Ομοιογενεια στη μεταχειριση γειτονικων Περιφερειων και αμεση διορθωση του χαρτη των περιφερειακων ενισχυσεων

Ζήτησε από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε Corina Cretu ο Γιώργος Παυλίδης

Συνάντηση με την Επίτροπο Corina Cretu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, είχαν χθες οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με αντικείμενο συζήτησης τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
 
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας, Yποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, στελέχη της Commission και της DG Regio, αλλά και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που επωμίζεται η ΑΜ-Θ ως Περιφέρεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως το μεταναστευτικό, τους περιορισμούς Schengen και τη μη ύπαρξη αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ενδοχώρας δίνοντας το παράδειγμα της visa των 72 ωρών.
 
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ τόνισε πως για να υπάρξει ασφαλές και βιώσιμο επιχειρηματικό κλίμα επιβάλλεται να υπάρξει ομοιογένεια στη μεταχείριση γειτονικών Περιφερειών από διαφορετικές χώρες και άμεση διόρθωση του χάρτη των κρατικών και περιφερειακών ενισχύσεων, επισημαίνοντας πως όπως είναι σήμερα οι ρυθμίσεις έχουμε φυγή και εγκατάσταση επιχειρήσεων από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ προς τη Βουλγαρία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η ελεύθερη διακίνηση και είσοδος των παραγόμενων αγαθών στη χώρα μας, μία κατάσταση που όπως επισήμανε «δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό με επίφαση νομιμότητας».
 
Ο κ. Παυλίδης χαρακτήρισε επίσης επιβεβλημένη τη συμμετοχή των Περιφερειών στο σχεδιασμό και στο διάλογο για το πακέτο Γιουνκέρ, όπως και στο σχεδιασμό των διευρωπαϊκών δικτύων ή άλλων που τις αφορούν, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας» και πρότεινε οι λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες με ΑΕΠ κάτω από το 75% της χώρας να υποδιαιρεθούν σε μια ακόμη κατηγορία κάτω του 60% με ιδιαίτερες ενισχύσεις.
 
Τέλος, ευχαρίστησε την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής για την επιλογή της ΑΜΘ ως πιλοτικής Περιφέρειας για την έξυπνη εξειδίκευση, για όλη την Ευρώπη, που όπως είπε «την υποστηρίζουμε και μας εκπλήσσει θετικά» και ζήτησε την ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας ώστε το αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα υγιές, καλό παράδειγμα και πρακτική για όλη την Ευρώπη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.