Παρουσια του υπουργου ΠΡΟΠΟ η εναρξη εκπαιδευσης της Πανεπιστημιακης Αστυνομιας στην Κομοτηνη

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η ασφάλεια των Πανεπιστημίων είναι βασική προϋπόθεση για να λειτουργούν ως χώροι ελευθερίας, γνώσης, μόρφωσης και επικοινωνίας»

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή, στο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων, η εκπαίδευση των 400 ατόμων που θα συγκροτήσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Για τους επόμενους τέσσερις μήνες, οι άντρες και οι γυναίκες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, θα εκπαιδευτούν στην Σχολή, ώστε να αναλάβουν στη συνέχεια τα καθήκοντά τους στα πανεπιστήμια που θα τοποθετηθούν.

Στην έναρξη της εκπαίδευσης, την Δευτέρα, έδωσε το παρών ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Στρατηγό Μιχάλη Καραμαλάκο.

Το παρών επίσης έδωσαν ο Βουλευτής Έβρου και πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Τάσος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και άλλοι, ενώ δέηση ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος στη συνέχεια πραγματοποίησε συναντήσεις στην Κομοτηνή, με τους Διευθυντές των Αστυνομικών υπηρεσιών στην ΑΜΘ, τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, καθώς και με τα μέλη της ΔΕΕΠ Ροδόπης.

Αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων με σεβασμό στην δημοκρατική νομιμότητα

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως αποτελεί ξεχωριστή χαρά για τον ίδιο να βρίσκεται στην Κομοτηνή και την Θράκη, μια περιοχή με υπέροχους ανθρώπους που φυλάν όλη την πατρίδα μας, για ένα ευχάριστο και σημαντικό γεγονός, την έναρξη της εκπαίδευσης των 400 νέων που θα αποτελέσουν τις ΟΠΠΙ.

«Η ασφάλεια των Πανεπιστημίων είναι βασική προϋπόθεση για να λειτουργούν ως χώροι ελευθερίας, γνώσης, μόρφωσης και επικοινωνίας» σημείωσε, επ’ ωφελεία της κοινωνίας γενικότερα και των φοιτητών και των καθηγητών τους ειδικότερα.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, σημείωσε, κάνουν το καθήκον τους για να πετύχουν το αγαθό της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, και πλέον θεωρεί πως πρέπει και οι πρυτανικές αρχές να πράξουν το δικό τους καθήκον, δημιουργώντας τα σχέδια ασφαλείας για την ένταξη των ΟΠΠΙ.

Ο κ. Θεωδορικάκος τόνισε πως είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν με δραστικό τρόπο καταλήψεις και άλλες ανάλογες καταστάσεις εντός του πανεπιστημίου, πάντοτε με σεβασμό στην δημοκρατική νομιμότητα.

«Σε κάθε περίπτωση που οι πρυτανικές αρχές καταγγέλλουν φαινόμενα παρανομίας και ζητούν την συνδρομή τους, αυτή παρέχεται αυτόματα, και με πολύ αποτελεσματικό τρόπο» ανέφερε ο υπουργός.

Αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση

Στην ομιλία του ο υπουργός απευθυνόμενος στους 400 νέους φοιτητές, τόνισε ότι η αποστολή που αναλαμβάνουν είναι σημαντική και είναι τιμή που εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία καθώς πρεσβεύουν αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού.

Μιλώντας για την ευρύτερη σημασία του ρόλου της ΕΛΑΣ για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, όπως φάνηκε και με την εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία, άφησε και αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή το επεισόδιο, το Σαββατοκύριακο, σε ταβέρνα της Αθήνας.

«Όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, το μήνυμα είναι σαφές: οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τους τηρούν όλοι, ιδίως τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Για αυτό, ας αφήσουν ήσυχη την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει την αποστολή της, μακριά και έξω από κομματικές και προσωπικές ιδιοτέλειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προϋπόθεση για την ποιότητα του Ελληνικού Πανεπιστημίου η ασφάλεια

Απευθυνόμενος προς τους νέους εκπαιδευόμενους, τόνισε πως σύντομα θα υπηρετούν τους νόμους σε έναν πολύ σημαντικό τομέα: την ασφάλεια των πανεπιστημίων.

Τα πανεπιστήμια, σημείωσε, είναι χώροι γνώσης, έρευνας, επικοινωνίας, ελευθερίας και όλα αυτά έχουν ως προϋπόθεση να είναι χώροι απολύτως ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την ποιότητα του ελληνικού πανεπιστημίου.

«Πάρα πολλοί από εσάς είστε πτυχιούχοι, χθεσινοί συνάδελφοι με τους φοιτητές και θα κληθείτε να συνδράμετε ακριβώς στην ασφάλεια των χθεσινών συναδέλφων σας και των καθηγητών σας» ανέφερε.

Όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, οι ΟΠΠΙ θα ενταχθούν στα σχέδια ασφαλείας που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους.

Αυτά, τόνισε, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους, «Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.