Οντερ Μουμιν: «Το να παραξει κανεις πολιτικη ως μελος της μειονοτητας ειναι απο τα πιο δυσκολα καθηκοντα»

Ο Δήμαρχος Ιάσμου στην πρώτη του συνέντευξη για το νέο έτος μιλά για τα τρέχοντα των δημοτών Ιάσμου ζητήματα, τις μη υλοποιημένες προεκλογικές του δεσμεύσεις και τους πολιτικούς του «αντιπάλους»

Την πρώτη του συνέντευξη για το 2022 παρέθεσε το απόγευμα της Κυριακής στην δημοσιογράφο του «ΠτΘ» κ. Νατάσσα Βαφειάδου και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Ο Χρόνος» κ. Διονύση Βοργιά ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μεταδόθηκε ζωντανά από την επίσημη σελίδα του Δήμου Ιάσμου στο facebook ο Δήμαρχος Ιάσμου απάντησε σε ερωτήματα αναφορικά με την καθημερινότητα των δημοτών του, την προετοιμασία του για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μια σειρά θεμάτων αλλά και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, θέμα για το οποίο ωστόσο δεν απάντησε.

Ειδικότερα ως προς το τελευταίο σε ερώτηση του κ. Βοργιά ο δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει προτάσσοντας τον αυτοδιοικητικό του ρόλο, για να τονίσει ωστόσο σε ερώτηση που ακολούθησε από την κ. Βαφειάδου για την θέση του απέναντι σε κινήσεις εργαλειοποίησης των μειονοτήτων, από το οποίο δεν ξεφεύγει δυστυχώς και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, πως «το να παράξει κανείς πολιτική ως μέλος της μειονότητας είναι από τα πιο δύσκολα καθήκοντα, ίσως και παγκοσμίως». «Όταν είσαι μέλος της μειονότητας υπάρχουν και ειδικά βάρη, που πολλές φορές σε φέρνουν σε δύσκολη θέση ή ζητήματα – διλλήματα στα οποία αδυνατείς να ανταποκριθείς» απάντησε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως το ενδιαφέρον και η προσοχή θα πρέπει να εστιάζεται στον ρόλο του ως αυτοδιοικητικός. «Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι εμείς είμαστε αυτοδιοικητικοί και ο μοναδικός σκοπός του  Δημάρχου Ιάσμου και της διοίκησης είναι να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στους συνδημότες μας. Τόσο εμείς όσο και ο κόσμος που μας ακούει θα πρέπει να απέχει από ακραίες ρητορικές και εθνικισμούς» συνέχισε για να επαναλάβει πως «εγώ πήρα αυτήν την ισχυρή εξουσιοδότηση από τους συνδημότες μου για να προσφέρω καλές αυτοδιοικητικές υπηρεσίες στη Φωλιά, τον Ίασμο, το Γλυκονέρι, στη Πελεκιτί κ.ο.κ. τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

100.000 για την αποκατάσταση κεντρικών οδικών αρτηριών του Ιάσμου εντός του 2022

Ως προς τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου, ερωτηθείς σε σχέση με την κατάσταση του οδοστρώματος τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού του Ιάσμου, για την κατάσταση του οποίου υπάρχουν πολλαπλές καταγγελίες και παράπονα ο ίδιος εξήγησε πως το πρόβλημα είναι σε γνώση του Δήμου Ιάσμου, για  να ανακοινώσει την διάθεση 100.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου για την ασφαλτόστρωση εντός του 2022 ορισμένων επικίνδυνων σημείων όπως η κεντρική οδός Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και σημεία όπως η είσοδος και η έξοδος του οικισμού προς την κόμβο της Εγνατίας Οδού. Ο ίδιος υπενθύμισε το έργο του βιολογικού καθαρισμού για τις ανάγκες του οποίου θα «σκαφτούν» κεντρικές  οδικές αρτηρίες του οικισμού δεσμευόμενος για την αποκατάσταση των προβληματικών σημείων μόλις οι εργασίες αυτές ολοκληρωθούν, καθώς και την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί από τον περασμένο Μάρτιο προς το Υπουργείο Εσωτερικών προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ για την ασφαλτόστρωση ολόκληρου του οδικού δικτύου του οικισμού Ιάσμου, επί του οποίου αναμένεται έγκριση. Επί  της συγκεκριμένης πρότασης όπως εξήγησε δεν μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης» δεδομένου ότι δεν αφορά σε αγροτική οδοποιία για να τονίσει ωστόσο ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις και στην Αθήνα προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η Δομή Σίτισης καλύπτει τα υποσχόμενα προεκλογικά κουπόνια

Ερωτηθείς για μέρος των προεκλογικών του δεσμεύσεων όπως η διανομή κουπονιών προς τους συνταξιούχους δημότες, ο ίδιος αναφέρθηκε στην λειτουργία της δομής σίτισης που κατά την άποψή του καλύπτει την παροχή των κουπονιών, κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο εγχείρημα από το οποίο σιτίζονται σήμερα 270 ωφελούμενοι, οι 245 εκ των οποίων δωρεάν και οι υπόλοιποι 25 καταβάλλοντας ένα ελάχιστο αντίτιμο. Ως προς την δημιουργία εμπορικών κέντρων ο ίδιος το χαρακτήρισε ως μεγαλεπήβολο σχέδιο που προς το παρόν, τόσο λόγω κορωνοϊού όσο και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών δεν έχει επιτευχθεί ωστόσο παραμένει ως σκέψη, όπως και το σύνολο δεσμεύσεων, όπως και αυτό της τουριστικής προβολής.

