Παραιτηση της Κυβερνησης και μετα τι;

Ιφιγένεια Καμτσίδου, αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ «Πιθανόν, είναι να μετατεθούν οι εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου ή και αργότερα»

Η ανακοίνωση της παραίτησης της Κυβέρνησης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης με διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό «πυροδότησε» μια σειρά από συνταγματικές και πολιτικές διαδικασίες οι οποίες είναι ελάχιστες γνωστές στον μεταπολιτευτικό βίο της Ελλάδας. Εξ αυτής της άγνοιας πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται σε σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία. Κρίσιμα ερωτήματα για την κατανόηση της κατάστασης, έτσι όπως διαμορφώνεται, μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης, είναι η διαδικασία χορήγησης διερευνητικών εντολών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αριθμός και η κατάταξη των πολιτικών αρχηγών στους οποίους χορηγείται η διερευνητική εντολή, το χρονικό διάστημα που δίδεται στον καθένα ώστε να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή αλλά και τι γίνεται σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι διερευνητικές εντολές.
 
Σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει αυτά τα ερωτήματα ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τη κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου, αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και δικηγόρο, η οποία όπως εξήγησε «εάν οι διερευνητικές εντολές κρατήσουν 6 μέρες, δηλαδή ολοκληρωθούν την Πέμπτη και στη συνέχεια, ακολουθηθεί η σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η σύσκεψη αυτή διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, η διάλυση της Βουλής στις 29 ή 30 του μήνα δεν θα επιτρέψει από τεχνικής άποψης την διενέργεια των εκλογών στις 20 του μήνα. Πιθανόν, δηλαδή, είναι να μετατεθούν οι εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου ή και αργότερα». 

«Διερευνητική εντολή παίρνουν μόνο τα τρία πρώτα κόμματα εκτός αν υπάρχει ισοψηφία»

Πιο συγκεκριμένα, «μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης» σημείωσε η κ. Καμτσίδου «ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σύμφωνα με τη διαδικασία το πρώτο κόμμα καταθέτει την εντολή. Δηλαδή με την παραίτηση του ο κ.Τσίπρας δεν προέβη στην διαδικασία της διερευνητικής εντολής, η οποία έχει πλέον περάσει στα χέρια του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ.Μεϊμαράκη, και την οποία παρέλαβε το πρωί της Παρασκευής». Όπως συμπλήρωσε η συνταγματολόγος «ο κ.Μεϊμαράκης έχει τρεις μέρες, εκ του Νόμου, να διερευνήσει το ενδεχόμενο, μέχρι την Δευτέρα το πρωί, να σχηματίσει Κυβέρνηση είτε με τον ίδιο είτε με άλλο πρόσωπο από αυτό του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, θα περάσει η διερευνητική εντολή στα χέρια του τρίτου κόμματος, με τον ίδιο σκοπό και για το διάστημα των τριών ημερών». Επεξηγώντας η κ. Καμτσίδου διευκρίνισε ότι «διερευνητική εντολή παίρνουν μόνο τα τρία πρώτα κόμματα εκτός αν υπάρχει ισοψηφία μεταξύ τρίτου και τέταρτου κόμματος οπότε διερευνητική εντολή παίρνει και το τέταρτο κόμμα». 

«Η ημερομηνία των εκλογών θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ερευνητικών εντολών»

Αναφερόμενη στα σενάρια που θέλουν τις διερευνητικές εντολές να μην καρποφορούν και τις επακόλουθες εκλογές που αυτό σηματοδοτεί η αν. καθηγήτρια του Α.Π.Θ απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου τονίζοντας για την πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ερευνητικών εντολών. Εάν οι διερευνητικές εντολές κρατήσουν 6 μέρες, δηλαδή ολοκληρωθούν την Πέμπτη και στη συνέχεια, ακολουθηθεί η σύσκεψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η σύσκεψη αυτή διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, η διάλυση της Βουλής στις 29 ή 30 του μήνα δεν θα επιτρέψει από τεχνικής άποψης τη διενέργεια των εκλογών στις 20 του μήνα. Πιθανόν, δηλαδή, είναι να μετατεθούν οι εκλογές για τις 27 Σεπτεμβρίου ή και αργότερα». 

Εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης

Τέλος, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε πιθανή διενέργεια εκλογών η κ. Καμτσίδου διευκρίνισε πως αυτές θα πραγματοποιηθούν με τη διαδικασία της λίστας και όχι της σταυροδοσίας. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα των εκλογέων να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων αλλά ότι η συμμετοχή στη Βουλή θα καθοριστεί από τη σειρά αναγραφής των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο», σημείωσε η συνταγματολόγος. Ο λόγος που επιλέχτηκε η διαδικασία της λίστας για τις ερχόμενες εκλογές είναι άμεσα εξαρτώμενος με τη διενέργεια των εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες. Πιο συγκεκριμένα, η κ.Καμτσίδου επεσήμανε ότι «η διαδικασία της λίστας προβλέπεται από το Νόμο προκειμένου να μην εντείνεται η προσωποποίηση της εκλογικής αντιπαράθεσης, όταν οι εκλογές διενεργούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα από προηγούμενες εκλογές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.