Ομιλητης σε διεθνες συνεδριο για την πολιτικη ως εκφραση των χριστιανικων αξιων ο Ε. Στυλιανιδης
Ένα επιστημονικό και πολιτικό διεθνές Συνέδριο εξαιρετικής σημασίας διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και ιδιαίτερα από την Επιτροπή Διορθοδόξων Κοινοβουλίων, όπου πρόεδρος είναι ο Βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Συνδιοργανωτές η Σύνοδος Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, η Επιτροπή των Μητροπολιτών της ΕΕ(COMECE), η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι πολιτικοί από Ορθόδοξες χώρες, Μητροπολίτες, Ακαδημαϊκοί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος και άλλοι.
Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συμμετείχε σε πάνελ που συντόνισαν ο Ομότιμος Καθηγητής Κ. Δεληκωνσταντής και ο Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Κ. Ζορμπάς με θέμα : «Χριστιανικές Αξίες και νομοθετική δραστηριότητα, Το παράδειγμα του τομέα Παιδείας».
Συνομιλητές στο πάνελ ήταν ο Σεβασμιώτατος J. Pankowski πρύτανης της Χριστιανικής Ακαδημίας Βαρσοβίας, ο I. Kadagishvili Βουλευτής Γεωργίας, D. Bojovic ΓΓ. Υπουργείου Παιδείας Μαυροβουνίου και Βουλευτής, G. Polo πρώην Υπουργός Παιδείας Αλβανίας, M. A. Erszegi Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Εσωτερικών Ουγγαρίας, Α. Στογιαννίδης Καθηγητής Θεολογίας Θεσσαλονίκης, A. Mohammadi Sijani Αν. ΓΓ Κοινοβουλευτικής Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκπρόσωπος Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας(MWL), O. Chrast Υφυπουργός Πολιτισμού Τσεχίας.
Στην παρέμβαση του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν άκρως κατατοπιστικός για τα ισχύοντα στον Ελληνορθόδοξο κόσμο. Συγκεκριμένα επεσήμανε πως «στην Ελληνική ιστορία αλλά και στην Συνταγματική παράδοση της νέας Ελλάδας, η Ορθοδοξία διαδραματίζει έναν ξεχωριστό και πρωταγωνιστικό ρόλο».
Παράλληλα σημείωσε πως «είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιαίτερα εφαρμοσμένων πολιτικών στον χώρο της εκπαίδευσης που επιβεβαιώνουν, όχι μόνο την ευαισθησία και το σεβασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας στη χριστιανική πίστη αλλά και σε άλλα δόγματα. Διδάσκεται για παράδειγμα το μάθημα των θρησκευτικών αλλά και της θρησκειολογίας. Έχει τη δυνατότητα αυτός που δεν επιθυμεί να μη συμμετέχει. Συχνά όμως οργανώνεται παράλληλα, εφόσον οι μαθητές το επιθυμούν, το αντίστοιχο μάθημα για το δικό τους δόγμα. Τα θρησκευτικά σύμβολα δεν καταργούνται, ούτε απαγορεύονται στους σχολικούς χώρους (Σταυρός ή θρησκευτικές εικόνες). Η μαντήλα για τις μουσουλμανίδες μαθήτριες δεν είναι πρόβλημα, όπως σε άλλες χώρες. Συχνά στα δημόσια σχολεία συνυπάρχουν στο ίδιο θρανίο Χριστιανόπουλα που φέρουν το Σταυρό με Μουσουλμανόπαιδα που φέρουν τη μαντήλα. Αυτό λειτουργεί και διαπαιδαγωγικά για άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ συμβάλλοντας στην ομαλή κοινωνική ένταξη στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Ο βουλευτής Ροδόπης έκλεισε την παρέμβασή του αναφέροντας πως «αυτές οι κοινές ηθικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, δημοκρατικές και ανθρωποκεντρικές Αξίες, προαπαιτούν όχι απλά μια διαχειριστική τεχνοκρατική ηγεσία, αλλά μια πολιτική Ευρωπαϊκή Ηγεσία που θα μπορεί να εμπνεύσει και να αφυπνίσει τους ευρωπαϊκούς λαούς παρέχοντας στη νέα γενιά τα εφόδια και τα ηθικά πρότυπα που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Απαραίτητο εργαλείο για την επιτυχία παραμένει σε κάθε περίπτωση η Χριστιανική Ηθική και όχι απλά η σύγχρονη Εκπαίδευση αλλά και μια γνήσια Ευρωπαϊκή Παιδεία, γιατί απλά ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.