Οι δημοι της ΑΜ-Θ ενημερωνονται για τα ευρωπαικα προγραμματα

Παρουσιάστηκαν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αστική Ανάπτυξη» και «Αγροτική Ανάπτυξη» της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής υποστήριξης των Δήμων για την εκπόνηση των Επιχειρησιακών τους Προγραμμάτων 2014-2020, που υλοποιεί η ΠΕΔ ΑΜ-Θ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, διοργανώθηκε την Παρασκευή σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης ενημερωτική ημερίδα κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αστική Ανάπτυξη» και «Αγροτική Ανάπτυξη» της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, ενώ πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις για τη δεύτερη φάση σύνταξης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμω. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων της περιφέρειας ΑΜ-Θ.  

Γιάννης Γούπιος «Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι δήμοι είναι η ενημέρωση για το ΕΣΠΑ και τα επιχειρησιακά προγράμματα»

Οι δήμοι της περιφέρειας έχουν στο πρόγραμμά τους να εκπονήσουν έναν προγραμματισμό για όλη την πενταετία της δημοτικής αρχής. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γούπιο από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα μια πρώτη συνάντηση, σε συνεργασία ΠΕΔ και της Εταιρείας, και τώρα ήρθε η δεύτερη συνάντηση για την πορεία και την εξέλιξη αυτού του προγράμματος. «Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουν οι δήμοι είναι η ενημέρωση για το ΕΣΠΑ και τα επιχειρησιακά προγράμματα», παρατήρησε ο κ. Γούπιος, τονίζοντας ότι στην εν λόγω ημερίδα υπήρξε «μια συνολική ενημέρωση για το τι προγραμματίζεται από τα προγράμματα “Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α” και “Αγροτική Ανάπτυξη” για την επόμενη περίοδο. Στόχος είναι οι δήμοι να προετοιμαστούν κατάλληλα και τεχνικά, γνωρίζοντας τις χρηματοδοτικές πηγές για την περίοδο 2015-2020». Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πρώτο κομμάτι της εκδήλωσης αναπτύχθηκε το πώς εκπονείται ο επιχειρησιακός και ο οικονομικός προγραμματισμός του δήμου, ενώ το δεύτερο αφορούσε στο πώς προγραμματίζονται τα δύο προαναφερθέντα προγράμματα.  

Ευάγγελος Λαμπάκης «Θα τεχνοκράτες θα εξειδικεύσουν ώστε να προσδιορίσουμε κι εμείς τη στόχευσή μας σκοπός είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα προγράμματα»

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι «η Ελλάδα συθέμελα τρίζει με όσα συμβαίνουν, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα» οι εκλεγμένοι έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους δήμους και τις περιφέρειες από τις «άστοχες αποφάσεις της κυβέρνησης». «Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε την ανάπτυξη και προσπαθούμε μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού 2014-2020 να εντάξουμε όσα περισσότερα έργα γίνεται για όσους περισσότερους δήμους γίνεται, ει δυνατόν και όλους», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με την εν λόγω ημερίδα οι υπεύθυνοι «θα μας εξειδικεύσουν. Θα περιορίσουν λίγο τους χώρους ώστε να μπορέσουμε, χωρίς να απλωνόμαστε, να προσδιορίσουμε κι εμείς τη στόχευσή μας. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα προγράμματα που έχει ο κάθε δήμος. Σε αυτή τη συγκυρία των πραγμάτων, γενικότερα στο στερέωμα της ΕΕ, τα χρήματα είναι περιορισμένα, ενώ, από υπερκορεσμό, μετατίθενται ανάγκες του περασμένου προγράμματος σε ποσά που αφορούν το καινούριο. Ωστόσο εμείς έχουμε την υποχρέωση να προσαρμοστούμε σε αυτή την καινούρια κατάσταση». Τέλος, ο κ. Λαμπάκης φάνηκε πεπεισμένος ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα, γιατί από τους δήμους έχει δοθεί περισσότερη βαρύτητα στο εν λόγω θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι στο καινούριο ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλοί άξονες με αγροτικά θέματα και πολλά περισσότερα χρήματα, περιορίζοντας βέβαια άλλους σημαντικούς άξονες των προηγούμενων ετών, όπως τα οδικά δίκτυα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.