Παναγιωτης Σπορικης: «Εμεις θελουμε να βαλουμε στο “οχι” μας για την εξορυξη του χρυσου ολες τις παραμετρους»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ιάσμου εξηγεί τους λόγους καταψήφισης της πρότασης του ψηφίσματος ενάντια στον χρυσό

Ακόμα και αν η διοίκηση του Δήμου Ιάσμου δεν φέρει εκ νέου προς συζήτηση και εντός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης το θέμα του ψηφίσματος κατά των διερευνητικών εργασιών αλλά και της επένδυσης χρυσού στην περιοχή των Σαπών, θα το φέρει η αντιπολίτευση, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Ιάσμου κ. Παναγιώτης Σπορίκης.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Δημάρχου κ. Οντέρ Μουνίν, αλλά και της δια των social media απάντησης του κ. Κυριάκου Αμούτζα ο κ. Σπορίκης φιλοξενήθηκε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ξεκαθαρίζοντας τους λόγους για τους οποίους δεν υπερψήφισε το ψήφισμα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και έχει ταλανίσει όλη την περιοχή και όχι μόνο, τονίζοντας πως «ξεκινάει από το γεγονός ότι ο μεταλλευτικός κώδικας στην Ελλάδα είναι απαρχαιωμένος» αλλά και «κομμένος και ραμμένος να εξυπηρετεί τις εταιρείες και όχι τον λαό, πράγμα το οποίο δεν άλλαξε ποτέ». «Ευθύνη έχουν και οι αριστερές κυβερνήσεις που τώρα σηκώνουν το δάχτυλο και δείχνουνε και εννοώ φυσικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο ίδιος υπογραμμίζοντας τις πολλαπλές παραμέτρους το θέματος.

Ο κ. Σπορίκης εξήγησε πως επιθυμία της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πέραν των ζητημάτων της περιβαλλοντικής μόλυνσης, των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών, τις οικονομικές επιπτώσεις στην γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, να αναδειχθεί και το γεγονός ότι ο χρυσός αποτελεί μη ανανεώσιμη πηγή πλούτου και άρα δεν είναι ανεξάντλητο.

«Εμείς θέλουμε να βάλουμε στο “όχι” μας για την εξόρυξη του χρυσού όλες αυτές τις παραμέτρους, αλλά και την προοπτική της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, διότι μας κλέβουν» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά σπεύδοντας να υπενθυμίσει πως το ΚΚΕ ήταν παρών από τις πρώτες κιόλας διαμαρτυρίες.

Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιάσμου ο κ.Σπορίκης τόνισε πως «ενώ ο δήμαρχος είχε τη δυνατότητα να φέρει το θέμα πρώτο στη συνεδρίαση, με βάση τη σοβαρότητα που έχει» επέλεξε να αιφνιδιάσει το σώμα φέρνοντας το ζήτημα στα προ ημερησίας διάταξης θέματα.

«Εμείς δεν ψηφίσαμε όχι στην  λαϊκή αντίδραση ή απέναντι στην εξόρυξη» ξεκαθάρισε ο ίδιος κατηγορώντας τον δήμαρχος πως «ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Ωστόσο όπως έκανε σαφές ο ίδιος «στο δημοτικό συμβούλιο θα φανεί ποιος είναι με το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργεί ο χρυσός και ποιος απέναντι» υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν η διοίκηση του Δήμου δεν φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, που σύμφωνα με τον ίδιο «τον συμφέρει πολιτικά», «θα το κάνουμε εμείς με συλλογή υπογραφών».

Οντέρ Μουμίν: «Η αντίδραση θα έπρεπε να είναι άμεση, δυνατή και αταλάντευτη»

Νωρίτερα μιλώντας επίσης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος Ιάσμου έκανε λόγο για μια απόφαση «ντροπιαστική» η οποία θα μείνει στην ιστορία «σαν μια «μαύρη απόφαση».

Ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως «δεν μπορεί την προσωπική αντιπαράθεση με εμένα ή την παράταξή μου να μετατρέπουν σε εργαλείο καταψήφισης ιδιαίτερων για την κοινωνία και την περιοχή μας ζητημάτων» στρέφοντας κυρίως τα βέλη της κριτικής του προς τον κ. Αμούτζα.

Ο ίδιος τόνισε πως η πρακτική αυτή από πλευράς της αντιπολίτευσης ακολουθείται κατ’ εξακολούθηση καθ’ όλη την διάρκεια των τριών αυτών ετών, με πλειάδα παραδειγμάτων για αποφάσεις και ενέργειες που θα λειτουργούσαν προς όφελος των δημοτών, τονίζοντας πως ειδικά στο ζήτημα του χρυσού «η αντίδραση έπρεπε να είναι άμεση, δυνατή και αταλάντευτη» όπως έγινε και στο σύνολο των υπολοίπων δημοτικών συμβουλίων και φορέων.

Ερωτηθείς σε σχέση με το γιατί το ψήφισμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης ο ίδιος τόνισε πως «υπήρχε αντίστοιχη παλαιότερη απόφαση την οποία επαναφέραμε και ήταν σε γνώση τους» για να επαναλάβει πως «πρόκειται για μία απόφαση ντροπιαστική και αψυχολόγητη».

«Ο καθένας όταν ψηφίζει ειδικά στο πλαίσιο λειτουργίας ενός δημοτικού συμβουλίου πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του» ανέφερε για να επισημάνει τέλος πως «προς τιμήν τους ορισμένοι σύμβουλοι των παρατάξεων αυτών διαφοροποιήθηκαν και δήλωσαν παρών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.