Οι δρασεις και τα αποτελεσματα του εργου “Green Spots”
Με μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους και τις παρευρισκόμενες ολοκληρώθηκε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ανήμερα μάλιστα την Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, στο Thraki Palace Hotel στην Αλεξανδρούπολη, η Εκδήλωση Παρουσίασης των Σύγχρονων Εργαλείων που αναπτύχθηκαν για την προβολή και προώθηση του τουρισμού, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, στα πλαίσια του έργου «Καινοτόμο και Φιλικό προς το Περιβάλλον Δίκτυο για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας “Green Spots”».
Το έργο “Green Spots” υλοποιήθηκε μέσω του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (κατά 85%) και από εθνικούς πόρους (κατά 15%), μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Βασικός στόχος του έργου, είναι η προσαρμογή των τουριστικών επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τον επαναπροδιορισμό του κοινού τουριστικού προϊόντος, μέσω της κατάλληλης στρατηγικής marketing και της χρήσης των ΤΠΕ και ιδιαίτερα μέσω της εγκατάστασης των ‘Green Spots’, ήτοι των σύγχρονων διαδραστικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (Info-kiosks), που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία της διασυνοριακής περιοχής, προσφέροντας άμεση πληροφόρηση και επικοινωνία του τουρίστα με τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και παρουσίασαν τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η περιοχή της Θράκης μέσα από τον τουρισμό, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης και εμπνευστής του έργου κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου και ο Αναπληρωτής Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Άγγελος Καλλίας. Παρόντες επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, επιχειρηματίες ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι μουσείων και διοργανωτές εκδρομών και δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις δράσεις των προαναφερόμενων φορέων, όπως και να γνωρίσουν και να περιεργαστούν πρώτοι τα Info-kiosks και να δηλώσουν τη συμμετοχή και συνδρομή τους στο νέο εγχείρημα ανάπτυξης και προώθησης του τουρισμού της Θράκης.
Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου
«Το εγχείρημα αυτό τόσο από βάση τεχνολογική όσο και από βάση στενής συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας»
Ιδιαίτερα σημαντική η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Χατζηκωνσταντίνου, Προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, ο οποίος επεσήμανε πως ο τουρισμός «δείχνει να αποτελεί τον πιο σταθερό πυλώνα ανάπτυξης και ελπίδας σε μία χώρα που ταλανίζεται» επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον τουρισμό και έχει καταπλήξει ευχάριστα με τα αποτελέσματά της την παγκόσμια κοινότητα».
Όπως τόνισε μέσα από διάφορες εφαρμογές ο τουρισμός αρχίζει και βρίσκει τη θέση του μέσα στην ελληνική κοινωνία, αποτελώντας πόλο έλξης για νέα παιδιά και επαγγελματίες που μπορούν «να στελεχώσουν φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού, να πάνε τη χώρα μπροστά και να δείξουν νέους δρόμους ώστε να κάνουμε αυτό που κάνουμε ακόμα πιο καλά και αποτελεσματικά».
Ο ίδιος ωστόσο έθεσε το ερώτημά του κατά πόσο ως περιοχή συμμεριζόμαστε την άνθιση αυτή του ελληνικού τουρισμού που συνίσταται και στη «συμμετοχή» του στο 25% του ΑΕΠ, ποσοστό που, όπως επεσήμανε, δεν είναι αντίστοιχο στην περιοχή που το ποσοστό «συμμετοχής» φτάνει περίπου το 1/10, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες του κλάδου.
«Όταν από το 2,5 μπορείς να φτάσεις στο 25 καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό» ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ο ίδιος υπογραμμίζοντας την αναπτυξιακή υστέρηση που υπήρξε τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τον τουρισμό στη περιοχή αλλά και την ανάγκη «να ακολουθήσουμε σωστές περπατησιές, να δούμε τα λάθη και τις παραλήψεις μας και να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα, με αριθμούς, ποιο είναι το μέλλον του τουρισμού σε όλη την ΠΑΜ-Θ και ποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, ούτως ώστε να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους».
Στην προσπάθεια αυτή όπως έκανε σαφές ο κ. Χατζηκωνσταντίνου «οι ξενοδόχοι θα είναι και πάλι μπροστά» τονίζοντας όμως πως «μία επαγγελματική τάξη δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος της προβολής μιας ολόκληρης περιοχής».
Στη βάση αυτή εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τη διοίκηση της ΠΑΜ-Θ για τη στήριξη που απολαμβάνει το έργο αλλά και τη συνεχή όπως είπε συνεργασία στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και τόνισε τέλος πως «το εγχείρημα αυτό τόσο από βάση τεχνολογική όσο και από βάση στενής συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας. Ανοίγουμε καινούργιους δρόμους και είναι λογικό να κάνουμε λάθη και παραλείψεις τις οποίες θα είμαστε εδώ να διορθώσουμε μαζί».
