Οι θεσεις του ΠΑΣΟΚ για το δημοψηφισμα και οι προτασεις για την «επομενη μερα»

«Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ μας είναι πάντα καθαρά και ταυτίζονται με την επιθυμία, την θέληση και την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού»

«Ναι στην Ευρώπη, Ναι στο Ευρώ, Όχι στη χρεοκοπία, Όχι στην Εθνική Περιπέτεια». Σε αυτές τις τέσσερις εκφράσεις συνοψίζεται η θέση του ΠΑΣΟΚ σε ό, τι αφορά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και την έως τώρα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
 
Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζεται η αντίθετη στο «διχαστικό» όπως το χαρακτηρίζουν δημοψήφισμα, που θέτει «πλαστά διλήμματα που εισηγήθηκε και ψήφισε στην Βουλή η Κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ με την θετική ψήφο και στήριξη της Χρυσής Αυγής».
 
Στη σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «επέλεξε με τυχοδιωκτικό και λαϊκίστικο τρόπο, να προχωρήσει στα δημοψήφισμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τον λαό και τη χώρα» υπογραμμίζοντας πως η «δική μας θέση, η δέσμευσή μας συμπυκνώνεται απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα σ’ ένα μεγάλο ΝΑΙ και ταυτόχρονα σ΄ ένα μεγάλο ΟΧΙ». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σ΄ αυτή την κρίσιμη ώρα με τα μεγάλα διλήμματα το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται για μια ακόμη φορά με ευθύνη, θάρρος και συνέπεια.
 
Έχουμε διατυπώσει την αντίθεσή μας στο διχαστικό δημοψήφισμα με τα πλαστά διλήμματα, που εισηγήθηκε και ψήφισε στην Βουλή η Κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ με την θετική ψήφο και στήριξη της Χρυσής Αυγής.
 
Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέλεξε με τυχοδιωκτικό και λαϊκίστικο τρόπο, να προχωρήσει στα δημοψήφισμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τον λαό και τη χώρα.
 
Μάλιστα με διαδικασίες που δεν εγγυώνται στοιχειωδώς τον δημοκρατικό διάλογο και την ενημέρωση της κοινής γνώμης τόσο για το «περιεχόμενο», όσο και για τις συνέπειές του.
 
Γιατί δεν είναι «δημοκρατική διαδικασία» ο ελάχιστος χρόνος που λειτουργεί απαγορευτικά για τον ουσιαστικό διάλογο, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, και το κλίμα σύγχυσης στους πολίτες που δεν γνωρίζουν σε βάθος τις διαφορές των προτάσεων της Κυβέρνησης με τους δανειστές.
 
Σε όλη την Ευρώπη τα δημοψηφίσματα που έγιναν διεξήχθησαν μετά από 10 τουλάχιστον εβδομάδες οργανωμένου δημοκρατικού διαλόγου και ενημέρωσης των πολιτών.
 
Η δική μας θέση, η δέσμευσή μας συμπυκνώνεται απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα σ’ ένα μεγάλο ΝΑΙ και ταυτόχρονα σ’ ένα μεγάλο ΟΧΙ.
 
ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή προοπτική –
ΟΧΙ στα διχαστικά μέτωπα
 
Το περιεχόμενο των θέσεών μας του ΝΑΙ που προτείνουμε για το δημοψήφισμα θα αναλυθεί στην συνέχεια.
 
Εμείς θα τις παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό μέσα από τον αυτόνομο λόγο μας, αλλά και επιδιώκοντας την συνεννόηση και κοινή δράση με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας, με τους πολίτες που κατανοούν την ανάγκη της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
 
Δεν συμφωνούμε όμως με τις λογικές των «μετώπων», γιατί δημιουργούν ακραίες πολώσεις και διχασμούς.
Το ΝΑΙ μας δεν έχει καμία σχέση με τις προτάσεις των δανειστών όπως θέλει να εμφανίσει η Κυβέρνηση. Εξάλλου αποκαλύπτεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν με ευθύνη της Κυβέρνησης.
 
ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:
 
ΝΑΙ στην ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.
 
ΝΑΙ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση ακόμη και τις κυβερνητικές προτάσεις (παρά το δυσβάστακτο περιεχόμενό τους) και αφού υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος με παράταση του προγράμματος.
 
ΝΑΙ στην προοπτική μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
 
ΝΑΙ στην εθνική συνεννόηση, μέσα από την συγκρότηση μιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.
 
