Οι προτασεις του Αλ. Τσιπρα για τη συνταγματικη αναθεωρηση

Σε πέντε άξονες οι προτεινόμενες αλλαγές

Την «ατζέντα» της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε τη Δευτέρα σε εκδήλωση στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στα χρόνια της μεταπολίτευσης και τα «κεκτημένα» της για να επισημάνει πως «42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο τόπο μας, ο κύκλος αυτός της μεταπολίτευσης κλείνει, έχοντας χαρίσει μια ανεκτίμητη και μακρά περίοδο κοινωνικής ειρήνης και δημιουργίας, αλλά έχοντας αφήσει και ένα κράτος με μεγάλες παθογένειες, που η κρίση και η συνακόλουθη επιτροπεία των μνημονίων, όχι μόνο δεν άμβλυναν αλλά τις μεγέθυναν απελπιστικά». «Θέλω σήμερα, από εδώ, από τη Βουλή των Ελλήνων, το ναό της Δημοκρατίας», συνέχισε «να σας καλέσω όλες και όλους, όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου και, πρώτα απ’ όλα, να καλέσω τους ίδιους τους πολίτες, τον ίδιο το λαό, σε έναν ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, την νέα μεταπολίτευση. Για το Σύνταγμα που θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του 2021». 

Συζητήσεις σε κάθε δήμο της χώρας και την «ατζέντα» της αναθεώρησης 

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως θα επιχειρηθεί η ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία αναθεώρησης. «Θέλουμε μια διαδικασία που θα εμπλέκει, θα οργανώνει, θα κινητοποιεί τους πολίτες» επεσήμαινε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει πως «στο πλαίσιο, αυτό, το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα».
 
Στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση προσβλέπει στη βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή συζήτηση θα συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
 
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους. «Μετά το τέλος της μεγάλης αυτής διαβούλευσης, την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από εκεί και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής» τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Όσο αφορά τις καθαυτές προτάσεις που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, αυτές κινούνται σε πέντε άξονες. 

Αρχιτεκτονική Πολιτεύματος 

Οι ρυθμίσεις του πρώτου άξονα αναφέρονται στην αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός πρότεινε:
• Την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής.
• Την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, την υποχρέωση δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο πρωθυπουργό με στόχο την κυβερνητική σταθερότητα.
• Τη δυνατότητα άμεσης εκλογής του ΠτΔ από το εκλογικό σώμα, σε περίπτωση δύο άκαρπων ψηφοφοριών από τη Βουλή, κατά τις οποίες δεν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων. Η ψηφοφορία από τον λαό θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.
• Τη «λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου», φέρνοντας ως παράδειγμα το δικαίωμα να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές για να κρίνει επί της συνταγματικότητάς του.
• Τη θεσμοθέτηση των θητειών για τους βουλευτές, έτσι ώστε κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.
• Την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από τον λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής. 

Ενίσχυση άμεσης δημοκρατίας 

Ο δεύτερος άξονας προτάσεων αφορά την ενίσχυση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων πρότεινε:
• Την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους.
• Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.
• Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του ενός εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.
• Τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του ενός εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Κράτος δικαίου 

Ο τρίτος άξονας της κυβερνητικής πρότασης αφορά την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε:
• Τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή της κυβέρνησης, ή 120 βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης προθεσμίας.
• Την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών, ώστε όπως είπε ο κ. Τσίπρας «να αντιμετωπίζονται ποινικά όπως κάθε πολίτης, με πιθανή εξαίρεση για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως μελών της εθνικής αντιπροσωπείας».
• Τη ριζική τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών.
• Τη δυνατότητα οι Ανεξάρτητες Αρχές να συγκροτούνται με νόμιμο τρόπο, ακόμα και με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία. 

Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας 

Στο συγκεκριμένο τομέα ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν «οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ της Πολιτείας, της Εκκλησίας και των πολιτών». Ο κ. Τσίπρας πρότεινε:
• Την ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας Θρησκείας.
• Την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου, στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών, όπου απαιτείται.

Κοινωνικά δικαιώματα 

Στο συγκεκριμένο πεδίο, οι κυβερνητικές προτάσεις αφορούν:
• Τη ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.
• Τη σαφή και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού.
• Τη συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.