Ομοφωνο «οχι» απο τους δημαρχους της περιφερειας

Δεν θα δώσουν τα διαθέσιμα των δήμων στην ΤτΕ

«Επιλέξαμε ομόφωνα να διακινδυνεύσουμε να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος παρά να αθετήσουμε τον όρκο που δώσαμε όταν αναλάβαμε»
 

«Η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει σαφείς εξηγήσεις»

Το μείζον θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, αυτό της επιβολής από την Κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της μεταφοράς των τραπεζικών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ, απασχόλησε εκτάκτως, εκτός ημερησίας διατάξεως και τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ. Οι δήμαρχοι της περιφέρειας ΑΜ-Θ επανέλαβαν τη θέση που υιοθέτησε η ΚΕΔΕ δηλαδή την άρνηση των δημάρχων της χώρας να μεταφέρουν τα διαθέσιμα των δήμων τους στην ΤτΕ.

Βαγγέλης Λαμπάκης «Η πολιτική εντιμότητα, με την οποία περιβάλλαμε, με εκτίμηση και χωρίς καμία δυσπιστία, από την πρώτη μέρα εκλογής του τον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς κλονίστηκε στο έπακρο»

Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος έδωσε χθες το παρών στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την απόφαση αυτή, χαρακτήρισε την απόφαση ως δυσάρεστη έκπληξη «που επεφύλασσε η κυβέρνηση της Αριστεράς» αμφισβητώντας ευθέως τη συνταγματικότητα της επικαλούμενος το άρθρο 102 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει ρητά πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. «Η πολιτική εντιμότητα, με την οποία περιβάλλαμε, με εκτίμηση και χωρίς καμία δυσπιστία, από την πρώτη μέρα εκλογής του τον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς κλονίστηκε στο έπακρο. Ο αιφνιδιασμός μίας από τις δύο θεσμικές δυνάμεις που κυβερνούν τη χώρα, δηλαδή των ΟΤΑ, δημιούργησε χάσμα το οποίο δύσκολα μπορεί να κλείσει αν και εμείς ως θεσμικοί το επιθυμούμε μιας και έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε τον λαό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας με έμφαση πως συνιστά εξέλιξη επί τα χείρω η επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, «μια πρακτική δηλαδή που καυτηρίαζε και απεύχονταν με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση».

«Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ήταν δυστυχώς μια απολογία και μάλιστα κακή»

Ένα επιπλέον στοιχείο που οδήγησε τους δημάρχους της χώρας να μη διαθέσουν τα ταμειακά αποθέματα των δήμων τους είναι όπως σημείωσε ο κ. Λαμπάκης και η έλλειψη σαφών εξηγήσεων. «Το να πάρεις όλα τα ταμειακά αποθεματικά όλων των δήμων και όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης δηλαδή περίπου 1.500 φορέων που αγγίζουν περίπου τα 8 δις ευρώ χωρίς να δίνεις απόλυτες εξηγήσεις για τις οποίες υπάρχει επιτακτική ανάγκη να μαζέψει η κυβέρνηση τα ταμειακά διαθέσιμα δημιουργεί μια δυσάρεστη έκπληξη η οποία δεν λειάνθηκε ούτε από την παρουσία χθες στην ΚΕΔΕ του κ. Μάρδα» σημείωσε ο ίδιος και συνέχισε στρέφοντας τα βέλη του στη γενικότερη τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση «η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ήταν δυστυχώς μια απολογία και μάλιστα κακή. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο κ. Μάρδας δημιούργησε τη δυσάρεστη αίσθηση ότι η κυβέρνηση αυτή δεν ξέρει πού βαδίζει. Δεν ξέρει ποια είναι η στόχευσή της και δεν ξέρουμε εμείς αν τα χρήματα αυτά που καλούμαστε να δώσουμε θα πάνε πραγματικά εκεί που πρέπει, δηλαδή για το καλό του λαού».

«Μέσα σε μια βραδιά, αιφνιδιάζοντάς μας, πήγαν να αρπάξουν ό,τι υπάρχει στα ταμεία των φορέων»

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι φέρνει τους δημάρχους της χώρας προ τετελεσμένου. «Όπως μαζευτήκαμε δήμαρχοι και περιφερειάρχες για να αντιδράσουμε στην ΠΝΠ έτσι ακριβώς θα μαζευόμασταν και αν μας έλεγαν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση και για ποιο λόγο. Θα βρισκόμασταν και θα συζητούσαμε με δημοκρατικούς όρους και κατανόηση γιατί και οι βουλευτές και η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι ένα στόχο έχουμε, το καλό του λαού μας. Εάν λοιπόν μας εξηγούσαν για ποιο λόγο χρειάζονται όλα αυτά τα ταμειακά αποθέματα και ταυτόχρονα μας εξηγούσαν ότι θα λυνόταν συγκεκριμένα προβλήματα και τα λεφτά θα έπιαναν τόπο σε συγκεκριμένο χρόνο δεν είχαμε κανένα λόγο να αποστασιοποιηθούμε. Αντ’ αυτού μέσα σε μια βραδιά, αιφνιδιάζοντάς μας, πήγαν να αρπάξουν ό,τι υπάρχει στα ταμεία των φορέων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Πρόχειρη και ανεφάρμοστη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»

