Ολη η ΚΥΑ με τα νεα μετρα

Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις και χρήση μάσκας

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιγράφει αναλυτικά τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί και αφορούν κυρίως τη χρήση μάσκας.

Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 2 Ιανουαρίου και στο μεσοδιάστημα αναμένεται νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, όπου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου:

Πλέον, η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των γυμναστηρίων και τους κλειστούς χώρους εστίασης -μέχρι να κάτσει κάποιος στο τραπέζι του. Ειδικότερα, στην περίπτωση της εστίασης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας μέχρι να κάτσει κάποιος στο τραπέζι του, ενώ διατηρείται το πρόστιμο για μη χρήση της. Την ίδια ώρα, υποχρεωτική γίνεται η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, γίνεται ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.

Τέλος, ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους δήμων.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Δείτε όλη την ΚΥΑ

Νέα δέσμη μέτρων από το νέο έτος

Χθες, ο υπουργός Υγείας δεν έκανε αναλυτικές ανακοινώσεις για τα όσα θα ισχύουν από τη νέα χρονιά, ωστόσο, έδωσε μερικές κατευθυντήριες γραμμές. Όπως διευκρίνισε, τα μέτρα «δεν θα παραπέμπουν, είτε ειδικά είτε γενικά, σε lockdown» και θα αφορούν: 

  • Διασκέδαση, όπου θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια για το ωράριο
  • Εκδηλώσεις και ειδικά αθλητικές
  • Τηλεργασία
  • Μέτρα που θα τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο για μη αναγκαίες δραστηριότητες

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.