Παρεμβαση Πετριδη για τους εργαζομενους στα Προγραμματα Κοινωφελους Εργασιας

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση απέστειλε ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης αναφορικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Συγκεκριμένα η επιστολή έχει ως εξής:

«Ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας Παιδιού (ΚΜΟΠ) υλοποιεί το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας. Για την υλοποίηση του προγράμματος απασχολούνται ή έχουν απασχοληθεί μέσω του ΚΜΟΠ περίπου 500 εργαζόμενοι στο φορέα μας.
Το πρόγραμμα στον Δήμο Κομοτηνής, όπως και στους όμορους Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, βρίσκεται στη λήξη του, τουλάχιστον όσον αφορά την πλειονότητα των εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί δύο μήνες, τη στιγμή που πλησιάζουμε στη λήξη του πενταμήνου εργασίας τους. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και το σημαντικότερο στους ίδιους τους εργαζομένους, που σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία προσέτρεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στην υλοποίησή του.
Η ανακοίνωση της 19ης Νοεμβρίου από την ΕΥΠ ΕΠΑΝΑΔ σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος δημιούργησε έντονη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζομένους αλλά και στον Δήμο Κομοτηνής, αλλά και στους υπολοίπους φορείς απασχόλησης. Διότι πρόκειται για ένα κείμενο που διευκρινίζει το διαδικαστικό σκέλος του προγράμματος αλλά δεν απαντάει με κανένα τρόπο στο καίριο ερώτημα του πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. Θεωρούμε ότι στη σημερινή συγκυρία απαιτείται μια ρεαλιστική αλλά συνάμα ανθρώπινη απάντηση απέναντι στους εργαζομένους και όχι ένα τεχνοκρατικό γενικό κείμενο. Και εμείς ως Δήμος Κομοτηνής ζητάμε να γνωρίζουμε την ακριβή ή κατά προσέγγιση ημερομηνία πληρωμής των εργαζομένων, καθώς βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί τους και αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντί τους
Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι διαδικασίες υλοποίησης ενός προγράμματος είναι χρονοβόρες και δυσχεραίνουν την ομαλή και τακτική χρηματοδότηση. Ωστόσο θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ομαλή και γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός του. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση στην εξέταση των φακέλων από τους υπόλογους και τους χειριστές του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, που τόσο απαραίτητη είναι αυτήν την περίοδο. Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας να αντιμετωπιστεί, ως προς τους χρόνους του, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται τα περισσότερα προγράμματα. Σε μια περίοδο που η επιβίωση έχει καταστεί δύσκολη, είναι απαραίτητο ο κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα από το καθεστώς εργασίας του να έχει ένα ελάχιστο εχέγγυο σε σχέση με την πληρωμή του και τον χρόνο πραγματοποίησής της και όχι να δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας μέσα από ένα γραφειοκρατικό σύστημα.
Ο Δήμος Κομοτηνής, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι της Ροδόπης έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την διασφάλιση της αποπληρωμής των εργαζομένων και τώρα περιμένουμε και το υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα στο δικό του ρόλο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.