Ολοκληρωθηκε η μαραθωνια συναντηση των πολιτικων αρχηγων

Oλοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 17.00, στον απόηχο του ηχηρού ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και της παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί, έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται να παρουσιαστεί το κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, έκτος του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως βάση συζήτησης την τελευταία πρόταση Γιούνκερ, επιδιώκοντας παράλληλα να εξασφαλίσει την υπογραφή των πολιτικών αρχηγών σε κοινή επιστολή, στην οποία θα ξεκαθαρίζεται πως η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να καθοριστεί ένας ελάχιστος κοινός παρανομαστής όσον αφορά στη διαπραγμάτευση και τις θέσεις της Αθήνας, προκειμένου να βγει προς τα έξω ότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος, εκτός του ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, είναι σε κοινή γραμμή και επιθυμεί απεμπλοκή από το αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων.

Ο Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), ο Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΝΔ) και η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ) εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσαν στις κάμερες.

Πάνος Καμμένος: Η συμφωνία είναι μονόδρομος 

«Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας». 
Ο κ. Καμμένος είπε ότι πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και έκανε γνωστό ότι στο κοινό ανακοινωθέν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, ενώ δήλωσε ότι γίνεται αναφορά και στο χρέος. Ακόμη, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει την πλήρη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων. 

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καμία εξουσιοδότηση για νέα επώδυνα μέτρα

«Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα.

«Το ΚΚΕ διαφώνησε με το κοινό ανακοινωθέν», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας. «Η διαφωνία μας έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνεται η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα επώδυνα μέτρα για τον λαό μας», τόνισε.

«Αυτή η πολιτική οδηγεί είτε σε επώδυνη συμφωνία είτε σε εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας με κοινό νόμισμα ή οτιδήποτε άλλο» εκτίμησε καταλήγοντας πως «η θέση του ΚΚΕ είναι ότι θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού». 

Θεοδωράκης: Έρχονται πρόσωπα με λογική συνεννόησης και όχι ρήξης

«Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του πρωθυπουργού», ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι», πρόσθεσε. 

«Θα σας ανακοινώσει η κυβέρνηση το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση θα είναι άνθρωποι που θα έχουν λογική συνεννόησης και όχι ρήξης», διευκρίνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η ερμηνεία η δική μας είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά λύση μέσα στην ΕΕ», κατέληξε ο πρόεδρος του Ποταμιού. 

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση μας υποσχέθηκε συμφωνία

«Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα», ανέφερε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

«Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Ο χρόνος που χάθηκε είναι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, και την ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Είμαστε στο και πέντε, οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα, να έχουμε την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε», κατέληξε. 

Γεννηματά: Δεν υπάρχει χρόνος

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση, δυστυχώς γίνεται στο και πέντε, με κλειστές τράπεζες», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Αν είχε γίνει νωρίτερα, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα τα είχαμε αποφύγει, εξήγησε. Είναι απαραίτητη η εξεύρεση λύσης, η επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας, που θα διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο ευρώ», πρόσθεσε η Φ. Γεννηματά. 

«Δεν υπάρχει χρόνος. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.