Ομοφωνια στην K.O. για την εκπροσωπηση του κομματος ως την εκλογη ηγεσιας

Μοιράστηκαν ρόλους Κεγκέρολου, Σκανδαλίδης, Κατρίνης

Ομόφωνα αποφάσισε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για τους ρόλους που θα έχουν στην λειτουργία του κόμματος ως την ολοκλήρωση της εκλογής νέας ηγεσίας, ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης.

Τα βήματα προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης αποτυπώθηκαν σε κείμενο που συνέταξε ο Βασίλης Κεγκέρογλου μετά από διαβουλεύσεις με τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους,  τους κ.κ Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη, με την καθοριστική συμμετοχή των Χρήστου Πρωτόπαπα και του Μανώλη Όθωνα.

Η απόφαση των βουλευτών

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 και αποφάσισε τα ακόλουθα:

Για το μικρό αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα των 35 ή 42 ημερών έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και ακώλυτη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με τη σημερινή μας ομόφωνη απόφαση, ως κυρίαρχου οργάνου, ανατίθενται:

  • Στον Γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου, η θεσμική εκπροσώπηση της Κ.Ο. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η εκπροσώπηση της Κ.Ο. ή ο ορισμός εκπροσώπου σε εκδηλώσεις κ.λπ. και η ευθύνη λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ιδίως σύγκληση της Κ.Ο. και συντονιστικού οργάνου, θέματα προσωπικού, συνεργατών κ.λπ.).
  • Στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη κατά σειρά ορισμού, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κ.Ο. και ιδίως στο νομοθετικό έργο, συζήτηση σχεδίων νόμων, προϋπολογισμού του Κράτους κλπ αλλά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο (επερωτήσεις, εξεταστικές επιτροπές, πρόταση δυσπιστίας, διευρυμένες συζητήσεις κ.λπ.), προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κ.λπ.
  • Επιπλέον συνεχίζουν να ισχύουν η υπευθυνότητα ανά κοινοβουλευτικό τομέα και η συμμετοχή των Βουλευτών ή άλλων στελεχών σε θεσμικά όργανα (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) ή Επιτροπές της Βουλής, όπως έχουν οριστεί έως τώρα αλλά και η συνεργασία με τους επιστημονικούς και άλλους συνεργάτες της Κ.Ο.
  • Κάθε άλλο θέμα, θα αντιμετωπίζεται από τον Γραμματέα της Κ.Ο. και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, σε συνεργασία με τον αρμόδιο ή τους συναρμόδιους Βουλευτές και τον Διευθυντή της Κ.Ο. και για θέματα μεγαλύτερης σπουδαιότητας θα συγκαλείται το συντονιστικό όργανο ή θα συνεδριάζει η Κ.Ο.

Ολόκληρη η εισήγηση του Γραμματέα Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο αδόκητος θάνατος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, πριν από μία εβδομάδα, προκάλεσε βαθιά θλίψη και συγκίνηση στο σύνολο της κοινωνίας.

Σύσσωμη και ομόθυμη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος εκφράζει για μία ακόμη φορά τον σεβασμό και την αναγνώριση προς την προσωπικότητα και την προσφορά της Φώφης Γεννηματά προς τον τόπο, τη δημοκρατία και την παράταξή μας.

Σας καλώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη της.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η πολύτιμη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, για την ενότητα και την προοπτική της Παράταξης αλλά και το όραμα της νέας Αλλαγής για την Ελλάδα, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής:

  • Αντιλαμβάνεται το χρέος της στη δύσκολη και ιστορική συγκυρία για τη χώρα και την Παράταξη
  • Συνεχίζει να εργάζεται στο Κοινοβούλιο, τόσο στο νομοθετικό πεδίο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δυναμικά και υπεύθυνα.
  • Συμβάλλει με την υπεύθυνη ενωτική στάση της στη μαζική συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου και στην άψογη διεξαγωγή τους στις 5 ή και 12 Δεκέμβρη

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μετά από συνεννόηση με τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και στο ενωτικό και συλλογικό πνεύμα λειτουργίας, για το μικρό αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα των 35 ή 42 ημερών έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και ακώλυτη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προτείνουμε να ανατεθεί με την σημερινή μας απόφαση, ως κυρίαρχου οργάνου:

  • Στον Γραμματέα της Κ.Ο Βασίλη Κεγκέρογλου, η θεσμική εκπροσώπηση της Κ.Ο. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η εκπροσώπηση της Κ.Ο ή ο ορισμός εκπροσώπου σε εκδηλώσεις κ.λπ. και η ευθύνη λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ιδίως σύγκληση Κ.Ο. και συντονιστικού οργάνου, θέματα προσωπικού, συνεργατών κλπ)
  • Στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη κατά σειρά ορισμού, την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κ.Ο. και ιδίως στο νομοθετικό έργο, συζήτηση σχεδίων νόμων, προϋπολογισμού του Κράτους κλπ αλλά και στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο (Επερωτήσεις, Εξεταστικές, Πρόταση δυσπιστίας, διευρυμένες συζητήσεις κ.λπ.), προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κλπ

Επιπλέον συνεχίζουν να ισχύουν, η υπευθυνότητα ανά κοινοβουλευτικό τομέα και η συμμετοχή των Βουλευτών ή άλλων στελεχών σε θεσμικά όργανα (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής) ή Επιτροπές της Βουλής, όπως έχουν οριστεί έως τώρα αλλά και η συνεργασία με τους επιστημονικούς και άλλους συνεργάτες της Κ.Ο.

