Παρεμβαση του Δημαρχου Μαρωνειας Σαπων κ. Ντινου Χαριτοπουλου για μειωση της ελαχιστης στρεμματικης αποδοσης

Ζήτησε να χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος στους ακριδόπληκτους παραγωγούς

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε στις ακριδόπληκτες περιοχές του Δήμου για το έτος 2023, να μειωθεί η ελάχιστη στρεμματική απόδοση που απαιτείται, προκειμένου να χορηγηθεί η συνδεδεμένη (ειδική) ενίσχυση βάμβακος στους βαμβακοκαλλιεργητές, έκανε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

   Ως γνωστόν, κατά το έτος 2023 παρουσιάστηκε μεγάλη έξαρση εμφάνισης ακρίδων στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Ο Δήμος με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κηρύχτηκε «ακριδόπληκτος» και στη συνέχεια διενεργήθηκαν καταπολεμήσεις ακρίδων με τη συνεργασία υπηρεσιακών και άλλων φορέων.

   Ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε η εμφάνιση των ακρίδων στις καλλιέργειες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι λόγω των τεράστιων πληθυσμών ακρίδων αλλά και του περιορισμένου χρόνου κατά την οποία ήταν δυνατή η διενέργεια καταπολεμήσεων στις ακριδόπληκτες περιοχές, πολλές καλλιέργειες υπέστησαν μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή σε μία περίοδο χρονική που οποιαδήποτε ενέργεια αντικατάστασης ή και ανάκαμψης των καλλιεργειών ήταν χρονικά αδύνατη.

   Στις συγκεκριμένες περιοχές εκτιμάται ότι οι αναμενόμενες μέσες στρεμματικές αποδόσεις είναι κατά 40% μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι ενισχύσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία του τόπου μας.

   Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος ζήτησε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% η ελάχιστη στρεμματική απόδοση που απαιτείται προκειμένου να χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοκαλλιεργητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.