Παραπονα για τη λειτουργια της Οικονομικης Επιτροπης της ΠΑΜΘ

Για καθυστέρηση των εισηγήσεων, πολλές συνεδριάσεις δια περιφοράς αλλά και την ουσία πολλών θεμάτων

Παράπονα για τον τρόπο που λειτούργησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ τον τελευταίο χρόνο, εξέφρασαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της, κ. Αλέξη Πολίτη, εκτίμησε ότι το κλίμα κατά τις συνεδριάσεις ήταν καλό, κατά τον απολογισμό λειτουργίας της Επιτροπής στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Ένα από τα παράπονα αφορούσε τον μεγάλο αριθμό των δια περιφοράς συνεδριάσεων, αλλά και προβλήματα που υπήρξαν με την κοινοποίηση των ημερησίων διατάξεων και των εισηγήσεων των θεμάτων.

Όσο για τα ίδια τα θέματα, η κριτική επικεντρώθηκε στις χρηματοδοτήσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εισάγονταν θέματα ακόμα και καθημερινότητας, όπως οι μετακινήσεις των αιρετών.

Στον απολογισμό του ο κ. Πολίτης λοιπόν, αφού στάθηκε στο καλό κλίμα που υπήρξε, επισημαίνοντας πως σχεδόν το 70% των αποφάσεων πέρασε ομόφωνα, σημείωσε πως πέρα από κάποιες φορές που ξεπεράστηκαν τα όρια, όλο το υπόλοιπο διάστημα υπήρξαν γόνιμες αντιπαραθέσεις και διάλογος.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 50 συνεδριάσεις, 9 δια ζώσης, 15 με τηλεδιάσκεψη και 26 δια περιφοράς λόγω πανδημίας, όπου λήφθηκαν σχεδόν 1.000 αποφάσεις, ενώ ο χρόνος της δημοσίευσης των αποφάσεων είναι περίπου 1 εβδομάδα. Για 2 αποφάσεις υπήρξε προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ 2 κρίθηκαν απορριπτέες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

240 αποφάσεις είχαν να κάνουν με εγκρίσεις δημοπράτησης έργων, μελετών, προμηθειών και παροχή υπηρεσιών, 140 για πολιτιστικές και αθλητικές οργανώσεις, 30 αποφάσεις για προσλήψεις προσωπικού κτλ.

Πλέον η οικονομική επιτροπή έχει βρει τη ροή της, οι συνεδριάσεις γίνονται δια τηλεδιάσκεψης, και πλέον γίνονται ως επί το πλείστον δια τηλεδιασκέψεως» σημείωσε.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο να αποκαλεί η διοίκηση άψογη τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, μιας και θεωρεί πως πέρα από τα οριζόμενα από το νόμο, η διοίκηση εξάντλησε την προχειρότητα και τον αυταρχισμό, με τον κ. Πολίτη, με την ανοχή του Περιφερειάρχη, να εφαρμόζει à la carte τους κανόνες λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλες προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής, τις ελλιπείς εισηγήσεις, τις παλινωδίες στις ώρες συνεδρίασης, ενώ ο αριθμός των δια περιφοράς συνεδριάσεων θεωρεί πως καταδεικνύει την απροθυμία της διοίκησης να εφαρμόζει τον διάλογο.

Μίλησε πάντως για αποφάσεις που έκαναν την Περιφέρεια ταξιδιωτικό πρακτορείο για λίγους, ενώ γενικότερα θεωρεί πως η εικόνα της Οικονομικής αντανακλά την απογοητευτική εικόνα της διοίκησης, που δείχνει ότι δεν έχει πρόγραμμα, σχεδιασμό και όραμα, και λειτουργεί αποσπασματικά και πρόχειρα.

Στις πολλές δυσλειτουργίες της επιτροπής στάθηκε εκ μέρους της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου, που τόνισε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυσή του γραμματειακού προσωπικού της, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέρθει στον όγκο των εισηγήσεων, που θα βοηθήσει και στην ομαλότερη λειτουργία της.

Στάθηκε δε και στην στρέβλωση που θεωρεί πως δημιούργησε ο νόμος Θεοδωρικάκου, με την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης, που θεωρεί πως έχει περιορίσει τον διάλογο, με την ψήφο των συμβούλων της πλειοψηφίας να θεωρείται δεδομένη.

Από την πλευρά του ο κ. Κωστής Σιμιτσής, επικεφαλής της «Περιφέρεια σε δράση» σημείωσε πως η οικονομική επιτροπή πρέπει να λειτουργεί γρήγορα και με ετοιμότητα, και δεν είχαν παράπονο από τη λειτουργία της, εκτός από την ανάγκη να λιγοστέψουν οι δια περιφοράς συνεδριάσεις.

Πάγιο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να περάσουν οι αρμοδιότητες των επιτροπών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σημείωσε ο επικεφαλής της κ. Σιδέρης Μιχαηλίδης, υπογραμμίζοντας πως ο απολογισμός που κλήθηκαν να συζητήσουν, απλώς επιβεβαιώνει την εφαρμογή της αντιλαϊκής κατεύθυνσης του προγραμματισμού της ΑΜΘ.

Τέλος ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης από την «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» σημείωσε πως η οικονομική Επιτροπή αποτελεί σημαντικό εργαλείο, μιας και όλα αυτά τα θέματα δεν μπορούν να αποτελούν κομμάτι του ΠΣ.

Συνεχής βελτίωση της λειτουργίας

Σχολιάζοντας τον απολογισμό ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε πως είναι ικανοποιημένος με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, και σημείωσε πως συνεχώς προσπαθούν να βελτιώσουν την λειτουργία της.

Μάλιστα ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΑΜΘ κ. Παύλος Δαμιανίδης, τόνισε πως με τον καινούριο οργανισμό που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, προχωρά η διοικητική αναβάθμιση της Οικονομικής Επιτροπής, λύνοντας κατά μεγάλο μέρος το θέμα της λειτουργίας της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.