Παραταση, μετα αντιδρασεων, για τα επιπλεον τραπεζοκαθισματα εως τις 15 Ιανουαριου

«Λογικές» οι αντιδράσεις των πολιτών σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηνής που καλεί τους επαγγελματίες να μην κάνουν «κατάχρηση» αυτής της δυνατότητας

Την παράταση, έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, της δυνατότητας των καταστημάτων εστίασης να διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους – πέραν του προβλεπόμενου στη άδεια – προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου επωνυμία Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού covid 19 και προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις» και προβλέπει την επέκταση του παραχωρούμενου χώρου μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης, ή να είναι ικανός για ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις από μια σειρά φορέων αλλά και προσώπων, μεταξύ των οποίων και κυβερνητικών στελεχών, όπως η κ.Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας η οποία μάλιστα σε ανακοίνωσή που εκδόθηκε από το πολιτικό της γραφείο υπογραμμίζει πως «παραμένει σταθερή στον διαχρονικό της αγώνα για τον Πολιτισμό της Καθημερινότητας, προασπίζοντας τα δικαιώματα των πολιτών» και υπογραμμίζει ότι αν η διαδικασία της Βουλής της έδινε τη δυνατότητα να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη Τροπολογία, θα το είχε κάνει.

«Ως εκ τούτου, τοποθετείται δημόσια και δηλώνει πως θα συνεχίσει τον μοναχικό αγώνα της για την επαναφορά των δημόσιων χώρων στους – με συνταγματική επιταγή- δικαιούχους, που είναι αποκλειστικά οι πολίτες που θέλουν να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια στα πεζοδρόμια και στις πλατείες» ανέφερε επίσης.

Στον «χορό» των αντιδράσεων έχουν μπει και μια σειρά εκπροσώπων φορέων όπως η πολεοδόμος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) κ.Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία σε δηλώσεις της στο «ethnos.gr» έκανε λόγο για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη «που αποδεικνύει ότι οι κυβερνώντες αυτοί που αποφασίζουν δεν έχουν κανένα σεβασμό στην έννοια του δημόσιου χώρου». «Είναι προφανές ότι η παράταση λόγω του κορονοϊού αποτελεί ένα πρόσχημα» επεσήμανε η ίδια ξεκαθαρίζοντας πως η παράταση της ρύθμισης για τα τραπεζοκαθίσματα αντιβαίνει την κοινή λογική και πως τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να γίνονται χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός. «Δείχνει μία μεγάλη έλλειψη σεβαστού στο δημόσιο χώρο, ο οποίος πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ούτε για τα έσοδα του οικείου δήμου, ούτε και για την επέκταση των ιδιωτικών χρήσεων» ανέφερε.

Η αιτιολόγηση του Υπουργείου

Αιτιολογώντας τη ρύθμιση το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι ύστερα από την επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ύστερα από την πολύμηνη αναστολή της, είχαν επιβληθεί κανόνες τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον κοινόχρηστο χώρο, καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο.

Ειδικότερα για την παράταση σημειώνει πως «Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, και δεδομένου ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που είχαν επιβάλει τη σχετική ρύθμιση, παρίσταται ανάγκη παράτασης της χορηγηθείσας προθεσμίας μέχρι τις 15.1.2023 με νομοθετική ρύθμιση, ώστε η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του προσωπικού και των αποδεκτών των υπηρεσιών των εν λόγω καταστημάτων».

Γιάννης Γκαράνης: «Το πιο σωστό θα ήταν όλοι μας να κρατήσουμε τα νόμιμα όπως προβλέπονται από το Υπουργείο, ώστε να μην έχει κανένας παράπονο»

Από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής, σχολιάζοντας την σχετική απόφαση το πρωί της Παρασκευής στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος κ.Γιάννης Γκαράνης χαρακτήρισε ως «λογικές» τις αντιδράσεις των πολιτών, σπεύδοντας ωστόσο να υπενθυμίσει πως «υπήρχαν δύο πολύ δύσκολα χρόνια για τους επαγγελματίες και ειδικά για τους επαγγελματίες της εστίασης, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο ανεκτικοί, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε την αγορά να πατήσει γερά στα πόδια της το επόμενο χρονικό διάστημα».

Όπως εξήγησε ο επιπλέον χώρος που δόθηκε με απόφαση του Υπουργείου έγινε σε περιπτώσεις που υπήρχε ο διαθέσιμος χώρος δίχως να εμποδίζεται η κίνηση των πολιτών, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κομοτηνής και της κεντρικής πλατείας, το μέγεθος της οποίας το επιτρέπει.

Ο κ.Γκαράνης επεσήμανε ωστόσο τις περιπτώσεις εκείνες επαγγελματιών της εστίασης που καταλαμβάνουν μεγαλύτερη της έκτασης που δικαιούνται, καλώντας τους να «επιστρέψουν» στην νομιμότητα.

Ερωτηθείς ως προς την αρμοδιότητα αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος ο Δήμαρχος Κομοτηνής εξήγησε πως από την στιγμή που δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία η ευθύνη αφορά στην αστυνομία, η οποία όμως ήδη είναι επιφορτισμένη με μία σειρά αρμοδιοτήτων αλλά και με έλλειμα προσωπικού. Οι έλεγχοι ωστόσο όπως τόνισε γίνονται, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, τόσο σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα όσο και τις γενικότερα τις άδειες των καταστημάτων.

«Το πιο σωστό θα ήταν όλοι μας να κρατήσουμε τα νόμιμα τα οποία έχουνε δοθεί από το υπουργείο, και νομίζω ότι έτσι δεν θα έχει κανένας παράπονο» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «αντιλαμβάνομαι ότι το παράπονο των περισσοτέρων πολιτών έχει να κάνει με την έξτρα πλέον κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων, η οποία δεν είναι και νόμιμη».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ίδιος δεσμεύτηκε για την επανάληψη της σχετικής σύστασης προς τα αρμόδια σωματεία επαγγελματιών ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα και να μην γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας του επιπλέον χώρου, και από εκεί και πέρα όπως τόνισε «η αστυνομία πρέπει να κάνει την δουλειά της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.