Οι απολυσεις και οι μειωσεις μισθων και επιδοματων για τους εργαζομενους της «Καρφουρ – Μαρινοπουλος»

Στη βουλή με επίκαιρή ερώτησή του βουλευτής ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σχετικά με τις απολύσεις, την μείωση μισθών και το κλείσιμο των καταστημάτων στην «Καρφούρ – Μαρινόπουλος».
 
Ο κ. Κατσώτης καταγγέλλει την εταιρεία για «αναπροσαρμογές» που συνίστανται σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μειώσεις της τάξεως του 8% στους μισθούς, «ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη του ομίλου και να και να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του απέναντι στους άλλους επιχειρηματίες του κλάδου», αιτούμενος την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων και των μειώσεων σε μισθούς και επιδόματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η εργοδοσία της «Καρφούρ – Μαρινόπουλος» τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά, που συνοδεύεται με απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Υλοποιεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και ζητά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση 8% στους μισθούς σε όσους έχουν σύμβαση 8ωρου και αορίστου χρόνου.
 
Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, που μεγαλώνει στον κλάδο, κάνει αναπροσαρμογές, ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη του ομίλου και να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του απέναντι στους άλλους επιχειρηματίες του κλάδου. Εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στις στρατιές της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για την επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους.
 
Η επιχείρηση γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και αριθμεί περίπου 1.000 καταστήματα, με πάνω από 12.000 εργαζόμενους πανελλαδικά. Μόνο μέσα στην τριετία 2012-2014, μέσα στην οικονομική κρίση, έκανε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια περίοδο, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε την τελευταία πενταετία, το οποίο διατηρείται και ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, επέβαλε μειώσεις μισθών, περικοπή επιδομάτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περιόρισε τον αριθμό των υπαλλήλων ανά κατάστημα, εντατικοποιώντας την εργασία. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεν κυριαρχεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της και στα Βαλκάνια.
 
 Η επιχείρηση και με την ανάπτυξή της και με την συρρίκνωσή της αυξάνει την κερδοφορία της και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανέχεια. Άλλο ένα δείγμα για το τι σημαίνει «ανάπτυξη» στον καπιταλισμό και ποιος ωφελείται απ’ αυτή.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
• Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις και όσοι υποχρεώθηκαν σε οικιοθελείς αποχωρήσεις.
• Να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων που έγιναν με τον εκβιασμό των ατομικών συμβάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.