Ομιλια βουλευτη Ροδοπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημητρη Χαριτου στη Βουλη για τον Προυπολογισμο του 2022

«Ο Προϋπολογισμός δεν απαντά στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν η πανδημία και η ακρίβεια»

«Η κυβέρνηση στη Θράκη μέσω της Διακομματικής Επιτροπής «πουλάει» ευχές, ανέξοδες υποσχέσεις για έργα χωρίς αντίκρισμα»

Εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης που με τις πολιτικές της δεν απαντά στα δυο μεγάλα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας και αφήνει την χώρα να βυθίζεται στην υγειονομική τραγωδία και το λαό στην οικονομική εξαθλίωση καταφέρθηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή  κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2022.

Αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών είπε «Ο υπουργός οικονομικών μιλώντας το πρώτο βράδυ παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα της κατάστασης. Η ανεργία είπε μειώθηκε, έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, όταν σε κάθε οικογένεια ένα ή δυο παιδιά αναζητούν μάταια εργασία. Η φτώχεια είπε έχει συρρικνωθεί, αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα, όταν την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά αγκομαχούν να βγάλουν το μήνα! Ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 500 εκατ., χωρίς να πει ποιων οι λογαριασμοί φούσκωσαν. Δικαιολογημένα κάθε καλόπιστος θα αναρωτιέται ή ο υπουργός απευθύνεται σε πολίτες κάποιας άλλης χώρας ή κοινώς μας εμπαίζει».

«Αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη που συνειδητά έλεγε ο πρωθυπουργός για τους θανάτους χιλιάδων συμπολιτών μας»

Ο κ. Χαρίτου συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους πολίτες όταν είχε στα χέρια του τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα. «Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο κόσμος ζει στην αβεβαιότητα της πανδημίας. Αντιλαμβάνεται τη διεθνή διάσταση της, αλλά καταλαβαίνει πολύ καλά ότι αποτύχατε όταν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατ. κατοίκων στην Ευρώπη. Αφήσατε την χώρα υγειονομικά ανοχύρωτη και τώρα που ήρθε στο φως η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα ο βασιλιάς είναι γυμνός. Αποκαλύφθηκαν τα ψεύδη που συνειδητά έλεγε ο πρωθυπουργός για τους θανάτους χιλιάδων συμπολιτών μας, ενώ όφειλε από τη θέση του να γνωρίζει τα αποτελέσματα της μελέτης και την αλήθεια. Αναρωτιέμαι σε πια χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε να σταθεί ένας πρωθυπουργός που ψεύδεται κατά αυτόν τον τρόπο»;

Μιλώντας για τον Προϋπολογισμό ο βουλευτής Ροδόπης αναρωτήθηκε «πώς απαντά στα δυο μεγάλα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας ο φετινός προϋπολογισμός που συμπυκνώνει τις πολιτικές που θα ασκηθούν;» και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις τεκμηριωμένες και αναπτυξιακού χαρακτήρα προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για την υπέρβαση της κρίσης και για να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» της ακρίβειας που πλήττει την χώρα.

«Μετατρέπετε τη Ροδόπη σε κακέκτυπο της χώρας»

Στάθηκε δε με έμφαση στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και ιδιαίτερα όσα αφορούν τη Ροδόπη και τη Θράκη. «Αποκλείσατε την περιφερειακή ανάπτυξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντί να μειωθούν θα διευρυνθούν οι περιφερειακές ανισότητες, θα ανοίξει και άλλο η ψαλίδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε βάρος της περιφέρειας. Στη Θράκη μέσω της Διακομματικής Επιτροπής “πουλάτε” ευχές, ανέξοδες υποσχέσεις για έργα χωρίς να έχουν κανένα αντίκρισμα στους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης ή σε αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα υποσχόταν ο κ Μητσοτάκης ότι θα γίνει η Ροδόπη, σε κακέκτυπο της χώρας τη μετατρέπετε» τόνισε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Χαρίτου.

Ο βουλευτής κατέληξε λέγοντας «ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, ούτε στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σήμερα η ανάγκη αυτή γίνεται υπόθεση των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν και διεκδικούν την πολιτική αλλαγή, για να ξαναέρθει η ελπίδα στην κοινωνία  και η προοπτική στον τόπο μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.