Οζγκιουρ Φερχατ: Να δοθει παραταση στο δικαιωμα εγγραφης στο κτηματολογιο της ΠΕ Ροδοπης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς,  Οζγκιούρ Φερχάτ,  την ανάγκη να δοθεί παράταση στο δικαίωμα εγγραφής στο κτηματολόγιο της ΠΕ Ροδόπης. 

Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία αναδεικνύονται τόσο οι  αντικειμενικές δυσκολίες, όπως ο εντοπισμός ή η νομική τεκμηρίωση των αδήλωτων ιδιοκτησιών,  οι  καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η δίμηνη αποχή των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων του Ν. Ροδόπης, η υποστελέχωση του γραφείου κτηματογράφησης στην Κομοτηνή, όσο και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως ότι  σε αρκετές περιοχές, τις οποίες έχουν κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι, δεν έχουν αποδοθεί από το ελληνικό κράτος τίτλοι κυριότητας.

Συνέπεια των παραπάνω είναι το πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής στο κτηματολόγιο, κυρίως στα γεωτεμάχια, αλλά και στους μικρούς οικισμούς. Με δεδομένο ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν ένα άγνωστο σε ποσό πρόστιμο, και εάν δεν μπορούν να το αποπληρώσουν οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στο κράτος, οπότε η όποια διεκδίκηση θα επιτυγχάνεται πλέον μόνο μέσω της δικαστικής οδού με συνακόλουθη χρονοκαθυστέρηση και οικονομική επιβάρυνση, η παράταση κρίνεται απαραίτητη. 

Ερωτάται λοιπόν ο κ. υπουργός αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει  παράταση στη προθεσμία της υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στην Π.Ε. Ροδόπης, ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την ορθότερη και πληρέστερη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.