Παλιννοστησαντες για τα κοκκινα δανεια συναντησαν Δ. Αυγερη και Δ. Χαριτου

Δώρα Αυγέρη: «Χρειάζεται να αναληφθούν γενναίες πολιτικές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες»

Τα προβλήματα δεκάδων οικογενειών, τόσο όσων απειλούνται με εξώσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες και τις τράπεζες, όσο και των υπερηλίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την σύνταξή τους, συζήτησαν παλιννοστήσαντες με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Δώρα Αυγέρη και κ. Δημήτρη Χαρίτου την Τετάρτη, με την ευκαιρία της επίσκεψης της πρώτης στην Κομοτηνή.

Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Αναπτυξιακού, Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Παλιννοστούντων και Μη «ΑΡΓΩ» και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ) κ. Έλενα Τατεβοσιάν, συνεχίζουν, μετά το πρόσφατο συνέδριό τους, τον αγώνα τους για το θέμα της στεγαστική αποκατάσταση, με τις τράπεζες να θέλουν να πάρουν τα σπίτια τους μετά από 30 χρόνια.

«Με τίποτα δεν θα δώσουμε τα σπίτια μας» σημείωσε, τονίζοντας πως το πρόβλημα αντιμετωπίζουν 35.000 οικογένειες, που βλέπουν να έρχονται ειδοποιητήρια. Αυτό που ζητούν, σημείωσε, είναι να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνεια, και μάλιστα ισχυρίστηκε πως οι τράπεζες δεν παραλαμβάνουν τις αιτήσεις για αυτό.

Αυτό που ζητούν είναι, θεωρώντας πως είναι και αυτοί ευάλωτη ομάδα, να αποπληρωθούν τα δάνεια από το κράτος, και οι οφειλές τους να μεταφερθούν σε αυτό, που θα κάνει ρύθμιση και θα περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων, ιδιαίτερα της εποχής της κρίσης, και πολλές δόσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν.

Ειδική μνεία έκανε και στο θέμα των παλιννοστησάντων που δεν έχουν αποκατασταθεί, με οικογένειες να μένουν ακόμα στα λυόμενα σε Σάπες και Αλεξανδρούπολη, και βρίσκονται ουσιαστικά χωρίς κανένα παραχωρητήριο για τα οικόπεδα που θα δινόταν για την ανέγερση οικιών.

Πρόβλημα και με τις συντάξεις των υπερηλίκων

Έθιξε επίσης και το θέμα με την εθνική σύνταξη των υπερηλίκων παλιννοστησάντων και κυρίως το νόμο που ορίζει ότι για να τη δικαιούται κάποιος, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τριάντα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα με αφετηρία από το 1992, ζητώντας να καταργηθεί αυτό το χρονικό όριο.

Ένα άλλο πρόβλημα προκύπτει σε όσους παίρνουν σύνταξη μέσω ΕΦΚΑ, από τους οποίους ζητείται να πιστοποιήσουν ότι δεν λαμβάνουν σύνταξη από το κράτος από το οποίο ξεκίνησαν να έρθουν στην Ελλάδα πριν από 30 χρόνια, κάτι πολύ δύσκολο, κοστοβόρο  και χρονοβόρο, το οποίο ζητούν να κάνει μόνο του το αρμόδιο Υπουργείο.

Χρειάζεται παρέμβαση σύμφωνα με την Δ. Αυγέρη

Από την πλευρά της η κ. Αυγέρη σημείωσε πως είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας, αλλά που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστήσαντες σε όλη την Ελλάδα.

«Χρειάζεται να αναληφθούν γενναίες πολιτικές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες» σημείωσε, σε αυτό όπως και όλα τα ζητήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, και ειδικά αυτών των ευάλωτων ομάδων που είχαν επενδύσει και την επιστροφή στη μητέρα Ελλάδα μέσα από την εξασφάλιση μιας στέγης η οποία δεν θα κινδύνευαν να χάσουν.

«Χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης για τα δάνεια των παλιννοστησάντων, αλλά και γενικά ένα ολιστικό σχέδιο για να βρεθεί μια λύση στο άχθος του ιδιωτικού χρέους που πνίγει κάθε μέρα και εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακρίβειας και της φτώχειας όλο και περισσότερα νοικοκυριά» ανέφερε.

«Οι εικόνες από την αστυνομική εισβολή των “Πάτσηδων” στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού αποτυπώνουν με τον πιο έντονο και γλαφυρό τρόπο αυτό που βιώνει ο μέσος καθημερινός Έλληνας μέσα στις συνθήκες κακοποίησης στις οποίες τον έχει υποβάλλει το επιτελικό παρακράτος Μητσοτάκη» τόνισε κλείνοντας η κ. Αυγέρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.