Παράλληλα γνωστοποίησε πως τα τραπεζικά διαθέσιμα του δήμου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε 5,5 εκατ. ευρώ κάνοντας λόγο για υπεξαίρεση χρημάτων καθώς πολλά από αυτά τα χρήματα έχουν τον χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους, έχουν δηλαδή συγκεκριμένο στόχο και απευθύνονται στους δημότες. Χαρακτήρισε, επίσης, την ΠΝΠ πρόχειρη και ανεφάρμοστη ενώ ενστάσεις εξέφρασε και για την οικονομική ωφελιμότητα της μεταφοράς στην ΤτΕ τονίζοντας πως υπάρχουν προθεσμιακές καταθέσεις των δήμων οι οποίες δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στην ΤτΕ και πως με τη μεταφορά των τραπεζικών διαθεσίμων στην ΤτΕ αυτά θα μετατραπούν «σε repos και αυτόματα θα χάσουν 10% της αξίας τους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της ΚΕΔΕ και ταυτόχρονα τα repos θα εξαγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε τα χρήματά μας κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο».

«Η εξήγηση ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού δεν είναι οι αναμενόμενες δεν μας αρκεί»

«Να μας πει έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση τι ακριβώς θα κάνει. Πού βρίσκονται τα διαθέσιμα προσδιορισμένα στον προϋπολογισμό, γιατί η εξήγηση ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης επί του προϋπολογισμού δεν είναι οι αναμενόμενες δεν μας αρκεί» κατέληξε ο κ. Λαμπάκης εκφράζοντας την προσωπική του θλίψη και πικρία «για τα όσα συμβαίνουν μέσα από την κυβέρνηση της Αριστεράς από την οποία πίστευα ότι τουλάχιστον θα είχε πολιτική εντιμότητα».

Γιώργος Πετρίδης «Αυτά τα οποία θα βρουν οι δήμαρχοι στα ταμεία θα είναι μόνο repos, δηλαδή χαρτιά»

Στη συνέλευση της ΚΕΔΕ και την κοινή συνεδρίασή της με την ΕΝΠΕ συμμετείχε και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των δημάρχων της ΑΜ-Θ έκανε λόγο για μια ομόφωνη στάση όλων ότι από τα χρήματα αυτά των ΟΤΑ δε θα μπορούσε να σωθεί η πατρίδα, κάτι που αποδεικνύεται από τους αριθμούς, γι’ αυτό και δεν είναι αναγκαίο να δοθούν. Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι σε περίπτωση μεταφοράς των διαθεσίμων χρημάτων των ΟΤΑ, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να παίρνει όποτε θέλει χρήματα από το λογαριασμό της ΤτΕ, οι δήμοι θα μπορούν να λαμβάνουν ποσοστό μόνο 10% για την κάλυψη των αναγκών τους και για επιπλέον χρήματα πρέπει να δίνεται έγκριση από το υπουργείο οικονομικών. «Είναι προφανές ότι μετά τα 400 εκατ. που θα αναληφθούν από τους ΟΤΑ, μετά την πάροδο 15 ημερών, αυτά τα οποία θα βρουν οι δήμαρχοι στα ταμεία θα είναι μόνο repos, δηλαδή χαρτιά. Θα πληρώνουμε τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές των δήμων και όλες τις κοινωνικές δαπάνες των δήμων με repos. Προφανώς, δηλαδή, δε θα πληρώνονται και δε θα υπάρχουν παροχές», παρατήρησε ο δήμαρχος Κομοτηνής επισημαίνοντας ότι «έχουμε μια ευθύνη να εφαρμόζουμε τους νόμους του κράτους, αλλά αυτή η ευθύνη συγκρούεται τώρα με τη συνταγματική ευθύνη που έχουμε πάρει αναλαμβάνοντας τη θητεία μας αν εξυπηρετούμε τις ανάγκες των δήμων. Στη σύγκρουση αυτή επιλέξαμε ομόφωνα να διακινδυνεύσουμε να κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος παρά να αθετήσουμε τον όρκο που δώσαμε όταν αναλάβαμε». Προσωπική θέση του κ. Γιώργου Πετρίδη είναι ότι μπορεί το κράτος, αν υπάρχουν δήμοι με αποθεματικά σε προθεσμιακούς λογαριασμούς με επιτόκια, κάτι που σημαίνει επενδύσεις, να τις παίρνει το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του.

