Οζγκιουρ Φερχατ: «Δεν μπορει η Ροδοπη να εκπροσωπειται απο ερωτησεις και επερωτησεις στο κοινοβουλιο»

«Ο κόσμος της Ροδόπης είχε ανάγκη να αποκτήσει ένα νέο πολιτικό, ο οποίος ναι μεν δεν έχει πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική, όμως δεν κουβαλά και βαρίδια του παρελθόντος»

Η πολιτική, ανέκαθεν, αποτελούσε ένα πεδίο στο οποίο η έννοια της αλλαγής κατείχε βαρυσήμαντη θέση, είτε αυτή έχει να κάνει με πρόσωπα και κυβερνήσεις, είτε με εφαρμογή αποφάσεων και πολιτικών. Η εθνική κάλπη της 21ης Μαΐου κοντοζυγώνει, με το πολιτικό θερμόμετρο να φτάνει στα ύψη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Οζγκιούρ Φερχάτ, παραχώρησε συνέντευξη στο Ράδιο Παρατηρητής, δίνοντας και εκείνος με τη σειρά του, το δικό του στίγμα ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Όντας αρκετά νέος στην ηλικία, δείχνει αποφασισμένος να δώσει τη δική του μάχη, ώστε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που θα φέρει την αλλαγή στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε σύντομη αναδρομή στην πρώτη προσπάθεια του κ. Φερχάτ να αποτελέσει μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ η συζήτηση κινήθηκε και γύρω από τον όλο και πιο ενεργό ρόλο των νέων στα πολιτικά πράγματα, ιδιαίτερα μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Ειδική μνεία, όμως, έγινε και στα μειονοτικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Οζγκιούρ Φερχάτ όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: Είναι η δεύτερη φορά, μετά τις εκλογές του 2019, που διεκδικείτε την ψήφο των Ροδοπιτών. Άλλαξε κάτι για εσάς; Είστε, πλέον, πιο έμπειρος και ώριμος να εκπροσωπήσετε τους πολίτες της Ροδόπης και ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής μάχης, σε σχέση με εκείνη του 2019;

Ο.Φ.: Έχουν αλλάξει κάποια χαρακτηριστικά σε σχέση με τον πολιτικό λόγο, γιατί υπήρξε μια περίοδος ραγδαίας δικής μου πολιτικής ωρίμανσης, καθώς υπηρετώ πια αρκετά χρόνια τις οργανώσεις μας εδώ στη Ροδόπη. Δεν έχει αλλάξει, όμως, τίποτα σε σχέση με τον ενθουσιασμό και τη μαχητικότητα μου για τον τόπο μας. Αυτό που άλλαξε, είναι ότι με γνώρισε το κοινό της Ροδόπης. Ένας νεαρός σε ηλικία πολιτικός συναντά δυσκολίες, καθώς υπάρχουν πρόσωπα που έχουν στερεωθεί στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής, τα οποία έχουν να επιδείξουν δράση πολλών ετών. Εμείς, όμως, καταφέραμε, μαζί με την ομάδα μου και τη συλλογικότητα του κόμματος, να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Καταφέραμε να γνωριστούμε με πάρα πολύ κόσμο σε κάθε Δήμο της Ροδόπης και να έχουμε απευθείας διάλογο με αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να σταματήσουμε καθόλου. Ο προεκλογικός μας αγώνας ξεκίνησε το 2018 και κορυφώθηκε πριν τις εκλογές του 2019. Μετά την διαμορφωθείσα, βάσει εκλογικών αποτελεσμάτων, κατάσταση, η πρώτη μας αντίδραση ήταν να πάμε στον κόσμο και να τον ευχαριστήσουμε για την ψήφο του, μέσα σε ένα εγκάρδιο, φιλικό και ειλικρινές περιβάλλον. Ο κόσμος της Ροδόπης είχε ανάγκη να αποκτήσει ένα νέο πολιτικό, ο οποίος ναι μεν δεν έχει πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική, όμως δεν κουβαλά και βαρίδια του παρελθόντος. Όλα αυτά συνδιαμορφώθηκαν στην κοινή λογική και αυτό με ώθησε, ώστε να μην σταματήσω καθόλου. Σύνθημα μας, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είναι να πηγαίνουμε παντού: γειτονιά με γειτονιά, πόρτα πόρτα.

