Ολοκληρωσε την «ιδιωτικη» επισκεψη στην Κομοτηνη ο Μ. Τσαβουσογλου

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Συνεχής διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

Στην πεπατημένη προηγούμενων επισκέψεων, χωρίς να απομακρυνθεί ιδιαίτερα από την Κομοτηνή, και με τις συνήθεις αναφορές σε «Τουρκική μειονότητα» από την πρώτη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα, κινήθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, και με την άφιξή του έδειξε την γραμμή που θα ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως θα συναντηθεί με μέλη της «τουρκικής μειονότητας».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, και στη συνέχεια, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ”

Εκεί μίλησε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, και την μητρική τους γλώσσα, αλλά και πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επίληση των «προβλημάτων των συμπατριωτών μας».

Κατόπιν γευμάτισε στα Θάμνα του Δήμου Ιάσμου με τα μέλη της «συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας» ενώ τέλος επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Συνεχή διαστρέβλωση της πραγματικότητας βλέπει το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε και όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κατέστησε απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του κράτους δικαίους για την ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις:

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.