Οι τρεις βουλευτες Ροδοπης για το πορισμα της Διακομματικης στη Θρακη

Οι τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής

Το πρωί της Τετάρτης διεξήχθη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Κατά τη διάρκειά της συζήτησης το λόγο πήραν αρκετοί ομιλητές που είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους τόσο για τη Θράκη και την ενίσχυσή της, όσο και επί του πορίσματος. Ανάμεσα στους ομιλητές και οι τρεις βουλευτές Ροδόπης, οι τοποθετήσεις των οποίων αμέσως ακολουθούν.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης»

Με τον χαρακτηρισμό της Θράκης ως «Πηγή λαών και Χρόνων» του Κωστή Παλαμά, επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτηση του για το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ευχαριστώντας τόσο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία της σύστασης όσο και την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενος στις εργασίες της επιτροπής επεσήμανε πως «μέσα από ένα γόνιμο κοινοβουλευτικό διάλογο με τις αντιπαραθέσεις του αλλά και τις συνθέσεις του, πιστεύω ότι προέκυψε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης και στρατηγικής που μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της ακριτικής μας Περιφέρειας σε Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας και Μοντέλο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης που μπορεί να την καταστήσει ελκυστικό διεθνή επενδυτικό προορισμό».

Ακολούθως ο κ. Στυλιανίδης ανέπτυξε τους 5 άξονες που προσδιορίζουν την κατεύθυνση της αναπτυξιακής στρατηγικής του πορίσματος για να υπογραμμίσει πως «η Θράκη είναι ένα σύγχρονο διεθνές σχολείο Δημοκρατίας και Ανοιχτής Κοινωνίας που παρά την κατά καιρούς υπονόμευση που δέχθηκε από ακραίες πολιτικές κέντρων εντός ή εκτός της χώρας, άντεξε γιατί το σύνολο των κατοίκων της, Χριστιανών και Μουσουλμάνων υπερασπίζονται με πάθος το διαπολιτισμικό μοντέλο που από μόνοι τους οικοδόμησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Συμπερασματικά ο βουλευτής τόνισε «ότι το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης» για να εξηγήσει πως «όλες οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση μας εκεί αποσκοπούν, διότι αυτή η πολιτική μόνο ταυτίζεται με την θωράκιση της Πατρίδας και την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνοντας πως παρά την τραγικότητά του «κρύβει ίσως μέσα του και κάποιες σπάνιες ευκαιρίες». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως η Θράκη είναι έτοιμη, αν η Πολιτεία βοηθήσει οργανωμένα, να φιλοξενήσει προσωρινά ή και μόνιμα στα χωριά και στις πόλεις της Ομογενείς από την Ταυρίδα που το επιθυμούν αλλά και Ουκρανούς πρόσφυγες. Έχουμε την εμπειρία από την Παλιννόστηση της δεκαετίας του 1990, έχουμε τις υποδομές (άδεια σπίτια στα χωριά μας και κλειστά σχολεία που θα φωτιστούν ξανά) και πιστεύω ότι μπορούμε να προσφέρουμε και τις θέσεις εργασίας κυρίως στον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα, που οι συμπατριώτες μας έχουν τεχνογνωσία».

«Αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή πολιτική Βούληση και σχέδιο. Και στα δύο πιστεύω ότι συμβάλει η οργανωμένη και συστηματική δουλειά που σήμερα καταθέτουμε ενώπιον της Εθνικού μας Κοινοβουλίου» υπογράμμισε κλείνοντας ο βουλευτής.

Δημήτρης Χαρίτου: «Η Θράκη έχει ανάγκη από περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια»

Στη συζήτηση για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Εξ αρχής ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν στάθηκε στο ύψος των σημερινών αναγκών της Θράκης διερωτώμενος «αν πράγματι το ενδιαφέρον σας ήταν να υπάρξει κοινό πόρισμα ή αν θέλατε να εντάξετε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς σας». 

Αναφερόμενος στο πόρισμα που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διακομματική Επιτροπή ο κ. Χαρίτου έκανε λόγο για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που κατά τη γνώμη μας, απαντά στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, για να ξαναζωντανέψει η ελπίδα, για να ανοίξει μία νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας, στη νέα γενιά, σε αυτούς που μοχθούν και παράγουν στη Θράκη. Ένα σχέδιο που θα δώσει ώθηση στις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Θράκης. Ένα σχέδιο που βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, στην έρευνα, στην καινοτομία, στην ενδυνάμωση του ΔΠΘ. Ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Θράκη, την διασυνοριακότητα, με την ανάγκη αναβάθμισης των πυλών εισόδου-εξόδου, ιδιαίτερα της Νυμφαίας. Αλλά βέβαια και του ισχυρού πλεονεκτήματος της πολυπολιτισμικότητας που αποτελεί πλούτο για την περιοχή». 