«Χάσαμε ένα μέρος της ψυχής μας με αυτό που έγινε στα Τέμπη»

ΠτΘ: Ηλικιακά, θεωρείστε ως ένας εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς. Βλέπουμε ότι η νέα γενιά έχει πληγεί σε αρκετούς τομείς, ένας εκ των οποίων ήταν και το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου προέκυψε έντονη αντίδραση της. Πιστεύετε ότι οι πολιτικοί μπορούν σήμερα να πείσουν αυτά τα νέα παιδιά να μπουν μπροστά; Κι αν τους δούμε να ψηφίζουν, θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης ή οργής;

Ο.Φ.: Ο πόνος δεν αντέχεται, ούτε μετριέται. Χάσαμε ένα μέρος της ψυχής μας με αυτό που έγινε στα Τέμπη. Ήμουν φοιτητής στην Αθήνα και ταξίδευα άπειρες φορές με τρένο και το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Όταν βλέπεις ότι χάνονται τόσο άδικα άνθρωποι, κυρίως νέοι, δεν μπορείς ποτέ να το βγάλεις από το μυαλό και την ψυχή σου. Τέτοια γεγονότα καθιερώνουν την αντίληψη μας και πρέπει να μας θυμίζουν ότι δεν είναι μόνο λόγια και επικοινωνία η πολιτική. Πρέπει να συνδυάζεται με πράξεις, στόχος των οποίων θα είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στην Ελλάδα ζούμε, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, μικρές ή και μεγαλύτερες καταστροφές. Πρέπει, λοιπόν, ο πολίτης να εμπιστεύεται τον κρατικό μηχανισμό και ο κρατικός μηχανισμός να προστατεύει τον πολίτη. Αυτό είναι το παν και πρέπει να είναι υπεράνω κομμάτων και κυβερνήσεων.

Δεν πιστεύω στην ψήφο οργής των νέων. Πιστεύω στην ψήφο εμπιστοσύνης της νεολαίας, στον σχηματισμό βέβαια που θα εμπιστευτεί η ίδια για το μέλλον της. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η νεολαία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, συγκριτικά με άλλες ηλικιακές ομάδες. Είναι, συνεπώς, απαραίτητη η προστασία του άμεσου μέλλοντος των παιδιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα, ειδικά στην περιοχή μας, για 42% ανεργία, επισφαλείς θέσεις εργασίας και αβέβαιο μέλλον. Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα περίοδο με ψήφο εμπιστοσύνης από τους νέους, των οποίων η ψήφος, όπως και κανενός πολίτη, δεν μπορεί να εξαγοραστεί. Και το λέω αυτό, καθώς βλέπουμε ότι ακόμα και τώρα, γίνονται ευκαιριακού τύπου εξαγγελίες από το κυβερνών κόμμα, με τα 150 ευρώ για τους 18άρηδες. Οι νέοι έχουν επιθυμίες και θέλουν να δουν τα όνειρα τους να εκπληρώνονται. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα πολιτικό σχέδιο που θα τους δίνει την ώθηση να εμπιστευτούν τους πολιτικούς. Κι εδώ, κάνουμε εμείς την διαφορά.

«Δεν ερχόμαστε για πρώτη φορά»

ΠτΘ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες, πέραν των νέων ανθρώπων και της Ροδόπης; Τι έχετε κρατήσει από την επαφή σας με τον κόσμο;

Ο.Φ.: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτό που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Χάνοντας τη διακυβέρνηση, το 2019, παραδώσαμε γεμάτα ταμεία. Αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία, με γεμάτα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να μπορούν να εκπληρώνονται οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ανάγκες. Μην ξεχνάμε, επίσης, και το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο εξυπηρετούσε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Είμαι Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και έχω άμεση σχέση με το υγειονομικό επάγγελμα. Μέσα από το σύστημα της συνταγογράφησης, φαίνεται πως είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν μπορούν να έχουν μια σωστή ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Το πρόγραμμα μας συνεχίζεται με όλα όσα είχαμε στη φαρέτρα μας, όσο ήμασταν κυβέρνηση, αλλά με διαφορετικές προοπτικές, καθώς δεν υπάρχουν πια μνημόνια, αφού βγήκαμε από αυτά τον Αύγουστο του 2018, με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορούσε άλλος να εγγυηθεί πολιτική σταθερότητα τότε στη χώρα;

