Οζγκιουρ Φερχατ: «Κυριο μελημα μας η σωστη και σκληρη αντιπολιτευση στην κυβερνηση»

Ο βουλευτής Ροδόπης με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Αριστεράς» για το όραμα και τους στόχους του νέου αυτού πολιτικού εγχειρήματος

Να ασκήσει σοβαρή, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και όχι να αποτελέσει ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο φιλοδοξεί η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Αριστεράς» τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου στο Σεράφειο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Των σύντομων χαιρετισμών των κ.κ. Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση ο οποίος έκανε τόσο τα αποκαλυπτήρια του ονόματος και του σήματος της νέας ομάδας, αλλά περιέγραψε και τις βασικές αρχές και αξίες που θα διέπουν την λειτουργία της.

Αλέξης Χαρίτσης: «Ανακοινώνουμε ένα συλλογικό εγχείρημα που θέλει να κάνει πολιτική αλλιώς»

«Δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα, ξεκινάμε ένα νέο συλλογικό εγχείρημα, θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς. Η αριστερή πολιτική έχει σημασία. Αυτή η συνάντηση είναι το πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε», ανέφερε κάνοντας λόγο για «κάτι νέο γεννιέται μέσα από αυτή τη συνάντηση. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και συναίσθηση των δυνατοτήτων μας, μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή»,

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα ,αλλά κανένα ταξίδι δεν ξεκινά από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. Όλοι έχουμε μια ξεχωριστή διαδρομή, συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες σε έναν μεγάλο σταθμό της ιστορίας, με την αριστερά στη διακυβέρνηση της χώρας και δεν πρόκειται να το απαρνηθούμε αυτό» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης για να συμπληρώσει τονίζοντας πως «σήμερα στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχθήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Όμως το εγχείρημα που ξεκινάμε σήμερα δεν είναι νοσταλγικό, δεν είναι στόχος μας να γυρίσουμε το ρολόι, στο 1968, ή το 2015. Θέλουμε μία Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με σαφήνεια. Πιστεύουμε σε μία κοινωνία ισότητας και εμπιστοσύνης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα συνολικό φιλόδοξο σχέδιο για τα καίρια θέματα της κοινωνίας».

«Η Αριστερά κινδυνεύει από την ιστορική της απαξίωση. Αυτή οδηγεί σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Η Δεξιά έχει επιτύχει για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια να επιβάλει την ατζέντα της» συμπλήρωσε παρουσιάζοντας κατά το κλείσιμό της εκδήλωσης και το όνομα της «Νέας Αριστεράς».

Στο πλευρό του Αλέξη Χαρίτση βρέθηκαν το σύνολο των μελών της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, ήτοι οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα και οι Θρακιώτες Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ, ενώ το παρών στην παρουσίαση έδωσε πλήθος κόσμου, πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και όχι μόνο.

Η παρουσία του κόσμου αποτέλεσε έκπληξη και για τα ίδια τα μέλη της «Νέας Αριστεράς» όπως δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης με τη «Νέα Αριστερά» πλέον Οζγκιούρ Φερχάτ, περιγράφοντας το όλο εγχείρημα ως μια πολιτική στέγη που επιδιώκει να εκφράσει πολιτικά πολίτες, αξίες και ιδέες από τα αριστερά έως και το κέντρο, επεξηγώντας ότι ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό άνθρωποι από όλες τις εκφάνσεις του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η «Νέα Αριστερά» αποτελεί ένα νέο εγχείρημα με κατευθυντήριες γραμμές που εστιάζουν σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία από την οικολογία, την κλιματική κρίση και αλλαγή, την ανεργία, την ακρίβεια, τα κοινωνικά προβλήματα, τις κοινωνικές ευαισθησίες έως και την ανάγκη επίτευξης μίας αναπτυξιακής  πορείας, έτσι ώστε όπως τόνισε «να χαράξουμε ένα δρόμο ο οποίος θα μας οδηγήσει πολύ  σύντομα στην ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του κ. Μητσοτάκη».

Ελπιδοφόρα η πρώτη ανταπόκριση των πολιτών

Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν απευθύνεται μόνο σε όσους αποχώρησαν, λόγω πολιτικών διαφωνιών, από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς όλες τις πλειοψηφικές μερίδες της κοινωνίας, επεσήμανε τονίζοντας ότι η συμμετοχή του κόσμου σε αυτήν την πρώτη παρουσίαση και τα όσα ακολούθησαν είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρες.

