Ουκρανια: Σφοδροι βομβαρδισμοι του πυροβολικου

Άμαχοι εγκαταλείπουν Ντονετσκ και Λουγκάνσκ

Κρότοι εκρήξεων οβίδων του πυροβολικού ακούγονται σε κεντρικούς, βόρειους και δυτικούς τομείς του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ .

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Προχθές Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Εγκαταλείπουν Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ οι άμαχοι

Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν άμαχοι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ με τους πολίτες να φεύγουν μαζικά προσπαθώντας να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Σε βίντεο που έχουν ανέβει στα social media φαίνονται οι άνθρωποι που επιβιβάζονται σε λεωφορεία με ό,τι έχουν προλάβει να πάρουν από τα σπίτια τους. «Λένε στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να αποχωρήσουν από τη πόλη, αλλά και ταυτόχρονα να μην φοβόμαστε. Φοβόμαστε πολύ», λέει μια γυναίκα.

40.000 πρόσφυγες έχει δεχθεί η Ρωσία

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντερ Τσουπριγιάν δήλωσε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην περιοχή Ροστόφ στης νότιας Ρωσίας και φιλοξενούνται σε 92 προσωρινά καταφύγια.

Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ οι ΗΠΑ και το NATO συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ούτε οι πληροφορίες της μιας πλευράς ούτε αυτές της άλλης ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο Λουγκάνσκ, ο εκπρόσωπος των λαϊκών πολιτοφυλακών της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Ιβάν Φιλιπονένκο, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν εξ εφόδου θέσεις των φιλορώσων.

«Περί τις 05:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) (…) στρατεύματα της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επιτέθηκαν σε θέσεις της λαϊκής πολιτοφυλακής στην περιοχή της κοινότητας Πιονέρσκογιε», όμως «υπέστησαν απώλειες και αποσύρθηκαν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η έφοδος αυτή είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε κτίρια και να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει πιο σαφή απολογισμό.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών καταγράφεται την επομένη της νέας προειδοποίησης του Γενικού Γραμματέα του NATO, του Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία. Όχι, μόνο «δεν αποσύρονται στρατεύματα, όπως λέει η Ρωσία, απεναντίας προστίθενται κι άλλα» στην περιοχή των ρωσοουκρανικών συνόρων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.