Παρεμβαση του Δ. Χαριτου για την απαξιωση του Φορεα Διαχειρισης Δελτα Νεστου – Βιστωνιδας – Ισμαριδας – Θασου

«Απαιτείται μόνιμο προσωπικό, υποδομές και χρηματοδοτήσεις για να είναι βιώσιμος»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να στηρίξει επιτέλους τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας – Θάσου με μόνιμο προσωπικό, με υποδομές και με τις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να είναι βιώσιμος.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του, που συνυπογράφουν 23 ακόμα βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση με τον Ν. 4685/2020 ουσιαστικά υπονόμευσε τον ρόλο του Φορέα, καταργώντας την γνωμοδοτική αρμοδιότητα που ασκούσε στην διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και επενδύσεων, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πλήγμα  για την  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση για το ότι με την έως σήμερα πολιτική της ουσιαστικά εγκατέλειψε τον φορέα στην τύχη του, στερώντας του οικονομικούς πόρους και οδηγώντας τον σε πλήρη απαξίωση.

Κατασχέθηκε στο σύνολό της η χρηματοδότηση του 2020

Συγκεκριμένα ο βουλευτής χαρακτηρίζει θύμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής τον Φορέα επικαλούμενος την Ετήσια Έκθεση Διαχείρισης του για το παρελθόν έτος. Σύμφωνα με αυτήν ο Φορέας αποδυναμώνεται συνεχώς φτάνοντας σήμερα να έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό ενώ διαθέτει μόνον 11 υπαλλήλους που μάλιστα βρίσκονται επί χρόνια σε εργασιακή ομηρία καθώς απασχολούνται με συμβάσεις. Την ίδια στιγμή ο Φορέας επισημαίνει πως υποχρηματοδοτείται ή χρηματοδοτείται με μεγάλη καθυστέρηση και με ποσά που τελικά κατάσχονται από τις Τράπεζες, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος του το 2012. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χρηματοδότηση που προορίζονταν για τις λειτουργικές του δαπάνες το 2020 κατασχέθηκε στο σύνολό της με αποτέλεσμα ο φορέας να αδυνατεί  να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πάγια έξοδά του.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος εάν θα επιμείνει σε αυτήν την αδιέξοδη πολιτική που αποδυναμώνει τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας – Θάσου ή εάν προτίθεται να τον στηρίξει με τους εργαζόμενους, τους εξοπλισμούς και τις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του, όπως και ο ίδιος σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.