνική επάρκεια;». Λες και είναι το πρώτο ΕΣΠΑ που διεκδικούν οι δήμοι, λες και είναι το τελευταίο ΕΣΠΑ που θα διεκδικήσουν οι δήμοι. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο είναι.

«Αν θέλουμε να κρίνουμε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες από αυτό το οποίο κάνουν, πρέπει να μπορούμε να τους κρίνουμε με βάση το έργο τους»

Η Ευρώπη κάθε τόσο μας δίνει τη δυνατότητα να απορροφήσουμε κονδύλια, και το πιο σημαντικό θα ήταν οι δήμοι και οι περιφέρειες να έχουν την τεχνική επάρκεια για να μπορούν να το κάνουν. Δεν τους τη δίνει όμως την επάρκεια, διότι το υπουργείο και ο εκάστοτε υπουργός, θέλει να μπορεί να ελέγχει και τα προγράμματα που θα κάνει ο δήμαρχος, αλλά και ποιοι θα είναι οι ανάδοχοι που θα πάρουν αυτές τις δουλειές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους δήμους και τις περιφέρειες. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αν θέλουμε να κρίνουμε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες από αυτό το οποίο κάνουν, πρέπει να μπορούμε να τους κρίνουμε με βάση το έργο τους. Σήμερα ο κάθε δήμαρχος και ο κάθε περιφερειάρχης κρύβεται πίσω από την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι «αυτό δεν μπόρεσα να το κάνω γιατί δεν με αφήνουν», «το τάδε μουσείο είναι κλειστό γιατί δεν μου το επιτρέπει η Αρχαιολογική Υπηρεσία» κ.ο.κ. Ας δώσουμε επιτέλους εργαλεία στις τοπικές κοινωνίες, ας δώσουμε τη δυνατότητα, την επάρκεια, να κάνουν σοβαρές μελέτες για το μέλλον τους και  ας τους κρίνουμε για αυτά που θα κάνουν.

«Πρέπει να διώξουμε από πάνω μας την σκιά του ότι κάθε δυο γενιές η Ελλάδα χρεοκοπεί»

ΠτΘ: Βρεθήκατε στον Έβρο, συναντηθήκατε μεταξύ άλλων με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας. Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία που αποκομίσατε από την επίσκεψή σας;

Π.Γ.: Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται στο μυαλό μου είναι ότι υπάρχει πλούτος, ο οποίος μένει αναξιοποίητος, και μένει αναξιοποίητος γιατί δεν έχει τα εργαλεία που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ώρα να απαιτήσουμε όλοι μαζί. Μιλάω πολιτικά  και απευθύνομαι στα κόμματα να πάρουν θέση και να εξηγήσουν πώς βλέπουν το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης, το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, το μέλλον των τοπικών οικονομιών. Είναι κάτι που πρέπει να το κάνουν τώρα, διότι αλλιώς θα συνεχίσουμε τα λάθη τα οποία κάνουμε και οδηγούν τη χώρα στη χρεωκοπία ξανά και ξανά. Ξεκίνησα χθες την ομιλία μου λέγοντας ότι έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι τα τελευταία διακόσια χρόνια ιστορίας μας, αυτό το οποίο όμως είναι μια σκιά που πρέπει να διώξουμε μια και καλή από πάνω μας, είναι ότι κάθε γενιά, κάθε δυο γενιές,  η Ελλάδα χρεοκοπεί. Η Ελλάδα χρεοκοπεί με τεράστιο κόστος στα μεσαία στρώματα και τα χαμηλότερα στρώματα. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει και για να σταματήσει πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία, ώστε να αποσυγκεντρώσουμε τον πλούτο. Όσο ο πλούτος μένει συγκεντρωμένος στους λίγους, τόσο αυτή η χώρα θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και θα χρεοκοπεί η ίδια. Τώρα είναι η ώρα να μεταφέρουμε και εξουσία και πλούτο στις τοπικές κοινωνίες εκεί που μπορεί να κάνουμε διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.

«Ο μόνος τρόπος να αντιστρέψουμε την πορεία προς την χρεοκοπία είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης»

ΠτΘ: Είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή που μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό τον πλούτο που επισημαίνετε;