«Ο δήμος Κομοτηνής έχει απόλυτη ρευστότητα τουλάχιστον τριών μηνών με μηδενική χρηματοδότηση, αν δε μεταφέρει τα διαθέσιμά του»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε τη σημασία της ομαλής λειτουργίας ενός δήμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο πιο αδύναμος είναι ένας δημότης τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει την αυτοδιοίκηση». Ο δήμος Κομοτηνής αυτή τη στιγμή έχει διαθέσιμα 4,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3,2 εκατ. είναι ειδικευμένες πιστώσεις και το υπόλοιπο είναι τα χρήματα για την καθημερινή λειτουργία του δήμου. «Για πρώτη φορά καταφέραμε από τον περασμένο Δεκέμβρη να εξασφαλίσουμε ένα τέτοιο ποσό στο δήμο που καλύπτει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου για τρεις μήνες ακόμα κι αν υπάρχει μηδενική χρηματοδότηση από το κράτος», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, ενώ σχετικά με την εκτελεστότητα των ΠΝΠ, ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές είναι άμεσα εκτελεστές, κάτι που σημαίνει ότι οι δήμοι από χθες θα έπρεπε να έχουν καταβάλει τα διαθέσιμά τους. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι αναληθές ότι οι δήμοι αντιδρούν για πρώτη φορά σε ΠΝΠ, καθώς αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, όπως στην περίπτωση της αξιολόγησης των υπαλλήλων. Αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δήμων ο κ. Πετρίδης θεωρεί καθ’ όλα βέβαιο ότι αυτές θα σταματήσουν. «Από τη στιγμή που επιλέγουμε τη μετωπική είναι δεδομένο ότι θα σταματήσουν τις δόσεις. Ο δήμος Κομοτηνής έχει απόλυτη ρευστότητα τουλάχιστον τριών μηνών με μηδενική χρηματοδότηση, αν δε μεταφέρει τα διαθέσιμά του», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Δήμητρα Τσανάκα «Εγώ θέλω να βοηθήσω την πατρίδα μου, αλλά θέλω να μου το πουν καθαρά και με ποιους όρους και πόσο καιρό θα λείψουν αυτά τα λεφτά από τους συνδημότες μας»

Η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα από την πλευρά της δηλώνοντας συγκαταβατική τόνισε ότι η πατρίδα μας, το κράτος και η ελληνική δημοκρατία κινδυνεύουν. «Έχουν ανάγκη να βρουν χρήματα από εσωτερικό δανεισμό από παντού, γι’ αυτό και με μία κίνηση η κυβέρνηση παίρνει τα αποθεματικά των δήμων, τα οποία θεωρούνται χρήματα που δε χρειαζόμαστε εντός των πρώτων 15 ημερών του μήνα. Όταν η Ελλάδα καίγεται όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη» επεσήμανε η κ. Τσανάκα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ποτέ δε ζητήθηκαν από τους ΟΤΑ αυτά τα χρήματα, ούτε δόθηκαν διευκρινίσεις για το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να οργανωθούν καταλλήλως. Η δήμαρχος Καβάλας τόνισε ότι πρωτίστως με την έλλειψη αυτών των χρημάτων πλήττεται ο κοινωνικός τομέας, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και η κοινωνική πολιτική. «Πώς θα βοηθήσουμε τους ανήμπορους συμπολίτες μας όταν δεν έχουμε χρήματα παρά μόνο για μισθοδοσία;» διερωτήθει η κ. Τσανάκα, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε περισσότερους φόρους στους πολίτες μας. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Εγώ θέλω να βοηθήσω την πατρίδα μου, αλλά θέλω να μου το πουν καθαρά και με ποιους όρους και πόσο καιρό θα λείψουν αυτά τα λεφτά από τους συνδημότες μας, λεφτά που είναι δικά τους».

Ο δήμος Καβάλας, σύμφωνα με την ίδια έχει καθαρό κεφάλαιο γύρω στα 3,2 εκατ. έχοντας εξασφαλισμένη τη μισθοδοσία ενός μηνός που σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να εξασφαλιστεί και ο επόμενος μήνας. «Κάποιος οφείλει να μας εξηγήσει όλα αυτά. Προηγείται η Ελλάδα από κάθε μορφή αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε απλά εξηγήσεις, δεν υπάρχουν εγωισμοί σε αυτά τα πράγματα», ανέφερε επιλέγοντας η κ. Τσανάκα διερωτώμενη γιατί πρέπει να την «πληρώνει» πάντα ο ιδιωτικός τομέας και οι οικονομίες του κράτους να ξεκινούν από τους δήμους, ενώ δεν πλήττονται ποτέ οι δημόσιοι υπάλληλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.