Οι προτασεις Γεννηματα για την πανδημια

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επικαλέστηκε το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 3.465 κρουσμάτων και πίεσε την κυβέρνηση στο ζήτημα της ανάγκης χρησιμοποίησης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων

Ολομέτωπη επίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με την πανδημία εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με πολλούς υγειονομικούς του νομού Αττικής. Το βασικό επιχείρημα πάνω στο οποίο οικοδόμησε την επιχειρηματολογία της η Φώφη Γεννηματά είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο πορεύεται χωρίς σχέδιο, αλλά αρνείται να συζητήσει και προτάσεις της αντιπολίτευσης για ένα σχέδιο διαχείρισης της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι μόνο η επιβολή του μεγαλυτέρου σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Επέλεξαν την πολιτική του lockdown-ακορντεόν και αυτοσχεδίασαν με λάθος και αναποτελεσματικά μέτρα. Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή έγκαιρα, επέμειναν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα. Που μάλιστα όσο αποτύγχαναν τόσο πιο αυστηρά τα έκαναν», υπογράμμισε στην αρχική της εισήγηση η Φώφη Γεννηματά, καθώς είναι κεντρική απόφαση του ΚΙΝΑΛ να αμφισβητήσει με όρους στρατηγικούς τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επικαλέστηκε το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 3.465 κρούσματα και πίεσε την κυβέρνηση στο ζήτημα της ανάγκης χρησιμοποίησης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Αργότερα η κυβέρνηση έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα 48 ωρών για συνεργασία των ιδιωτών, αλλιώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη. Αυτό το σκηνικό το ΚΙΝΑΛ το χαρακτηρίζει ως απόδειξη διαχειριστικής ανεπάρκειας των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Η κρισιμότητα των στιγμών, πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά, «απαιτεί ενιαίο σχεδιασμό με συντονιστικό κέντρο και δράση σε 3 επίπεδα για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος:

  • Ένταξη όλων των δομών: Ιδιωτικά νοσοκομεία (ιδίως τα μεγάλα), στρατιωτικά νοσοκομεία, 1-βάθμια φροντίδα υγείας.
  • Ένταξη όλων των ανθρώπων: Επιστημονικό προσωπικό, του δημοσίου και ιδιώτες, ειδικότητες συναφείς με πανδημία
  • Διασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού: Φιάλες οξυγόνου, highflow συσκευές, τεστ κτλ.»

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πέντε προτάσεις άμεσης εφαρμογής:

  1. Επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείων και ειδικά των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο. Με υποχρεωτική ένταξη του Προσωπικού τους.
  2. Ένταξη και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο σχεδιασμό.
  3. Υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κλπ) στα Δημόσια Νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται. Με την συμβολή του Ι.Σ.Α και του Π.Ι.Σ. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανάθεση καθηκόντων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ουρολόγοι ή οφθαλμίατροι).
  4. Πολλαπλασιασμός των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapid test για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα Νοσοκομεία και τους συνοδούς τους, ώστε να μη μολύνονται εκεί.
  5. Άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της Π.Φ.Υ. με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών-και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ- για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid. Ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία και δημιουργία ειδικού Συντονιστικού Κέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των Νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Π.Φ.Υ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.