Οι νεοι της ΑΜ-Θ συνδιαμορφωνουν τις πολιτικες της Ε.Ε. για το μελλον

Η δεύτερη περιφερειακή διάσκεψη νέων θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο με την συμμετοχή και του Europe Direct ΑΜ-Θ

Η δεύτερη περιφερειακή διάσκεψη νέων για την συνδιαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή 9 Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανακήρυξης του 2022 σε Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Europe Direct ΑΜ-Θ να έχει επιλεχθεί και ως hub της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε η κ. Ηράκλεια Γκατζίνη, στέλεχος του Europe Direct ΑΜ-Θ μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» πρόκειται στην ουσία για μια σειρά διαλόγων και συζητήσεων με την συμμετοχή πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη προκειμένου να ανταλλάξουν τις απόψεις τους πάνω σε πολύ σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν όπως το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου, η κλιματική κρίση κ.α.α και κατ’ αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Η ίδια έκανε γνωστό πως η προσεχής διάσκεψη που θα λάβει χώρα από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των Europe Direct ΑΜ-Θ, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, των Europe Direct Λευκωσίας και Λεμεσού από την Κύπρο καθώς και του αντίστοιχου κέντρου της Μαδέρα της Πορτογαλίας.

Οι θεματικές της διάσκεψης

Η πρώτη θεματική έχει τίτλο «Δρώ τοπικά, επιδρώ εθνικά και ευρωπαϊκά» και εξετάζει το πώς μπορούν οι νέοι μέσα από την ενασχόλησή τους στις τοπικές κοινωνίες να επιδράσουν και να διαμορφώσουν την εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τη νεολαία, ενώ η δεύτερη αφορά στις γυναίκες  και έχει τίτλο «Από την πολιτική ανισότητα στη ισότιμη συμμετοχή».

Κληθείσα να σχολιάσει την ανταπόκριση των νέων στις προκλήσεις της εποχής η κ.Γκατζίνη υπογράμμισε την ανησυχία αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια, από την οικονομική κρίση έως και την σημερινή πανδημική κρίση, που όπως τόνισε «δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας και έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας». Ωστόσο βασικό μήνυμα της ιδίας αλλά και στόχος δράσεων όπως η διάσκεψη είναι η παρακίνηση όλων και ιδίως των νέων να προβληματιστούν, να οραματιστούν και να ακουστεί η φωνή τους. Η ίδια υπογράμμισε τη σημαντικότητα δράσεων όπως αυτή του προσεχούς Σαββάτου, κυρίως ως προς την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ νέων από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης αλλά κοινούς προβληματισμούς.

Ενημερωτικές δράσεις για το ΕΣΠΑ 2021-2027

Ως προς τις επόμενες δράσεις του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ίδια επεσήμανε πως θα ακολουθήσουν πολλά στην κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών και της ανάπτυξης διαλόγου με την τοπική κοινωνία, ανακοινώνοντας πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια σειρά δράσεων με στόχο την παρουσίαση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.