Θέλουμε να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά ξεκινώντας επί ίσοις όροις τις πολιτικές διαπραγματεύσεις και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, χωρίς να ξεχνάμε ότι κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Μιλάνε όλοι οι πολιτικοί για Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, ανάπτυξη και οικονομική ευημερία της περιοχής. Ως εκεί όμως. Έχουμε αγροτική πολιτική, όμως έχουμε καταδικάσει τους πάντες με λανθασμένες πολιτικές. Δεν έχει σκεφτεί κανένας από τους οραματιστές της περιοχής ότι πρέπει να σχηματιστεί ένα δίκτυο ώστε να περάσουμε στην καθετοποιημένη παραγωγή, διαφυλάσσοντας και δίνοντας αξία στα προϊόντα μας;

ΠτΘ: Είναι ζήτημα κυβερνητικής απουσίας η πρωτοβουλία αυτή; Μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει τη διαφορά;

Ο.Φ.: Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τη Ροδόπη. Δεν μπορεί η Ροδόπη να εκπροσωπείται από ερωτήσεις και επερωτήσεις στο κοινοβούλιο. Προφανώς συμβάλλουν στο νομοθετικό έργο, δεν είναι όμως κάτι ιδιαίτερο. Τα προβλήματα πρέπει να έρχονται στο προσκήνιο, κάτι που ο βουλευτής έχει τον τρόπο να κάνει. Σε άμεση συνομιλία με το κοινωνικό περιβάλλον, θα μπορεί να θέτει δημόσια τους προβληματισμούς της περιοχής.

«Ο νομός μας έχει αποδείξει ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα»

ΠτΘ: Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας αγώνα; Θεωρείτε ότι η συμπεριφορά την οποία έχετε επιδείξει με διάφορες αμφιλεγόμενες επιλογές, αναφέρομαι στο ρόλο του προξενείου στην περιοχή της Θράκης, είναι επιλογή σας ή γίνεται χωρίς να το θέλετε;

Ο.Φ.: Το όνομα Φερχάτ δεν το έχει μόνο ο Οζγκιούρ. Έχουμε οικογενειακή παράδοση στην πολιτική, οπότε και έτσι χτίστηκε το όνομα μας. Σε όλη αυτή την πορεία, έχω δεχτεί άπειρες συκοφαντικές επιθέσεις. Ο κόσμος, όμως, ξέρει το ποιόν του καθενός. Όποιοι προσπαθήσουν να κάνουν πολιτική διχασμού, να ξέρουν ότι πάντα θα με βρίσκουν απέναντι. Δεν θα σκύψω το κεφάλι στο θέλημα αυτών των ανθρώπων, επειδή προσπαθούν να διαγράψουν μια συγκεκριμένη ατζέντα στην περιοχή. Οι μεγαλύτερες λαμογιές άλλωστε, ανά τον κόσμο, γίνονται με προπαγανδιστικό τρόπο. Τους ενοχλεί ότι δώσαμε ένα πολύ σκληρό αγώνα το 2019, καταφέρνοντας να ανταπεξέλθουμε. Πότε αυξάνονταν οι επιθέσεις στο πρόσωπο μου; Όταν υπήρχε ένα διακύβευμα στη μέση. Είτε λεγόταν βουλευτικές εκλογές και ήμουν υποψήφιος, είτε λεγόταν εσωκομματικές εκλογές και ήμουν υποψήφιος για την κεντρική επιτροπή. Σε όλους αυτούς λοιπόν προτείνω να βγουν να κάνουν μια δημοσκόπηση μέσα στον κόσμο, καθώς όλοι γνωριζόμαστε πλέον. Έχω δεχθεί οργανωμένο πόλεμο εδώ και χρόνια, από κάποιους που έχουν αλλάξει δέκα κόμματα και έχουν μια σταδιοδρομία, χωρίς όμως να έχουν προσφέρει τίποτα στην περιοχή. Εμείς, πάντως, δεν φοβόμαστε κανένα. Ο λαός της Ροδόπης ξέρει τι μπορεί να περιμένει από τον Οζγκιούρ Φερχάτ.

