Ομιλια Δ. Χαριτου στη Βουλη σε νομοσχεδιο του υπουργειου Υγειας

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ότι όλα πάνε ρολόι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας την στιγμή που αυτό καταρρέει»

«Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστική οσμή προεκλογικής παροχολογίας και επιχειρεί επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας»

Στη συζήτηση του νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που μεταξύ άλλων περιελάμβανε κύρωση Σύμβασης Δωρεάς του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», ρυθμίσεις για την οδοντιατρική κάλυψη των παιδιών καθώς και ρυθμίσεις για το ΙΦΕΤ, έλαβε τον λόγο ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτου κατέθεσε αρχικά το ερώτημα: «ποιος θα μπορούσε να είναι αντίθετος για την αξιοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση ενός πενταετούς προγράμματος για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων ή για την ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής;» για να αντιτείνει ωστόσο πως «το πρόβλημα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά σας του ζητήματος. Η εικόνα που επιχειρείτε να εμφανίσετε ότι όλα πάνε ρολόι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας την ίδια στιγμή που αυτό καταρρέει».

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του ο κ. Χαρίτου, επικαλέστηκε το οικείο παράδειγμα του νοσοκομείου Κομοτηνής υπογραμμίζοντας πως «οι πολύ μικρές ενέσεις ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό, όπως στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, δεν μπορούν να καλύψουν τα πολύ μεγάλα κενά με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Όταν σημαντικές κλινικές όπως η ουρολογική παραμένει για πολλούς μήνες κλειστή με τους πολίτες να υποχρεώνονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις. Ενώ και άλλες κλινικές λειτουργούν με δυσκολία. Όταν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται με μικρής διάρκειας συμβάσεις για να κρατάτε τους εργαζόμενους  ομήρους προεκλογικά. Όταν επαναφέρετε τα εργολαβικά συμφέροντα και  στο νοσοκομείο της Κομοτηνής στη καθαριότητα, στη σίτιση, στην φύλαξη με τους εργαζόμενους που δούλευαν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου να βρίσκονται σε απελπισία. Δυστυχώς τους γυρίζετε πίσω στο καθεστώς των εκβιαστικών πρακτικών, της αβεβαιότητας για να μην πω της εργασιακής ζούγκλας».

Στη συνέχεια ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στον τομέα της ψυχικής υγείας το έργο που έχει να επιδείξει είναι σχεδόν ανύπαρκτο παρά τις μεγάλες ανάγκες και επεσήμανε πως «το νομοσχέδιο που συζητούμε έχει χαρακτηριστική οσμή προεκλογικής παροχολογίας και επιχειρεί επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων».

Το έλλειμμα στη δημόσια οδοντιατρική φροντίδα είναι μεγάλο 

Αναφερόμενος δε στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το dentist pass σε παιδιά 6 έως 12 ετών σημείωσε πως «το έλλειμμα στη δημόσια οδοντιατρική φροντίδα είναι μεγάλο όταν κύριοι άλλοτε Κέντρα υγείας πλαισιωμένα με οδοντίατρους έκαναν  σημαντική δουλειά στις σχολικές μονάδες» αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έστω και αυτή η παρέμβαση με τα voucher για παιδιά 6-12 ετών για προληπτικές οδοντιατρικές  εξετάσεις, είναι αναμφίβολα ένα πρώτο βήμα. Όμως κύριοι είναι πολύ λίγα, πολύ αργά και με ημερομηνία λήξης». 

Το ΙΦΕΤ μεταλλάσσεται σε ιδιωτική φαρμακαποθήκη

Τέλος για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, ο βουλευτές σχολίασε πως θεσμοθετείται η πλήρης ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα του, ως κρατική φαρμακαποθήκη και τον  μεταλλάσσετε σε μια ιδιωτική φαρμακαποθήκη, θυμίζοντας το αντίστοιχο παράδειγμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής

«Σε μια περίοδο μάλιστα κρίσιμη για το φάρμακο και τις ανάγκες των ανθρώπων, μετατρέπετε το ΙΦΕΤ σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής για να καταλήξει επισημαίνοντας πως «βασικές ρυθμίσεις του  Νομοσχεδίου είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση ως συνέχεια προηγούμενων ρυθμίσεων σας υπονόμευσης και απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να μας βρίσκουν αντίθετους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.