Π.Κοκκαλης: Στην Κομισιον η απραξια της Κυβερνησης Μητσοτακη για την αντιπλημμυρικη προστασια

Η κυβέρνηση εγκαλείται ότι επί δύο χρόνια δεν συμμορφώθηκε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της για την αντιπλημμυρική προστασία

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, σχετικά με την μη συμμόρφωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, επί διετίας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «είναι διαπιστωμένο και αποτυπωμένο γραπτά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προχωρήσει σε όσα όφειλε να κάνει για τις πλημμύρες» ενώ διερωτάται για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για τις πληγείσες περιοχές όσο και για την πιθανή παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όλη η ερώτηση έχει ως εξής:

«Δεδομένων των μεγάλων καταστροφών από πλημμύρες στην Ελλάδα, της προειδοποιητικής επιστολής της ΕΕ στις 9/2/2022 και της αιτιολογημένης γνώμης της ΕΕ στις 29/2/22, καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαπιστώσει από το 2022 πως η Ελλάδα δεν έχει ενημερώσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως και τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αν το είχε πράξει, θα είχε μειώσει σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών στην ανθρώπινη υγεία, στο περιβάλλον, στη γεωργία, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομική δραστηριότητα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η Επιτροπή

  1. Αν θα συνδράμει τις πληγείσες περιοχές μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και αν προτίθεται να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Απωλειών και Ζημιών από την Κλιματική Αλλαγή. 
  2. Αν θα κινητοποιήσει το αποθεματικό κρίσεων της ΚΑΠ και να προτείνει ένα έκτακτο μέσο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Tαμείο, ούτως ώστε να λάβουν έκτακτη ενίσχυση οι αγρότες που πλήττονται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.
  3. Αν θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτως ώστε να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποχρεώσεις σχετικά με τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών (Οδηγία 2007/60)».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.