Κάθε άλλο θέμα, θα αντιμετωπίζεται από τον Γραμματέα της Κ.Ο και τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, σε συνεργασία με τον αρμόδιο ή τους συναρμόδιους Βουλευτές και τον διευθυντή της Κ.Ο. και για θέματα μεγαλύτερης σπουδαιότητας θα συγκαλείται συντονιστικό όργανο ή και συνεδρίαση της Κ.Ο.

Μ’ αυτό το πλαίσιο και με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δίνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας και προοπτικής προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την κοινωνική μας βάση που φιλοδοξεί και προσδοκά να δει την Παράταξη ξανά μεγάλη και ισχυρή για να υπηρετεί την Πατρίδα και τον Ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την έγκριση σας και παρακαλώ για την εξουσιοδότηση στον Διευθυντή ΚΟ Δημήτρη Μάντζο για να συντάξει την απόφαση προς τον Πρόεδρο της Βουλής».

Η δήλωση Σκανδαλίδη

«Η προστατευτική σκιά της Φώφης ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα και υπερκέρασε κάθε προσωπική μας μικροεπιδίωξη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Ο στόχος μας τώρα είναι η αθρόα προσέλευση στη κάλπη της 5 Δεκέμβριου.

Οι οιωνοί είναι καλοί.

Η επόμενη μέρα θα είναι πιο φωτεινή για μας».

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις

 «Εικόνα» του κειμένου που παρουσίασε ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Β. Κεγκέρογλου στην συνεδρίαση , είχαν  και τα επιτελεία των  έξι υποψηφίων , που είχαν διαμηνύσει  την πρόθεσή τους να πρυτανεύσει η λογική και να βρεθεί  κοινή συνισταμένη. Επί της ουσίας με την απόφαση που έλαβαν  απόψε οι 22 βουλευτές , εξουσιοδοτούν τους κ.κ Κεγκέρογλου, Σκανδαλίδη και Κατρίνη να συνεχίσουν διατηρώντας  τις ίδιες αρμοδιότητες- εκείνες δηλαδή που είχαν και πριν τον αδόκητο θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Ωστόσο τα προηγούμενα  24ωρα εμφανίστηκαν σημάδια άγριας σύγκρουσης με αφορμή τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η διαφωνία αρχικά φάνηκε, ότι αφορούσε δύο «μονομάχους», τον Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ και τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αντίστοιχα. Ο Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί δια βοής μετά από πρόταση της Γεννηματά σε αυτήν την θέση, ενώ ο Σκανδαλίδης όπως και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης είχαν οριστεί από την Πρόεδρο. Ο Κεγκέρογλου είναι για τους άσπονδους φίλους του «άνθρωπος του Παπανδρέου, που αποσύροντας την δική του υποψηφιότητα έσπευσε να τον στηρίξει». Ο Σκανδαλίδης είναι για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και δη στο τιμ των παπανδρεϊκών το κορυφαίο στέλεχος που έχει το βλέμμα του στραμμένο στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την άλλη πλευρά επιχείρησε να μην μπει μέσα σε αδικαιολόγητες κόντρες, ειδικά ετούτη την στιγμή, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του, Σπύρος Καρανικόλας ανέλαβε την Παρασκευή να εξηγήσει ότι Σκανδαλίδης και Κατρίνης είναι οι αντικαταστάτες για την μεταβατική περίοδο: “Μόνο θεσμικές λύσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές, οι οποίες εξάλλου ήδη προβλέπονται και ορίζονται από τον κανονισμό της Βουλής: “Οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι αναπληρώνουν τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του”. Ο Λοβέρδος είχε εκπροσωπήσει την Γεννηματά δύο φορές στην βουλή με βάση αυτό το πλάνο ενώ ως έμπειρος κοινοβουλευτικός και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου τονίζει ότι ο κανονισμός της βουλής δίνει την απάντηση με σαφήνεια.

«Γίνεται μια …συζήτηση περί όνου σκιάς», είπε επιχειρώντας να  σταματήσει την κόντρα ο Μανώλης Όθωνας ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Ο κ. Όθωνας, όπως αι άλλοι συνεργάτες της πρόβλεπαν δε ότι θα βρισκόταν λύση μέχρι την σημερινή συνεδρίαση. Στο κοινό κείμενο που συνέταξε ο κ. Κεγκέρογλου μετά από διαβουλεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο συμπεριλαμβάνονται κάποιες προσθήκες στην αρχική του πρόταση, στην οποία αναφερόταν μεταξύ των άλλων:

«Έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο. και τα καθήκοντα Προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο Γραμματέας της Κ.Ο. ενώ τα Κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης», τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου. Η πρότασή του βρίσκει σύμφωνους τους παπανδρεϊκούς, οι οποίοι την χαρακτηρίζουν μια «υπηρεσιακή λύση», που αφήνει το κάδρο ως έχει και δεν προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Για τους παπανδρεϊκούς η μη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου του Β. Κεγκέρογλου από τις άλλες πλευρές «μεταφράζεται» και ως αρχή της σύγκρουσης που «αν το θέλουν οι άλλοι μπορεί αν οδηγήσει σε πολιτική λύση, δηλαδή σε εκλογή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.