Π.Γ.: Και μπορούμε και πρέπει. Μπορούμε γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Η Ευρώπη πλέον θεωρεί την τοπική ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη, ως κομβικό στη στρατηγική της. Έχει αλλάξει ο κόσμος. Έχει αλλάξει ο κόσμος των επιχειρήσεων. Σήμερα πια οι επενδύσεις οι οποίες αφορούν τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, είναι οι επενδύσεις οι οποίες έχουν το ενδιαφέρον και των τραπεζών και των επενδυτών. Τρίτον έχουν αλλάξει οι δυνατότητες στις περιφέρειες. Πλέον βλέπουμε συνεταιριστικές και περιφερειακές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να ανθούν, κάτι που έπρεπε να γίνει και εδώ, παρά την κακή εμπειρία που είχαμε. Βλέπουμε τις ενεργειακές κοινότητες να ανεξαρτητοποιούν τις περιφέρειες από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, βλέπουμε τα τοπικά πανεπιστήμια να έχουν πολύτιμη γνώση την οποία μπορούν να μοιραστούν με τις περιφέρειες. Μπορεί να δουλεύουμε σε ένα μέρος και να παράγουμε υπηρεσίες και προϊόντα για κάποιο άλλο μέρος. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που σίγουρα μπορούμε να εμπιστευτούμε περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση για να κάνει πράγματα. Αλλά υπάρχει και ένας άλλο λόγος για να εμπιστευτούμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, 700 χιλ. επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά των τραπεζών, μπορούσαν να διεκδικήσουν ένα μέρος του ΕΣΠΑ. Ξέρετε πόσοι έχουν μείνει σήμερα μετά τις κρίσεις; 33 χιλ. Η παραγωγική βάση της χώρας έχει συρρικνωθεί στο 5%. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα σε λιγότερα χέρια. Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι. Αν θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία η οποία θα κάνει τη χώρα πάλι να υποφέρει και να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, πρέπει οπωσδήποτε να διευρύνουμε την παραγωγική βάση. Ο μόνος τρόπος να διευρύνουμε την παραγωγική βάση, είναι να μοιράσουμε εξουσία και πλούτο όσο πιο κοντά στην κοινωνία γίνεται και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εκεί που μπορούν να συνεργαστούν τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, συνεταιρισμοί. Αυτό είναι μια διαδικασία ωρίμανσης της δημοκρατίας. Η ωρίμανση της δημοκρατίας θα οδηγήσει σε πολύ πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και αυτό είναι που πρέπει να πετύχουμε τώρα.

«Να μιλάμε για τη Θράκη του σήμερα και όχι για μία θεωρητική Θράκη του 2050»

ΠτΘ: Στην περίπτωση της Θράκης θεωρείτε ότι η εκ νέου σύσταση της διακομματικής επιτροπής είναι ένα τέτοιο παράδειγμα συνεργασίας που κινείτε προς τη σωστή κατεύθυνση;

Π.Γ.: Η συνεργασία είναι πάντοτε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να είναι συνεργασία με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για το πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή του πολίτη σήμερα. Όχι να μιλάμε για μια θεωρητική Θράκη του 2050. Να μιλάμε για τη Θράκη σήμερα, για το πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά μας κοντά μας σήμερα. Για το πώς μπορεί η οικονομία σήμερα να αλλάξει συνθήκες και να δημιουργήσει ευκαιρίες. Αυτά που εγώ προτείνω είναι πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τώρα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε, να δημιουργούμε μεγάλα στρατηγικά σχέδια τα οποία θα μείνουν τελικά στα χαρτιά μόλις αλλάξει η κυβέρνηση.

«Ως ΚΙΝΑΛ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνει η εσωκομματική αντιπαράθεση για να πούμε στον κόσμο τι είναι αυτό το οποίο πιστεύουμε»

ΠτΘ: Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται εν μέσω εσωκομματικών διεργασιών. Θεωρείστε ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα. Ποιο θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι το βασικό διακύβευμα της  διαδικασίας;

Π.Γ.: Για μένα η διαδικασία έχει αξία έτσι κι αλλιώς, είτε είμαι υποψήφιος είτε όχι, για να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου, να μιλήσουμε για αυτά τα οποία αφορούν την κοινωνία. Πρέπει να θυμούνται οι πολιτικοί ότι κανέναν δεν αφορά το δικό τους μέλλον. Αυτό που αφορά όμως όλους είναι το μέλλον της κοινωνίας. Όσο λοιπόν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της κοινωνίας, για τις λύσεις τις οποίες μπορούμε να δώσουμε για να δουν οι τοπικές κοινωνίες ένα καλύτερο αύριο, τόσο πιο χρήσιμοι γινόμαστε. Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνει η εσωκομματική αντιπαράθεση, για να πούμε στον κόσμο τι είναι αυτό το οποίο πιστεύουμε, τι είναι αυτό το οποίο εκπροσωπεί ο χώρος μας και τι είναι αυτό που μπορεί τελικά να κάνει τη διαφορά. Νομίζω ότι αν τα επιχειρήματά μας είναι πειστικά, τότε όλος αυτός ο κόσμος που σήμερα νοιώθει ότι δεν έχει στέγη, θα αποκτήσει στέγη, και ο χώρος μας θα αρχίσει να ξαναπαίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.