Λέμε όμως επίσης: ΟΧΙ στη Χρεοκοπία, ΟΧΙ στην Εθνική περιπέτεια
 
ΟΧΙ στα πλαστά διλλήματα που εξωθούν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, και θα την φέρουν εκτεθειμένη στην επικίνδυνη ρευστότητα της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.
 
ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις που εξωθούν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, δηλαδή στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, με καταστροφή της οικονομίας, με φτωχοποίηση των Ελλήνων, με εφιαλτική διόγκωση της ανεργίας.
 
Γιατί τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, γιατί τότε οι φόροι θα πνίξουν το λαό (και ειδικά τον μισθωτό, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία), τότε θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών.
 
Γιατί τότε οι θυσίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υποτίθεται ότι θέλουν να αποφύγουν.
 
ΟΧΙ σε ενέργειες που διχάζουν τους Έλληνες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ώρα.
 
Ας σημειωθεί ότι σε περίπτωση της χρεοκοπίας οι δανειστές μας θα μπορούν να
μας ζητήσουν πίσω τα 140 δις ευρώ που έχουμε δανεισθεί από τον ESM, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πόρους του ΕΣΠΑ και τις αγροτικές επιδοτήσεις.
 
Το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό – Το Δημοψήφισμα αποτελεί μετάθεση ευθυνών στο λαό
 
Ζητήσαμε πολλές φορές ως τώρα από τον κ. Τσίπρα προσωπικά να θέσει τα εθνικά συμφέροντα, το συμφέρον του λαού, πάνω από τις κομματικές επιδιώξεις, τις ιδεοληψίες, και τις σκοπιμότητες του κόμματός του.
 
Του ζητήσαμε να προχωρήσει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, με την συμμετοχή όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, για να πετύχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
 
Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός με τις επιλογές του φοβούμαστε ότι διευκολύνει εκείνους που δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, που χρόνια τώρα προπαγανδίζουν το Grexit.
 
Γιατί τι θ’ αλλάξει και αν ακόμη “κερδίσει” το δημοψήφισμα;
Δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να σέβονται τις επιλογές του ελληνικού λαού, αλλά και εμείς πρέπει να σεβόμαστε τις επιλογές και τα Κοινοβούλια και των άλλων λαών της Ευρώπης;
Ποιοι μηχανισμοί ή ποιοι κανόνες διασφαλίζουν πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση αν επικρατήσει το όχι;
 
Μήπως θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι, η μείωση των συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας προτείνει με τα μέτρα των 8 δις;
 
Το αντίθετο. Θα επιβαρυνθούν οι πολίτες ακόμη περισσότερο λόγω των οικονομικών συνεπειών της περιπέτειας που περνά η χώρα.
 
Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του και να διχάσει τους Έλληνες, να μας οδηγήσει σε εθνική περιπέτεια.
Μεταθέτει τις δικές του ευθύνες στην πλάτη του Ελληνικού λαού.
 
Διχάζει τους Έλληνες για να μη διχάσει το ΣΥΡΙΖΑ
 
Να μείνουν ανοιχτές οι πόρτες του Διαλόγου – Το ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει και προς του εταίρους
 
Όμως έχουμε με σαφήνεια και ευθέως επικρίνει και κατακρίνει τους δανειστές και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές ορισμένων συντηρητικών κύκλων.
 
Έχουμε πει ΟΧΙ στις αλόγιστα ακραίες απαιτήσεις τους (όπως το 23% ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό, ή την υπερφορολόγηση των αγροτών το ΕΚΑΣ κ.ά), γιατί εντείνουν τα προβλήματα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και αποδυναμώνουν την προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησής της.
 
Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα δια της Προέδρου του Φώφης Γεννηματά, ζήτησε με δημόσια παρέμβαση προς τους Πρωθυπουργούς της Ευρωζώνης και τον κ. Τσίπρα, την σύγκλιση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επανέναρξη του διαλόγου, με την αναγκαία παράταση του προγράμματος και την διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών.
 
Εξέλιξη που βέβαια θα ακύρωνε τις ακραίες προτάσεις από την πλευρά των δανειστών, όσο και το πολωτικό διχαστικό δημοψήφισμα της Κυβέρνησης.
 
Επίσης η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε με επιστολή της προς τις ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που μετέχουν σε κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες ώστε να εκφρασθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όμως και να αποτρέψουν τοποθετήσεις που δημιουργώντας παρερμηνείες θα επηρεάσουν αρνητικά την προοπτική αυτή.
 
Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ μας είναι πάντα καθαρά και ταυτίζονται με την επιθυμία, την θέληση και την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.