Ο λαός της Ροδόπης, ανεξάρτητα από τα κομματικά κριτήρια που βάζει, πρέπει με την ψήφο του να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του, έτσι ώστε όλοι να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε το σωστό, μετά την 21η Μαΐου. Ο νομός μας, εξάλλου, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι στηρίζει και εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και όταν εκείνος επισκέφτηκε την Κομοτηνή και τον Ίασμο, χωρίς την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Επομένως, δεν μας εμποδίζει τίποτα από το να είμαστε πρώτη δύναμη στο νομό.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μειονότητα έχουν άλλα χαρακτηριστικά»

ΠτΘ: Απευθύνεστε σε όλες και όλους, είτε είναι πλειονότητα είτε μειονότητα;

Ο.Φ.: Προφανώς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μειοψηφία ψηφίζει τον δικό της υποψήφιο. Αυτό είναι και ένα πλεονέκτημα της δημοκρατίας μας, καθώς μια μειονότητα οφείλει να έχει εκπροσώπους και μέσα στο κοινοβούλιο. Να έχει εκπροσώπους που μιλάνε την ίδια γλώσσα, που έχουν την ίδια καταγωγή και τα ίδια θρησκευτικά πιστεύω. Η παρουσία μας βρίσκεται σε Ξάνθη και Ροδόπη, για αυτό και πρέπει η μειονότητα να ψηφίσει με βάση τη δυναμική, τον πολιτικό λόγο και την πολιτική δράση του καθενός. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μειονότητα έχουν άλλα χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα προβλήματα άλλων κατηγοριών ανθρώπων. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση της μειονότητας, έτσι ώστε να μεταφέρει τα προβλήματα στο αθηναϊκό κέντρο, μαζί βέβαια και με προτεινόμενες λύσεις. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο ότι κατεβαίνουμε υποψήφιοι και κάνουμε μια καριέρα στην πολιτική και μετά από 15-20 χρόνια, λέμε «τι ωραία που ήμουν βουλευτής». Το θέμα είναι τι παρακαταθήκη θα αφήσεις. Εν προκειμένω, για την μειονοτική ατζέντα, πρέπει να έχεις δουλέψει ζητήματα για την ύπαιθρο, τον πρωτογενή τομέα, την ανάπτυξη και την οικονομία. Είναι, λοιπόν, συγκεκριμένα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μια μειονότητα και τα οποία θα πρέπει να λυθούν μέσα από διαβούλευση κομμάτων και κοινωνίας. Για παράδειγμα, η ΝΔ είπε ότι θα περάσει νόμο για τις μουφτείες, δεν επιλύθηκε όμως κάτι. Αναγκάστηκαν, μάλιστα, και βουλευτές άλλων κομμάτων να μην μπορούν να αντιδράσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το μόνο κόμμα που βγήκε και είπε τα πράγματα με το όνομα τους.

ΠτΘ: Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μουφτείες;

Ο.Φ.: Προφανώς, αν και δεν κατέχω κοινοβουλευτικό αξίωμα. Βέβαια, μέσα στα κομματικά όργανα έχω διατυπώσει τις θέσεις μου, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι για την μειονοτική εκπαίδευση ήμασταν οι πρώτοι που βάλαμε στα νηπιαγωγεία τη βοηθητική γλώσσα, καθώς είναι πολύ κρίσιμο για το παιδί σε εκείνη την ηλικία να αισθανθεί ότι μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό όμως καταργήθηκε από τη ΝΔ.

Το πιο δίκαιο αίτημα της μειονότητας είναι τα βακούφια. Προσφέρουν κοινωνικό έργο, αλλά πρέπει να ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορεί κάποιοι να διαχειρίζονται τα βακούφια και να υπάρχει αυτό το αλαλούμ που υπάρχει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε σύμφωνοι με το να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και με το σύνταγμα και τους νόμους μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.