Πανηγυρικη συνεδριαση της Βουλης για τα 50 χρονια απο την Αποκατασταση της δημοκρατιας

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθώ στο Κοινοβούλιο, στο χώρο που η δικτατορία βεβήλωσε για 7 χρόνια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη, στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Ο πρωθυπουργός είπε πώς είναι ευκαιρία αναστοχασμού, με τη Μεταπολίτευση να αναδεικνύεται σε κομβικό σταθμό που σφράγισε την ιστορία του τόπου. «Πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχε. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε κάτω από τη μπότα της χούντας», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανθεκτικότητα του λαού ο οποίος κράτησε ζωντανή την πίστη του στα δημοκρατικά ιδανικά και στην τόλμη και σοφία όσων υλοποίησαν τη μετάβαση, με κορυφαίο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών δυνάμεων. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε. Διαφορετικά κόμματα μπορούν να εναλλάσσονται στην εξουσία. Ο πατριωτισμός παρά τις όποιες ακραίες φωνές επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του. Η οικονομία αναπτύχθηκε, με τη συνδρομή της Ευρώπης κρίσιμες υποδομές κατασκευάστηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

 «Η Ελλάδα προχώρησε αναμφισβήτητα. Όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι οι οποίοι προοριζόντουσαν για παραγωγικές επενδύσεις. Αναγκαίες αλλαγές συχνά έμειναν μισές. Ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος», συνέχισε για να υπογραμμίσει πως «θα ήταν λάθος τη σημερινή ημέρα οι επιμέρους σκιές να κρύψουν τη συνολική εικόνα μιας συγκεκριμένης διαδρομής. Η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1974».

«Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κλείνοντας σημείωσε: «υποδεχόμαστε το μισό αιώνα της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Κρατώντας στέρεους τους δεσμούς μας με τη κοινωνία. Παρακολουθούμε τις μεταβολές, αυξάνουμε τις ταχύτητες του έργου μας. Η εποχή που έρχεται θα είναι δύσκολη. Καθώς πληρώσαμε την αχρείαστη πόλωση, έχουμε χρέος να αποδείξουμε ότι ναι, είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί».

Σωκράτης Φάμελλος: «Το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στις μεγάλες τομές που εισήγαγε η Μεταπολίτευση»

«Σήμερα τιμούμε πρώτα απ’ όλα όλες και όλους που πάλεψαν ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών και αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για τη δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Επισήμανε ότι παράλληλα «η σημερινή επέτειος όμως είναι και μία διαρκής υπενθύμιση των κινδύνων του φασισμού, των απειλών κατά της δημοκρατίας. Υποστήριξε επίσης ότι «το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στις μεγάλες τομές που εισήγαγε η Μεταπολίτευση, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της, τη διαφάνεια, το κράτους δικαίου, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά και στο δικαίωμα στην ευημερία και η κοινωνία εμφανίζει μια επικίνδυνη υποχώρηση αξιών» για να υπογραμμίσει ότι «η πολιτική πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της ιδιαίτερα σήμερα που γεωπολιτικές αλλαγές, η δημογραφική κρίση αλλά και η επερχόμενη κλιματική καταστροφή, θέτουν νέες υψηλότερες απαιτήσεις για ενίσχυση της πολιτείας και της επάρκειας της. Η πολιτική οφείλει να εμπνεύσει την κοινωνία, να πατήσουμε γερά στις αξίες της μεταπολίτευσης, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την προστασία των δημοσίων κοινωνικών αγαθών».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του , στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η 24η Ιουλίου του 1974 σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη λυτρωτική έξοδο της χώρας από την επταετή στρατιωτική δικτατορία των Συνταγματαρχών και την έναρξη μιας πορείας προς ένα μέλλον ευημερίας, ισότητας και ελευθερίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφερόμενος στην πορεία των 50 χρόνων της Μεταπολίτευσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ καθόρισε το κοινωνικό κεκτημένο όλης της περιόδου. «Οι πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου εγκαινίασαν μια περίοδο επέκτασης του κοινωνικού κράτους που ενίσχυσε το αίσθημα της απελευθέρωσης του πολίτη, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. Εμπεδώθηκε για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, η ραγδαία ανοδική κοινωνική κινητικότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση των ανισοτήτων», όπως τόνισε κι απαρίθμησε τις σημαντικές αλλαγές και τα εθνικά επιτεύγματα που έφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ .

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «σήμερα έχουμε ανάγκη μια νέα Μεταπολίτευση, μια νέα ουσιαστική Αλλαγή που θα ανοίξει νέα σελίδα στον τόπο έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων. Που θα ξαναδώσει πίστη και όραμα στον ελληνικό λαό, με τη νέα γενιά και τους μη προνομιούχους στο επίκεντρο».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Δημοκρατία σημαίνει σταθερός εκλογικός νόμος»

«Όταν μιλάμε για τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας, δεν αρκεί μια ιστορική αναδρομή γιατί κάθε χρόνο το κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των αγώνων των ανθρώπων εκείνης της γενιάς εάν ευοδώθηκαν και αν οι αξίες που ήθελαν να μεταλαμπαδεύσουν, υλοποιήθηκαν», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε λόγο για αριθμητικό έλλειμμα της Δημοκρατίας τη σημερινή εποχή, επισημαίνοντας: «Στη Δημοκρατία πρέπει να κυβερνάει η πλειοψηφία. Εσείς λάβατε το 41% του ελληνικού λαού, αν αφαιρέσουμε από το 60, μένει το 20, άρα έχουμε ένα έλλειμμα, αριθμητικό Δημοκρατίας. Δεν λέω δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει κυρίαρχη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πόσους εκλογικούς νόμους έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια; Διότι Δημοκρατία σημαίνει ένα σταθερό πολίτευμα στο οποίο κάνουμε έναν εκλογικό νόμο, τον εφαρμόζουμε και με αυτό πορευόμαστε, δεν τον αλλάζουμε κάθε φορά που μας βολεύει. Οκτώ εκλογικοί νόμοι από το 1974 μέχρι το 2019».

Ο κ. Βελόπουλος τόνισε ότι «στη Δημοκρατία αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός» καθώς και ότι «Δημοκρατία σημαίνει σταθερός εκλογικός νόμος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.