«Οπότε ανοίγουμε ένα νέο πολιτικό κύκλο εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και  μέσα στην κοινωνία, έτσι ώστε να μην ξεχνάει η αριστερά ότι υπάρχει κινηματική πολιτική που για εμάς είναι και βιωματική» πρόσθεσε κάνοντας σαφές ότι και εντός του κοινοβουλίου τα μέλη της ομάδας θα αναδείξουν όλα τα επίκαιρα ζητήματα.

«Κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε σωστή και σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, καθώς ο κ.Μητσοτάκης μέχρι και αυτή την ώρα, ασκούσε ανενόχλητος μια ήρεμη και ήσυχη νεοφιλελεύθερη πολιτική, στην οποία δεν μπορούσα να αντιπαρατεθούν πολιτικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λόγω των  εσωκομματικών εξελίξεων, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ» αποσαφήνισε για να υπογραμμίσει πως η «Νέα Αριστερά έρχεται να καλύψει το μεγάλο αυτό κενό».

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα δεν ξεκινά ωστόσο από το «μηδέν» καθώς πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας την στήριξή τους έχουν δηλώσει Ευρωβουλευτές, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης – που προανήγγειλε τουλάχιστον την στήριξη τουλάχιστον ενός ακόμα ευρωβουλευτή – μέλη της νεολαίας, συνδικαλιστές και λοιπά στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, διανοούμενοι, κ.α.

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερωτηθείς σχετικά ο βουλευτής Ροδόπης μίλησε για ένα κόμμα στο οποίο «δεν υπάρχει κανένας αρχηγοκεντρισμό, όπως στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή ή το ΠΑΣΟΚ, και θεωρούμαστε όλοι ίσα μέλη του πολιτικού αυτού φορέα», εξηγώντας πως αυτή είναι και η μεγάλη αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «ότι δεν μπορούσε να πλαισιώσει και  να φέρει σε μια  όσμωση, αυτές τις μερίδες που απαρτίζουν ένα υγιές αριστερό προοδευτικό κόμμα».

«Εμείς πιστεύω ότι θα το πετύχουμε αυτό και αυτό το αποδείξανε περίτρανα και χθες με τη συμμετοχή τους και άνθρωποι της εργασίας και του μόχθου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της νεολαίας, της τρίτης ηλικίας, όλες οι μερίδες της κοινωνίας πού ήταν παρούσες και δείχνουν τον δρόμο της σωστής εκπροσώπησης και αντιπροσώπευσης που μπορεί να πετύχει ένα κόμμα».

Κληθείς να σχολιάσει την διαφοροποίησή του κατά την ψηφοφορία επί του νέου νομοσχεδίου για τους servicers και τα κόκκινα δάνεια, όπου ο ίδιος ψήφισε κατά, έναντι του «παρών» των υπολοίπων 10 της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος τόνισε πως δεν ισχύουν τα όσα λέγονται περί διαφοροποίησης, εξηγώντας πως ο ίδιος ψήφισε με επιστολική επί της αρχής κατά και προσμετρήθηκε ως  επί του συνόλου. «Δεν πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» πρόσθεσε καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση και όχι με τη «Νέα Αριστερά».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή κι εμείς ερχόμαστε με πολύ μεγάλη δυναμική και προοπτικές για το άμεσο μέλλον, έτσι ώστε να μπορέσουμε να  είμαστε οι κύριοι εκφραστές του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου» πρόσθεσε δηλώνοντας έτοιμος να αντιμετωπίσουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου θα αποτελέσει και την πρώτη επίσημη των 11 υπό την «Νέα Αριστερά».

«Έχουμε τα καλύτερα στελέχη που θα μπορέσουν να αντιπαρατεθούν με τον κ. Μητσοτάκη και τα στελέχη του. Μην  ξεχνάμε ότι οι καλύτεροι υπουργοί της τετραετίας 2015-2019 αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δυναμικό  της Νέας Αριστεράς» πρόσθεσε κλείνοντας για να υπογραμμίσει πως «όλα είναι έγκριτα στελέχη τα οποία έχουν τις ικανότητες,  τις γνώσεις και πολύ περισσότερο το πάθος της αριστεράς για να τα βάλουνε με τη δεξιά». «Αυτή τη στιγμή το δίλημμα θα είναι αυτό για την κοινωνία. Η Νέα Αριστερά εναντίον της Νέας Δημοκρατίας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.