Άγγελος Καλλίας
«Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να επιφέρουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Προέδρου των Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελου Καλλία, ο οποίος υπογράμμισε την επιτυχημένη πρώτη αυτή συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κάνοντας λόγο για μία φιλόδοξη προσπάθεια που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να πάει η ΠΑΜ-Θ μπροστά. Μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει σε δεύτερο χρόνο και η ένωση ξενοδόχων Δράμας στο εν λόγω έργο, τονίζοντας όμως πως «ο τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά ολόκληρες οι τοπικές κοινωνίες, οι εμπορικοί σύλλογοι, οι άνθρωποι, που θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να επιφέρουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».
Γιώργος Παυλίδης
«Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς»
Τη σημασία των νέων τεχνολογικών ως εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης.
Ο κ. Παυλίδης υπογράμμισε για ακόμα μία φορά τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει η ΠΑΜ-Θ στις οποίες όπως είπε «πρέπει να πιστέψουν όλοι».
«Χρόνο με τον χρόνο η περιφέρειά μας απελευθερώνεται από τα κλειστά προς βορρά σύνορα και πρέπει να απελευθερωθεί από κάθε δεσμούς και δεσμεύσεις, χωρίς να θίγεται βεβαίως η εθνική μας ασφάλεια, ούτως ώστε να υπάρχει ελεύθερη τουριστική ροή και να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ισχυρό μας πλεονέκτημα, δηλαδή ότι είμαστε μακράν η καλύτερη θάλασσα, για 50-60 εκατ. κατοίκους που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι και επισκέπτες μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής και υποστήριξης όλων των θεσμικών και όχι μόνο φορέων της προσπάθειας αυτής.
Ο κ. Παυλίδης ζήτησε την ανάγκη να τεθεί ένας καθαρός στόχος σε ό,τι αφορά το κομμάτι του τουρισμού, όπως έχει γίνει από την πλευρά της ΠΑΜ-Θ και τα επόμενα χρόνια το «μεγάλο μέρος του ΑΕΠ να προέρχεται από τον τουρισμό, να έχουμε ένα καθαρό οδικό χάρτη και να ξέρουμε ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα μας, ποια σημεία πρέπει να ενισχύσουμε κ.α. όλα αυτά σχεδιασμένα με σαφήνεια».
«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ότι θα αποτελούμε στο μέλλον, γιατί ήδη αρχίσαμε να αποτελούμε, όχι σημείο φιλοξενίας αλλά σημείο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων εκατ. τουριστών που θα κατευθυνθούν σε άλλα σημεία» επεσήμανε χαρακτηριστικά για να καταλήξει πως ήδη μέσα από τα έργα του νέου ΕΣΠΑ «επιχειρούμε σημαντικές διορθώσεις συγκρότησης ταυτότητας, που θα μετατρέψουν την περιοχή σε τουριστικό προορισμό αριστείας αλλά και θα δημιουργήσουν μία δομή διαχείρισης αυτού του προορισμού». «Σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς» υπογράμμισε τέλος καλώντας σύσσωμη την τοπική κοινωνία «να συναθροίζουμε δυνάμεις, να προσθέτουμε στην ταυτότητά μας και όχι να μπούμε στο λάθος του ανταγωνισμού».
Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου Green Spots από τον κ. Δημήτρη Γκαρτσώνη, συντονιστή του έργου, από τον Δήμο Κομοτηνής, ενώ εκπρόσωποι των εταιρειών Dotsoft AE και Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ κ.κ. Αναστάσιος Μάνος, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και Δημοσθένης Καραγεωργίου αντίστοιχα παρουσίασαν τα ψηφιακά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες του Green Spots, τη Βάση Δεδομένων, το Portal και τα Info-kiosks.
Ακολούθησε η Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, όπου η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, με εκπροσώπους τους τον κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, Πρόεδρο του ΣΞΘ, συμφώνησαν για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής και την τουριστική προώθηση και προβολή της μέσα από κοινές δράσεις.
Μιχάλης Αμοιρίδης
«Η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει ο τουρισμός βρίσκεται στο κέντρο της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας»
Όπως υπογράμμισε ο κ. Αμοιρίδης «η συνεργασία αυτή επιβεβαιώνει ότι ο τουρισμός βρίσκεται στο κέντρο της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας» γεγονός που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, καθώς, όπως τόνισε, « η Περιφέρειά μας δεν έχει ακόμα μεγάλες εταιρείες που να την προτιμούν συνεπώς αυτό το προσθετικό όφελος που άλλες περιοχές απολαμβάνουν εμείς πρέπει να το καλύψουμε με τη δική μας συνεργασία».
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των νέων εργαλείων για τον τουρισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ από τον κ.Χρήστο Πάρτσια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ και τις δυνατότητες προβολής των επιχειρηματιών μέσω των “Green Spots” από τον κ. Βασίλη Λεπίδα, Διαχειριστή του Έργου από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.