Οι καθυστερημενες εξαγγελιες δεν καλυπτουν τις αναγκες των επαγγελματιων

Απάντηση Α. Γεωργιάδη σε Ιλχάν Αχμέτ για την αναφορά του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

Παράθεση μέτρων από τον υπουργό Ανάπτυξης αμφίβολης αποτελεσματικότητας      

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει τον αγώνα του για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις

Απάντηση στην αναφορά του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ για τον κατάλογο αιτημάτων του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής απέστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Ανάπτυξης αναπτύσσει τις πολιτικές που εκπονήθηκαν από το δικό του υπουργείο για το λιανεμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας μία εικόνα που απέχει πολύ από τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους συγκεκριμένους πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.       

Εξ ου και σε δήλωση του ο βουλευτής Ροδόπης σημειώνει πως «η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης και η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας υποχρέωσαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα μέρος των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για την στήριξη των επιχειρήσεων». Αντιτείνει ωστόσο πως «δυστυχώς, οι καθυστερημένες αυτές εξαγγελίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες των επαγγελματιών που ολοένα και διευρύνονται. Ιδιαίτερα, αν δεν ληφθεί πρόνοια για την στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μείνει εκτός από τα προγράμματα ρευστότητας της κυβέρνησης μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Κριτική στα ισχύοντα μέτρα στήριξης

Αιτιολογώντας την άποψή του αυτή, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ εξηγεί για τα ισχύοντα μέτρα στήριξης ότι:

• Η κυβέρνηση μεταφέρει για το 2022 μόνο τις οφειλές και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας (όχι πάνω από 1,5 δις ευρώ), οφειλές που αποτελούν ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (που είναι συνολικά 145 δις ευρώ).

Ούτε κουβέντα, βέβαια, για το αναγκαίο κούρεμα των υποχρεώσεων, ούτε για ρύθμιση 120 δόσεων. Πώς θα ανταποκριθούν οι επαγγελματίες, εν μέσω κρίσης;

• Τα κριτήρια κατανομής των ενισχύσεων πρέπει να είναι δίκαια, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος οι πόροι να κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις που τα αποθεματοποιούν στις τράπεζες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που τα έχουν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν. Να επιβληθεί πλαφόν ενίσχυσης ανά επιχείρηση και κατηγορία επιχειρήσεων, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι μικρότερες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση μετατρέπει την ενίσχυση παγίων δαπανών σε πιστωτικό voucher συμψηφισμού υποχρεώσεων σε εφορία και ταμεία.

• Για να έχει αντίκρισμα η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα πρέπει οι τράπεζες να μη επαναλάβουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις που έθεταν για τα φυσικά πρόσωπα. Αν συνεχίσουν να μένουν ασύδοτες, θα αφεθούν στη τύχη τους όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση, η πλειοψηφία δηλαδή των μικρών επιχειρήσεων.

«Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μελετά καλύτερα και να υιοθετεί εγκαίρως τις προτάσεις μας»

Ο βουλευτής Ροδόπης επισημαίνει, επίσης, ότι «ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες εξαντλούνται σε προφητείες για το ποτέ θα ανοίξει η αγορά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία από την κυβέρνηση για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε μαζικά λουκέτα και ανεργία». Παράλληλα διαβεβαιώνει πως «το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει τον αγώνα του για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «καλά θα κάνει να μελετά καλύτερα και να υιοθετεί εγκαίρως τις προτάσεις μας. Γιατί όταν το κάνει με καθυστέρηση, η απόδοση είναι πολύ μικρότερη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.