Οι φοιτητες ρωτησαν για τις εκλογες, ο κοσμος της Ροδοπης απαντησε

Ενδιαφέροντα ευρήματα σε έρευνα φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ

Η αντίστροφη μέτρηση των εκλογών έχει ξεκινήσει, πλέον, για τα καλά. Η κρίσιμη εθνική κάλπη της 21ης Μαΐου είναι προ των πυλών, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει διαρκώς στα ύψη. Τα κόμματα και οι υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για να τεθούν ενώπιον της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την ερχόμενη Κυριακή, έχοντας ως στόχο να πείσουν άπαντες ότι αξίζουν μια θέση στην εθνική αντιπροσωπεία της επόμενης ημέρας.

Ευκαιρίας δοθείσης, 5 ερευνητικές ομάδες, στα πλαίσια του μαθήματος «Εκλογική Συμπεριφορά και Εκλογικά Συστήματα», υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ, κ. Γεώργιου Σιάκα, διεξήγαγαν σχετική ποσοτική έρευνα. Προς αποφυγή τυχόν παρερμηνεύσεων, διευκρινίζεται ότι τα δεδομένα, που πρόκειται να παρουσιαστούν και να αναλυθούν παρακάτω, συνιστούν τον κοινό κορμό ερωτήσεων όλων των ομάδων, καθώς κάθε ομάδα είχε το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τις ερωτήσεις της κατά ένα μικρό ποσοστό. Έγινε χρήση ερωτηματολογίων, τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων σε κεντρικά σημεία της πόλης, κατά το διάστημα 8-12 Μαΐου. Το συλλεχθέν δείγμα ήταν τυχαίο, ενώ η έρευνα δεν αποτελεί προϊόν επίσημης δημοσκοπικής έρευνας, αλλά παράθεση δεδομένων προς αποτύπωση μιας συγκεκριμένης τάσης.

Ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων ανήλθε σε 517 άτομα, εκ των οποίων το 56% ήταν γυναίκες και το 44% άνδρες. Αν και η δειγματοληψία απευθυνόταν σε πολίτες κάθε ηλικίας και επαγγελματικής κατάστασης, μεγαλύτερη υπήρξε η ανταπόκριση των ανθρώπων ηλικίας 17-24 και 25-40, οι οποίοι ανήκουν, ως επί το πλείστον, στην κατηγορία των μαθητών, φοιτητών και εργαζόμενων.

Πόσο ευχαριστημένος/-η είστε από κυβερνητικό έργο στην κλίμακα 0-10;

Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων χαρακτήρισε μέτριο το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης (20%), ενώ παρατηρούνται σημαντικές διαβαθμίσεις σε σχέση με τα ποσοστά των πολιτών που εμφανίζονται είτε πιο ευχαριστημένοι είτε πιο δυσαρεστημένοι με το παραχθέν έργο της περιόδου 2019-2023.

Στην κλίμακα 0-10, πόσο πιθανό είναι να συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία;

Κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί, πρωτίστως, μια γιορτή για κάθε δημοκρατικό πολίτευμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (55%) έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση της να αποτελέσει μέρος αυτής της γιορτής, εκφράζοντας την απόλυτη επιθυμία της να προσέλθει στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής. Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι το αμέσως επόμενο σε σειρά ποσοστό (9%) των πολιτών, εξέφρασε την άρνηση του να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, σε επίσης απόλυτο βαθμό, ενώ το υπόλοιπο 36% κατατάσσεται κυρίως στην πτέρυγα των αναποφάσιστων, ή μη απολύτως αποφασισμένων.

Τι είδους κυβέρνηση επιθυμείτε να προκύψει μετά την 21η Μαΐου;

Σύμφωνα με τα δεδομένα, φαίνεται ότι το 36% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να δει τη Νέα Δημοκρατία στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, είτε ως μονοκομματική κυβέρνηση, είτε ως κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Απεναντίας, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν δείχνει να συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά όσον αφορά το ενδεχόμενο να αποτελέσει εκείνο την κυβερνώσα αρχή της επόμενης ημέρας, είτε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση (8%), είτε ως συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (10%). Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει αν παρατηρήσει κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που συμμετείχαν στην ερευνητική αυτή εργασία (44%), δεν φάνηκε να ταυτίζεται με καμία εκ των προτεινόμενων επιλογών.

Τι σκοπεύετε να ψηφίσετε στις επερχόμενες εκλογές;

Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα, αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το αρκετά υψηλό ποσοστό (33%) των πολιτών που εξέφρασαν την πρόθεση τους να μην ψηφίσουν κανένα εκ των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, κάτι που πιθανότατα δηλώνει την επιθυμία τους να αναδείξουν νέες πολιτικές δυνάμεις ή και να εκφράσουν την απογοήτευση τους για τα έξι κόμματα της προσφάτως διαλυθείσας Βουλής. Κατά τα λοιπά, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται στην πρώτη θέση προτίμησης (29%) και μάλιστα με συντριπτική διαφορά σε σύγκριση με τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα. Έντονη ήταν η μάχη για την κατάκτηση της 2ης θέσης, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 14%, τοποθετώντας αυτομάτως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση με ποσοστό 12%.  Εξασφαλισμένη θέση στο κοινοβούλιο της περιόδου 2023-2027 φαίνεται ότι θα έχουν τα υπόλοιπα τρία μικρά κόμματα (ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση), τα οποία συγκεντρώνουν από κοινού 4%.

Συνοψίζοντας, παρά το γεγονός ότι μια διευρυμένη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τήρησε ουδέτερη στάση ως προς την αξιολόγηση του έργου που παρήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να εκφράσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της προς το ίδιο κόμμα και να μην τεθεί υπέρ της στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Α. Τσίπρα για την επίτευξη αλλαγής στη χώρα. Αυτό, όμως, για το οποίο οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, είναι η προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά τμήματα όλης της επικράτειας την 21η Μαΐου 2023. Το δείγμα των 517 ατόμων ας γίνει παράδειγμα και τάση για όλη την Ελλάδα!

Οι ομάδες που εργάστηκαν για την έρευνα

Για την συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων εργάστηκαν οι φοιτητές/-τριες:

Ομάδα 1: Βλαχόγιαννης Νικόλαος, Καρά Αλή Σεβγκή, Πουλογιαννοπούλου Γεωργία, Τσίνα Βασιλική, Χαριζάνης Θωμάς.

Ομάδα 2: Βενετσάνος Αντώνης, Γιανναράκης Εμμανουήλ, Κοτζακιουλάφη Ιωάννα, Ραφτοπούλου Αθηνά, Σκανδάλη Ευανθία, Τσιώτρα Θεοδώρα

Ομάδα 3: Γαβριηλίδης Νικόλαος, Γεράκη Κωνσταντίνα, Γιαλιά Ελευθερία – Μαρία, Μελάς Γεράσιμος, Πίσκα Αϊσέ, Πουρνάρας Ιωάννης

Ομάδα 4: Ασικίδης Σάββας, Καραπέτσας Ελευθέριος, Κουκουτίνη Βενετία, Κυβρακίδης Κωνσταντίνος, Κωστόπουλος Δημήτριος, Μιχαήλου Λυδία – Ηλιάνα

Ομάδα 5: Αβραάμ Χαράλαμπος, Ανδρεάκης Δημήτριος – Μιχαήλ, Γκέκας Αλέξανδρος, Καζανίδου Δήμητρα, Πιστόλα Αικατερίνη, Ρουσοδήμου Χριστίνα – Ιωάννα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.