Αντίθετα χαρακτήρισε ως απλή καταγραφή το πόρισμα της ΝΑ επισημαίνοντας πως «την ίδια στιγμή που υπόσχεστε έργα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τους οικονομικούς πόρους που δικαιούται η Θράκη και της αναλογούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα» ενώ απευθυνόμενος ειδικά στην πρόεδρο της Διακομματικής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε πως  «τα πρώτα δείγματα γραφής βάσει του πορίσματος δεν είναι ενθαρρυντικά, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς της» για να αναφερθεί στις προβλέψεις του πρόσφατου επενδυτικού νόμου για τη Θράκη που διαφοροποιούν τα κίνητρα για τους τρεις νομούς της Θράκης.

Ο βουλευτής κατέληξε στην ομιλία του τονίζοντας πως «μέσω της Επιτροπής καλλιεργήσατε αρχικά υψηλές προσδοκίες σε μία περιοχή που ακούει πολλά και βλέπει λίγα, μάλλον διαψεύσατε και τους πιο αισιόδοξους. Στη Θράκη έχει κατακτηθεί ένα επίπεδο αρμονικής συμβίωσης, αλληλοσεβασμού και προόδου για όλους σε πείσμα όλων όσων σκοπίμως και κατ’ επάγγελμα Θρακολογούν, αλλά και σε πείσμα τρίτων που παρεμβαίνουν στην περιοχή για τα δικά τους συμφέροντα. Η Θράκη έχει ανάγκη από περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια, αρκεί να συνειδητοποιήσετε πως οτιδήποτε προστίθεται στη Θράκη αποκτά μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για όλη την χώρα».

Ιλχάν Αχμέτ: «Η πίστη στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών»

Με ιδιαίτερες αναφορές σε αναπτυξιακά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν την Θράκη, ο μίλησε για το πόρισμα ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Ο κ. Αχμέτ αρχικά ευχαρίστησε τόσο την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη όσο και τους συναδέλφους του από το Κίνημα Αλλαγής, Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, που ως τακτικά μέλη της επιτροπής τού έδωσαν την δυνατότητα να μετάσχει στις συνεδριάσεις και να αναπτύξει τις απόψεις του με τη ιδιότητα του βουλευτή που εκλέγεται στην Θράκη για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. 

Στην συνέχεια μιλώντας για την Θράκη απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο προς τους συναδέλφους του βουλευτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτήν την περιοχή χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές, θρησκευτικές αναφορές και ξεχωριστές πολιτισμικές ταυτότητες καλούμαστε να υπερβούμε τις διαφορές μας και να ζήσουμε ειρηνικά αποτελώντας ένα πρότυπο συμβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο βουλευτής Ροδόπης απαρίθμησε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμπέδωση των πολιτικών ισονομίας και ισοπολιτείας στην Θράκη. Ειδική αναφορά έκανε στην πτώση της μπάρας του ορεινού όγκου από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη το 1996, στην ποσόστωση για την είσοδο των παιδιών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια από τον Γιώργο Παπανδρέου ως υπουργό Παιδείας το 1995 καθώς και στην κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας από τον Αλέκο Παπαδόπουλο στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη το 1999.           

«Η πίστη, όμως, στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών, όσο κι αν αυτές οι προθέσεις είναι καλοπροαίρετες», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ιλχάν Αχμέτ ενώ στην συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα η πρότασή για την ειδική στρεμματική ενίσχυση για τους μικρούς κλήρους αγροτών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Θράκης.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για μέτρα που κατά την γνώμη του βλάπτουν την μειονότητα όπως τα προεδρικά διατάγματα για τις μουφτείες αλλά και η απόσυρση της ποσόστωσης μουσουλμάνων μαθητών για την είσοδό τους στο πυροσβεστικό σώμα από την σημερινή κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της Ν.Δ. επεσήμανε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σιδηροδρομική Εγνατία όταν η Θράκη δεν διαθέτει καθόλου τρένο τα τελευταία τρία χρόνια!

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κίνημα Αλλαγής με καλή πίστη θα παρακολουθήσει την υλοποίηση όλων των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την διακομματική, προκειμένου να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη στη Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.