Παρεμβαση Δημητρη Χαριτου για τις στεγαστικες αναγκες του 1ου  δημοτικου σχολειου Κομοτηνης

Ζητά από την υπουργό Παιδείας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, την κ. Στέλλα Στόικου και άλλα μέλη του Δ.Σ., ενημερώθηκε για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο σχολείο, λόγω έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας και άλλων βοηθητικών χώρων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το εκπαιδευτικό έργο για τους 130 μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Ο βουλευτής αφού έλαβε περισσότερες πληροφορίες για το σοβαρό αυτό πρόβλημα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού του έργου προχώρησε την Πέμπτη στην κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία ζητά από την υπουργό να αντιμετωπιστούν οι στεγαστικές ανάγκες του 1ου δημοτικού σχολείου εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την προσθήκη νέας πτέρυγας, επισημαίνοντας ότι είναι σε ισχύ η αριθμ. 376/2007 οικοδομική άδεια για την προσθήκη αυτής της νέας πτέρυγας που μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες ανάγκες στέγης του σχολείου.

Μεταφέροντας την κατάσταση, που επικρατεί στο σχολείο, ο βουλευτής υπογραμμίζει στην ερώτησή του πως «οι σοβαρές ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας και άλλων βοηθητικών χώρων αναγκάζουν δασκάλους και μαθητές να συνωστίζονται σε ακατάλληλους, κλειστούς μη αεριζόμενους, χωρίς φως και ως εκ τούτου ανθυγιεινούς χώρους διδασκαλίας, που οι συνέπειες ήταν πιο εμφανείς την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Μάλιστα η έλλειψη εξόδων διαφυγής, σε έκτακτες συνθήκες, εκθέτει  καθημερινά σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, πράγμα ανεπίτρεπτο  μετά μάλιστα από την αρνητική εμπειρία των σοβαρών ή και θανατηφόρων ατυχημάτων που προέκυψαν σε σχολικές μονάδες, όπως πρόσφατα σε αυτή των Σερρών».

Ο βουλευτής μεταφέρει στην υπουργό της συμπαράταξη του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Δήμου Κομοτηνής για προσθήκη νέων αιθουσών, εξηγώντας πως το μόνο που λείπει είναι η χρηματοδότηση, αφού υπάρχει ήδη αρχιτεκτονική μελέτη, «που είχε εκπονηθεί το 2005 από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης, είχε εγκριθεί το 2006 από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και είχε οδηγήσει στην έκδοση της αριθμ. 376/2007 (αριθμ. πρωτ. 5595/2007) οικοδομικής άδειας από την Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Ν. Ροδόπης».

«Πρόκειται για άδεια προσθήκης νέας πτέρυγας» εξηγεί ο βουλευτής «που περιλαμβάνει όχι μόνο αίθουσες αλλά και άλλους βοηθητικούς χώρους και που, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο  60  του Ν. 4964 (ΦΕΚ. Α΄150/30-7-2022), η ισχύς της έχει παραταθεί έως την 31η -12-2024». 

«Συνεπώς», τονίζει ο κ. Χαρίτου κλείνοντας, «η προσθήκη πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής έχει αδειοδοτηθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές και αυτό που επείγει είναι να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.