Επιστέφουν, κορωνοϊού επιτρέποντος,  Φεστιβάλ Κερασιού και Φεστιβάλ Ειρήνης

Στο κομμάτι του πολιτισμού ο ίδιος αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Ειρήνης τονίζοντας ότι «μετά από χρόνια ο Δήμος Ιάσμου έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο τομέα του πολιτισμού» εξηγώντας πως «η φετινή διοργάνωση θα εμπλουτιστεί με μοναδικό σκοπό και στόχο να αναπτύξει δεσμούς ανάπτυξης ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς, να ενώσει και όχι να διχάσει και επίσης  μέσα από αυτήν την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής να αναδειχτεί ο Ίασμος. Ο ίδιος μάλιστα έκανε αναφορά και σε συγκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής τόσο του Φεστιβάλ Ειρήνης όσο και του Φεστιβάλ Κερασιού, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, τοποθετώντας το πρώτο το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου του 2022 και το δεύτερο στις 3 με 5 Ιουνίου. Μάλιστα όπως τόνισε εφόσον καταστεί εφικτό θα υπάρξει και μια καμπάνια ενημέρωσης μέσω ολιγόλεπτου βίντεο στην Βουλγαρία και την Τουρκία ούτως ώστε «να προσελκύσουμε κόσμο στο Φεστιβάλ».

«Ο αντίπαλoς δεν μας ενδιαφέρει»

Στο πολιτικό σκέλος της συνέντευξης ο δήμαρχος Ιάσμου, ερωτηθείς σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες πολιτικές φιλοδοξίες προσώπων που επιθυμούν να διεκδικήσουν την διοίκηση του Δήμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, τόνισε πως «ο αντίπαλος δεν μας ενδιαφέρει». «Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του μπορεί να τεθεί στην διάθεση των δημοτών μας και κυρίαρχα αυτοί θα αποφασίσουν για τον δήμο Ιάσμου» ανέφερε για να τονίσει πως «ο αντίπαλος δεν μας ενδιαφέρει, μας ενδιαφέρει η διοίκηση που ασκούμε τώρα και ο εκλογικός μας προγραμματισμός και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο συνδυασμός μας θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές πανηγυρικά».

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι να είναι έξω από την πολιτική»

Ως προς την αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ιάσμου  κ. Ηλία Μπούκα ο κ. Μουμίν θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να είναι έξω από την πολιτική».

«Προσπαθούν ορισμένοι κύκλοι να καλλιεργήσουν το εξής παράδοξο το οποίο δεν συνάδει με το αυτοδιοικητικό και προσωπικό μας ήθος. Ο συνδυασμός μας εξ αρχής έχει δείξει ότι είναι πάνω από θρησκείες, καταβολές και μακριά από διαχωρισμούς. Εγώ προσωπικά με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι ψευδές ότι εγώ από αυτή τη σύγκρουση προσπαθώ να αφανίσω το θρησκευτικό στοιχείο ή τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστιανών συνδημοτών μου. Αυτά τα επιχειρήματα έχουν ορισμένοι και αυτό μας ενοχλεί. Από την άλλη όμως έχοντας ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου, και οποιουδήποτε πολιτιστικού συλλόγου αυτήν την διπλή ιδιότητα, δεν μπορεί να παράγει πολιτισμό και από την άλλη να υπονομεύει την διοίκηση. Ούτε εγώ ούτε το 66% των συνδημοτών μου είμαστε κορόιδα. Μπορεί αυτό να συνέβαινε κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή, με εμάς όμως όχι. Δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται, να λαμβάνουν επιχορηγήσεις και συνάμα να υπονομεύουν την διοίκηση» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο ωστόσο οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να είναι έξω από την πολιτική. Πρέπει να παράγουν πολιτισμό και ο κάθε πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου να μην συγχέει τις ιδιότητές του».

Υπόδειγμα «έξυπνου δήμου» έως το 2030 ο Ίασμος

Κλείνοντας ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια συγκεκριμένη στόχευσή του που όπως υπογράμμισε είναι έως το 2030 ο Δήμος Ιάσμου να είναι ένας «έξυπνος δήμος» σε όλους τους τομείς, ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα απηύθυνε  κάλεσμα προς όλους τους νέους ανθρώπους του  Δήμου να συμβάλλουν και να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά ώστε «ο Δήμος Ιάσμου να γίνει υπόδειγμα έξυπνου δήμου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.