ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδοπης: «Η κυβερνηση εξακολουθει να σχεδιαζει για τους αγροτες χωρις τους αγροτες»

«Το αποτέλεσμα της περιφρόνησης της προς τον αγροτικό κόσμο το πληρώνει η ελληνική περιφέρεια»

Για αβελτηρία της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τους αγρότες.

«H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέντε χρόνια τώρα πορεύεται χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο και αναπτυξιακή πολιτική για τον πρωτογενή τομέα. Το αποτέλεσμα της περιφρόνησης της προς τον αγροτικό κόσμο πληρώνει η ελληνική περιφέρεια» τονίζει σε ανακοίνωση της η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος και συνεχίζει:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πέντε χρόνια έχουν αλλάξει τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πέντε πρόεδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρώτη εμπειρία από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έδειξε ότι καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν ήταν έτοιμη να εφαρμόσει το στρατηγικό σχέδιο. Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για τα οικολογικά σχήματα καθυστέρησαν να δημοσιευθούν κατά 8 μήνες και οι αγρότες ενώ πληρώνονταν μέχρι τα Χριστούγεννα, τώρα η εξόφληση θα γίνει μέχρι το Πάσχα…και αν. Το αποτέλεσμα; Το 2023 να έχουμε ιστορικά τη χειρότερη και καθυστερημένη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ και μάλιστα σε σχέση με το 2022 563εκ. ευρώ λιγότερα». 

«Η αβελτηρία όμως της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ» σύμφωνα με την ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ καθώς «εξακολουθεί να σχεδιάζει για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες, αποφεύγοντας οποιαδήποτε διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και βέβαια συνεχίζει να είναι απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 είναι 25%. Ενδεικτικά, για λιπάσματα έχει καταγραφεί αύξηση κατά 62%, για αναλώσιμα 28%, για ενέργεια και λιπαντικά 38%, για ζωοτροφές 26%».

Εξειδικεύοντας την κριτική της για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, η ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 82 εκατ. ευρώ για το έτος 2024 -τα μισά χρήματα κατατίθενται τον Μάρτιο -, δεν είναι τίποτε άλλο από μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει. Ενώ «τα 30εκ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» – αυτό κι αν είναι περιφρόνηση νοημοσύνης – αφορούν πραγματικά έναν πολύ μικρό αριθμό αποδεκτών, χωρίς μάλιστα να έχει διασφαλιστεί ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος». 

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου

Η ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεταφέρει τις προτάσεις του κόμματος που σύμφωνα με την ίδια «απαντούν στα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου καθαρά και με σαφήνεια». Οι προτάσεις αυτές είναι:

  1. Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
  2. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας. Δεν μπορεί η πράσινη μετάβαση να είναι κόστος για τον φτωχό και τον αγρότη και κέρδος για την ολιγαρχία. Πρέπει κατά προτεραιότητα μεταποιητές, κτηνοτρόφοι, αγρότες, συνεταιρισμοί να συμμετέχουν σε αυτές τις ενεργειακές κοινότητες.
  3. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  4. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις βάσει των σύγχρονων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
  5. Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
  6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
  7. Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων, που υπονομεύουν τον Έλληνα αγρότη.

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης στέκεται δίπλα στον αγώνα του αγροτικού κόσμου, χωρίς λαϊκισμούς» τονίζεται κλείνοντας στην ανακοίνωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.